Συνέντευξη της Ελένης Λεκάκη στο δημοσιογράφο Κυριάκο Καραγιάννη για το http://www.efthia.gr
Μια εκ βαθέων περιγραφή για το πώς βλέπει την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, την αριστερά, την πιθανότητα να κυβερνήσει, τη συμπαράταξη Πράσινοι – ΔΗΜΑΡ και για τις δικές της σκέψεις – και όχι φιλοδοξίες – μας παραχώρησε η υποψήφια βουλευτής Φθιώτιδας, Ελένη Λεκάκη.
Η εισαγωγική κουβέντα με τις αυθόρμητες αναλύσεις της και με την ξεκάθαρη ματιά της απέναντι στα μηνύματα που στέλνει ο Ελληνικός λαός μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε με μια άκρως ρεαλιστική ερώτηση γύρω από τις ελάχιστες πιθανότητες που συγκεντρώνουν οι Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά για βουλευτή στη Φθιώτιδα.
«eΦ»: κα Λεκάκη είστε και πάλι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές στη Φθιώτιδα. Είναι δημοσκοπικά τουλάχιστον απίθανο ο συνδυασμός ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, να τα καταφέρει να βγάλει βουλευτή στη Φθιώτιδα. Γιατί μια επιτυχημένη επαγγελματίας να «εκθέτει» τον εαυτό της σε έναν άνισο αγώνα που δεν μπορεί να έχει το τέλος που θέλει;
Ελένη Λεκάκη: Όπως είπατε είμαι εργαζόμενη και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα, σύζυγος και μητέρα. Τα κακώς κείμενα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τη δική σας δυσκολεύουν και τη δική μου και προσπαθώ να είμαι Ενεργός Πολίτης.
Μαζί με ενεργούς, συνειδητοποιημένους και κοινωνικά ευαίσθητους συμπολίτες θέλω να αλλάξουμε όλα αυτά που δεν μας κάνουν περήφανους για την χώρα και τον τόπο που ζούμε. Το θεωρώ χρέος μου απέναντι στους προγόνους μας, απέναντι στα γεννημένα και αγέννητα παιδιά μας.
Πιστεύω ότι η χώρα μας χρειάζεται μια διαφορετική διακυβέρνηση από αυτήν που γνώρισε μέχρι σήμερα. Και για αυτήν παλεύω και θα παλεύω όσο έχω τις δυνάμεις.
Είναι πολλά αυτά που μου δίνουν το κίνητρο, ο κόσμος που υποφέρει, η φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, η διαπλοκή, η γραφειοκρατία, η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατεία.
Όλα αυτά που κάνουν τους πολίτες υποταγμένους παθητικούς υπηκόους του κάθε πρωθυπουργού και κάθε υπουργού που λειτουργούν ελέω Θεού βασιλείς απέναντι σε υπηκόους.
Πρέπει να αλλάξουν και οι δομές και η λειτουργία του πολιτικού συστήματος!!!
«eΦ»: Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;
Ελένη Λεκάκη: Είναι η ανάγκη να γυρίσει ο τόπος σελίδα. Είναι η πολιτική αλλαγή, που θα εγγυηθεί την προοδευτική πορεία της χώρας και θα αξιοποιήσει τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.
Η συμπαράταξη Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να γίνει ο καταλύτης, ώστε το πέρασμα στην επόμενη μέρα να γίνει με ευθύνη, σχέδιο και αξιοπιστία, χωρίς επικίνδυνους μαξιμαλισμούς και καλλιέργεια ψευδαισθήσεων.
«eΦ»: Άρα προφανώς μιλάτε για μη μονοκομματική κυβέρνηση…
Ελένη Λεκάκη: Οι αυτοδυναμίες έχουμε δει ότι οδηγούν σε υπεροψία και σε λάθος πολιτικές. Η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Η ίδια η ζωή έχει εγκαταλείψει αυτές τις κυβερνήσεις. Χρειάζονται στη χώρα μας κυβερνήσεις συνεργασίας. Η πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός μόνο κόμματος, καθώς το έργο που οφείλει να επιτελέσει είναι τιτάνιο. Θα είναι μια κυβέρνηση που πρέπει να θέσει τέρμα στις οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες πολιτικές λιτότητας. Που θα επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους, χωρίς μονομερείς ενέργειες, μια νέα συμφωνία ουσιαστικής μείωσης του χρέους και αλλαγής του προγράμματος προσαρμογής.
