Εικόνες εξαθλίωσης εκτυλίσσονται από το πρωί στις λαϊκές αγορές όπου παραγωγοί διαθέτουν σήμερα δωρεάν τα προϊόντα τους στο πλαίσιο της απεργίας τους. Στη Νίκαια εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν από το πρωί τη διανομή, ενώ στον Κολωνό πάνω από 4.000 πολίτες συνωστίζονται για μια σακούλα τρόφιμα. Έκκληση για ασθενοφόρα – σε περίπτωση προβλημάτων από τον συνωστισμό – απευθύνουν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών.
Στην Αττική, η δωρεάν διανομή των οπωρολαχανικών γίνεται σε επτά περιοχές: στην Άνω Νέα Σμύρνη στην οδό Ελλησπόντου, στο Περιστέρι στον Άγιο Αντώνιο, στον Κολωνό στην οδό Επιδαύρου, στη Δραπετσώνα στην οδό Ρήγα Φεραίου, στη Νίκαια στην οδό Φιλαδελφείας, στο Μενίδι στο Δημαρχείο (Μποσδα) και στην Ελευσίνα στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
Στη Θεσσαλονίκη, οι παραγωγοί προσφέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά της Καμάρας.
Στόχος τους είναι «να γίνει αντιληπτό από όλους πως οι αγρότες – πωλητές των λαϊκών αγορών δεν εγκαταλείπουν το συνάνθρωπο αλλά τον στηρίζουν», δηλώνουν τονίζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο.
Αύριο αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου είναι τα εξής:
- Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σ’ όλες τις Λ. Αγορές.
- Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σ’ όλες τις Λαϊκές Αγορές.
- Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις Λαϊκές Αγορές όλης της χώρας.
- Υπέρογκα θα είναι τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο.
- Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε Δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των παραγωγών.
- Ενίσχυση της Γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι του κλάδου ζητούν την απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με την ήδη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, καθώς η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Όπως υποστηρίζουν, οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.
Επίσης, ζητούν οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.
Επιπλέον, είναι αντίθετοι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, αφού από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.
Ζητούν ακόμη την απόσυρση του άρθρου 39 και του άρθρου 40, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Υποστηρίζουν ότι τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψιν και την οικονομική κρίση.
Τέλος, κάνουν λόγο για σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές.
Via : www.avgi.gr