Η ανακύκλωση δεν είναι προνόμιο των σύγχρονων κοινωνιών, καθώς νέα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προϊστορικοί μας πρόγονοι ανακύκλωναν τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια τετραήμερου διεθνούς συνεδρίου στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ με τίτλο «Η προέλευση της ανακύκλωσης» και συμμετέχοντες από δέκα χώρες.
Όπως ανακυκλώνουμε σήμερα το χαρτί, τι πλαστικό και άλλα υλικά για την κατασκευή νέων αντικειμένων, έτσι και οι πρώτοι ανθρωπίδες μάζευαν τα πεταμένα και άχρηστα εργαλεία από πέτρα και κόκκαλα για να φτιάξουν καινούρια.
Αυτή η συμπεριφορά παρουσιάστηκε σε διαφορετικές εποχές, διαφορετικές τοποθεσίες και με διαφορετικές μεθόδους, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα ακατέργαστων υλικών.
Από σπηλιές στην Ισπανία και τη βόρειο Αφρική μέχρι την Ιταλία και το Ισραήλ οι αρχαιολόγοι βρίσκουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα εργαλεία που αποτελούν προϊόν ανακύκλωσης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η πρακτική εφαρμοζόταν από τον Χόμο Ερέκτους, τους Νεάντερταλ και άλλα είδη ανθρωπιδών.
Η ανακύκλωση την εποχή των προϊστορικών μας προγόνων δεν σχετιζόταν με περιβαλλοντικές ευαισθησίες αλλά αποτελούσε στρατηγική επιβίωσης.
Το γενικότερο πλαίσιο βέβαια είναι το ίδιο και συνδέεται με την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.
«Ανακαλύπτουμε διαφορετικά επίπεδα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης», δήλωσε ο Giovanni Boschian, γεωλόγος στο πανεπιστήμιο της Πίζας.
«Τα κόκκαλα συνθλίβονταν για την αφαίρεση του μυελού και στη συνέχεια τα θραύσματα μετατρέπονταν σε εργαλεία, εγκαταλείπονταν και ανασκευάζονταν για να χρησιμοποιηθούν ξανά», τόνισε.
Υπάρχουν παραδείγματα τσεκουριών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως βάση για τη δημιουργία μικρότερων υλικών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανακυκλώνονταν ακόμα και οι μικροσκοπικές νιφάδες που εκτοξεύονταν κατά την επεξεργασία της πέτρας.
Αν και η ανακύκλωση τα προϊστορικά χρόνια έχει μελετηθεί και στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες από διάφορες χώρες συγκεντρώθηκαν για να αναλύσουν το φαινόμενο σε βάθος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο καταδεικνύει πως ανεξαρτήτως της περιόδου και της περιοχής που έζησαν, οι άνθρωποι ανταποκρίνονταν και ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται.
Via : www.econews.gr