Σε αυτή την υπόθεση και στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, με ευρεία κοινωνική πολιτική συμφωνία, η συμπαράταξη Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις, ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα και να απεμπλακεί από τις πολιτικές που οδήγησαν την κοινωνία και την οικονομία σε τέλμα.
«eΦ»: Γιατί όχι μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ελένη Λεκάκη:Η αλλαγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ που στο εσωτερικό του υπάρχουν ακόμη ισχυρές δυνάμεις που επαγγέλλονται πολιτικές που δεν μπορούν να σταθούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η πληθώρα υποσχέσεων, η υιοθέτηση σχεδόν όλων των αιτημάτων, οι ασάφειες και οι αλλεπάλληλες αλλαγές γραμμής, δεν βοηθούν σε μια σταθερή και μακρόπνοη προοδευτική διακυβέρνηση.
Για αυτό χρειάζεται ο ρόλος του «εγγυητή» για την επόμενη μέρα; Για αυτό λέμε πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχρεωθεί και να «διευκολυνθεί» σε προγραμματική συμφωνία για ένα κοινό πρόγραμμα αλλαγής με ρεαλισμό και όραμα, με ένα προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
«eΦ»: Γιατί χρειάζεται ο ρόλος του «εγγυητή» για την επόμενη μέρα;
Ελένη Λεκάκη: Το δίπολο των επιλογών έτσι όπως διαμορφώνεται για τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να είναι ούτε οι μονομερείς ενέργειες προς τους δανειστές ούτε η υποχώρηση σε νέες ακραίες και κοινωνικά απαράδεκτες απαιτήσεις.
Επιπλέον η άνοδος αριστερών και προοδευτικών κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία δεν είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει την προώθηση ενός προοδευτικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Εάν εφαρμοστούν πολιτικές που ενώ φαντάζουν
προοδευτικές, χωρίς να είναι επί της ουσίας προοδευτικές, θα οδηγήσουν σε νέα κρίση και σε διάψευση των προσδοκιών.
«eΦ»: Μιλάτε για πολιτική αλλαγή αλλά οι εταίροι δείχνουν αμετακίνητοι. Πως θα ξεπεραστεί η αντίφαση
Ελένη Λεκάκη: Με εθνική στρατηγική και ευρείες συναινέσεις στο εσωτερικό. Με την αξιοποίηση των συμμαχιών μας σε ευρωπαικό επίπεδο, τη δημιουργία νέων και την αξιοποίηση των θεσμικών εργαλείων στο πλαίσιο της ΕΕ για την αλλαγή των πολιτικών της λιτότητας και την εμπέδωση μιας νέας σχέσης με τους εταίρους,
«eΦ»: Ωραία και γιατί το ρόλο του εγγυητή να τον παίξει το δικό σας κόμμα και όχι πχ το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι;
Ελένη Λεκάκη: H συμπαράταξη «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» επιδιώκει να συμμετάσχει στην προοδευτική αλλαγή όχι βάζοντας φρένο στον προοδευτικό χαρακτήρα της, όπως θέλουν άλλες δυνάμεις. Εμείς δεν έχουμε ακολουθήσει στρατηγική σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε σήμερα λέμε «θέλουμε να συμμαχήσουμε με όποιον βγει πρώτος».
Δεν διεκδικούμε το ρόλο του κυβερνητικού μπαλαντέρ όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Το πολιτικό μας στίγμα είναι διακριτό και σαφές μακριά από τη «θολή» πολυσυλλεκτικότητα που κάποιοι προβάλλουν ως πλεονέκτημά τους, αλλά θα οδηγήσει σε πολιτική Βαβέλ. Εμείς λέμε καθαρά: προοδευτική διακυβέρνηση, συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές.
«eΦ»: Τι σηματοδοτεί η συμπαράταξη Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά
Ελένη Λεκάκη: Το ψηφοδέλτιο «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» είναι το αποτέλεσμα της ισότιμης συνάντησης των δυο ιστορικών χώρων, της οικολογίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή με την οποία δεν επιδιώκουμε φυσικά να αθροίσουμε απλώς τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Πρασίνων, αλλά να αλλάξουμε τις κυρίαρχες σήμερα πολιτικές, με ένα τρόπο που θα προσφέρει λύσεις τόσο στα άμεσα προβλήματα των πολιτών όσο και στα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας .
Δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή σύμπραξη ή συγκόλληση σαν αυτές που βλέπουμε τελευταία οι οποίες πλήττουν την ήδη κουρελιασμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, αλλά για στρατηγική επιλογή, για το παρόν και το μέλλον.
