Του Τάσου Παππά
Η ελληνική κυβέρνηση συνελήφθη απροετοίμαστη στη συμφωνία για την Κύπρο και τώρα φοβάται επέκταση του «μικροβίου» και στην Ελλάδα
Αρκετά προβλήματα είχε η κυβέρνηση, της έσκασε τώρα και η υπόθεση της Κύπρου και όλα αποκτούν μια άλλη διάσταση. Περισσότερο δραματική απ” όσο υπολόγιζαν στα επιτελεία των τριών κομμάτων που συνελήφθησαν αδιάβαστα. Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά. Το πρώτο και βασικότερο είναι η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ο φόβος ότι η κρίση στην Κύπρο μπορεί να επηρεάσει και την Ελλάδα είναι διάχυτος. Οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας δεν αρκούν επειδή η κυβέρνηση έχει χάσει προ πολλού την έξωθεν καλή μαρτυρία. Η διάδοση φημών και ακριτομυθιών δεν είναι δυνατόν να αναχαιτιστεί από ένα σύστημα που και στο παρελθόν έδωσε υποσχέσεις, τις οποίες όμως δεν τήρησε.
Το έλλειμμα ασφάλειας μεγεθύνεται μετά το «μπολσεβίκικο» μέτρο της δήμευσης μέρους των καταθέσεων που πήραν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ, προβάλλοντας ως επιχείρημα την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας. Παραβιάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες ο κεντρικός κανόνας ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες. Ουδείς σήμερα μπορεί να υποστηρίξει, και να γίνει πιστευτός, ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον με θύμα άλλη χώρα της ευρωζώνης. Στους υποψήφιους στόχους συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, ο άλλος αδύναμος κρίκος της αλυσίδας της κρίσης, ενώ η αγωνία μεταδίδεται με ταχύτητα φωτός στον ευρωπαϊκό Νότο.
Η επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος έρχεται σε μια περίοδο που η τρικομματική κυβέρνηση πασχίζει να διευθετήσει τις εκκρεμότητες που την ταλαιπωρούν. Ο πρωθυπουργός οφείλει σε σύντομο χρόνο να λύσει το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Πρέπει με άλλα λόγια να πείσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει για το επίμαχο ζήτημα. Θα το επιχειρήσει προτάσσοντας την κινητικότητα, την εφεδρεία και την εκδίωξη των επίορκων, αλλά η τρόικα δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι τώρα με τις συγκεκριμένες εξαγγελίες και επιμένει φορτικά για ονόματα και διευθύνσεις.
Το άλλο θέμα είναι ο ανασχηματισμός. Ο Α. Σαμαράς έχει καταλήξει στο ποια πρόσωπα δεν έχουν θέση στην κυβέρνησή του, ωστόσο δεν έχει αποφασίσει ποια θα τα αντικαταστήσουν και κυρίως δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων του. Το ΠΑΣΟΚ θα μπει στην κυβέρνηση με πρώτης γραμμής στελέχη -για τη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά-, ενώ και η ΔΗΜΑΡ θα αναβαθμίσει την εμπλοκή της, αλλά ο κ. Κουβέλης αντιστέκεται στην καρατόμηση του Α. Μανιτάκη. Η παραμονή του Γ. Στουρνάρα στην κορυφή του οικονομικού επιτελείου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, παρά τις πολλές γκρίνιες που διατυπώνονται για τις επιλογές και τη συμπεριφορά του, όμως ο κ. Στουρνάρας έχει τονίσει στο μέγαρο Μαξίμου ότι η συνεργασία του με τον κ. Μανιτάκη είναι προβληματική. Ζητεί την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κάτι που επιθυμεί και ο πρωθυπουργός.
Η τρόικα έχει επανειλημμένως εκφράσει τη δυσφορία της για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις ιδιωτικοποιήσεις. Τα αγκάθια στο πεδίο αυτό είναι πολλά γιατί τα συμφέροντα που συγκρούονται είναι ισχυρά. Οι Ρώσοι θέλουν να πάρουν τη μερίδα του λέοντος στην ενέργεια, έχουν τα λεφτά, αλλά ο αμερικανικός παράγοντας βάζει βέτο επειδή δεν θέλει να διευρυνθεί η επιρροή της Μόσχας, ενώ και οι Βρυξέλλες δεν βλέπουν με καλό μάτι τη ρωσική διείσδυση στην περιοχή.
Μικρότερης σημασίας στην παρούσα φάση, όχι όμως αμελητέο, είναι και το εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Α. Σαμαράς διοικεί ένα κόμμα-συνονθύλευμα στο οποίο συνυπάρχουν οι καραμανλικοί που οργανώνονται και καραδοκούν, οι ακραιφνώς νεοφιλελεύθεροι που πιέζουν για ρυθμίσεις κατά του δημόσιου τομέα, ο κλασικός παλαιοκομματισμός που υπερασπίζεται τα υπολείμματα του πελατειακού κράτους και βεβαίως τα στελέχη που ερωτοτροπούν με την Ακροδεξιά, είτε από πεποίθηση είτε από ιδιοτελή υπολογισμό (αλίευση ψήφων). Χωρίς σαφές σχέδιο, με τα κόμματά τους διχασμένα, την τρόικα να εκβιάζει, την κοινωνία σε αναβρασμό, το πρόβλημα της Κύπρου να απειλεί την ελληνική οικονομία, οι τρεις αρχηγοί καλούνται σήμερα να τετραγωνίσουν τον κύκλο…
Via : www.efsyn.gr