“eΦ”: Πολλοί είναι αυτοί που σας κατηγορούν, ειδικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι η ΔΗΜΑΡ «έσυρε» τη χώρα σε εκλογές μην ψηφίζοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας ;
Ελένη Λεκάκη: Τη χώρα σε εκλογές την έσυρε η κυβέρνηση και οι αδιέξοδες πολιτικές που υπηρετεί με ευλάβεια. Ο τρόπος που μεθόδευσε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής άλλωστε, αποδεικνύει ότι η ίδια η κυβέρνηση είδε τις εκλογές ως έξοδο διαφυγής. Προτίμησε λοιπόν αντί να φέρει στη βουλή το πακέτο των νέων δεσμεύσεων και των βαρών, που ουσιαστικά είχε συνομολογήσει με τους δανειστές, να προτάξει χρονικά την προεδρική εκλογή, αν και γνώριζε ότι ο σχηματισμός της προεδρικής πλειοψηφίας είναι εξαιρετικά επισφαλής.
Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ έπραξε αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί από το συνέδριο του κόμματος ένα μήνα πριν. Η θέση μας στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δεν είχε άλλου τύπου υπολογισμούς , παρά μόνο την ακλόνητη πεποίθησή μας για την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών σκληρής λιτότητας που βύθισαν την οικονομία και την κοινωνία.
“eΦ”: Ας κλείσουμε με τις προτάσεις, τις αλλαγές που θα προωθήσει η συμπαράταξη Πράσινοι – ΔΗΜΑΡ σε περίπτωση που κληθεί μετεκλογικά να συμμετάσχει σε σχήμα ας πούμε μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης»
Ελένη Λεκάκη: Έχω συντάξει μια μικρή εφημερίδα με το τι πρέπει ή τι μπορεί να γίνει, επιγραμματικά όμως θέτουμε ότι είναι απαραίτητη η:
Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος με κύριες αιχμές την καθιέρωση της απλής αναλογικής, τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, την κατάργηση των ποικίλων προνομίων του πολιτικού προσωπικού, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τον έλεγχο των οικονομικών όλων όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, την καθιέρωση διαδικασιών διαφάνειας και συμμετοχής των πολιτών.
Ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης με κύριες αιχμές την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, την αντιμετώπιση του κομματισμού και των πελατειακών σχέσεων, τον επανακαθορισμό των πάντων με γνώμονα την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με έλεγχο απόδοσης και διαρκή αξιολόγηση.
Ριζική αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των δημόσιων πόρων και καθιέρωση του προϋπολογισμού απόδοσης που περιλαμβάνει ορισμό στόχων ανά υπηρεσία και εξέταση από μηδενική βάση της σκοπιμότητας και του μεγέθους κάθε δαπάνης, ώστε να εξαλειφθεί το τμήμα των «ανήθικων» δαπανών.
Αλλαγή του φορολογικού συστήματος ώστε να αυξηθούν τα έσοδα μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της ένταξης όλων των εισοδημάτων κάθε προσώπου, ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης τους, στη φορολογική κλίμακα βάσει της οποίας φορολογείται.
Προώθηση μιας νέας πολιτικής για την ανταγωνιστικότητα που θα αντιστρέψει την πορεία καθίζησης των μισθών μέσω της βελτίωσης των άλλων δεικτών που υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα, όπως η άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, η δημιουργία ευνοϊκών όρων για την ανάπτυξη, η μείωση του ενεργειακού κόστους και του κόστους των δανείων.
Προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με προστασία του περιβάλλοντος και μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με ίσες ευκαιρίες χωρίς προνομιακές σχέσεις, απόδοση προτεραιότητας στις παραγωγικές επιχειρήσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας.
Η ανασυγκρότηση της κοινωνικής πολιτικής με αποδοτική διαχείριση των διατιθέμενων πόρων στοχεύοντας πρωτίστως στην αντιμετώπιση των φαινομένων ανθρωπιστικής κρίσης.
Τελικά, η προώθηση αυτών των αλλαγών, σε αυτήν την πολιτική κατεύθυνση σε όλους τους τομείς, προϋποθέτει την αλλαγή πολιτικών και αυτό με τη σειρά του απαιτεί μια νέα κυβέρνηση.
Η προοδευτική διακυβέρνηση για να πετύχει την ασφαλή πορεία της χώρας πρέπει να στηρίζεται στην ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, της μεταρρυθμιστικής και δημοκρατικής ευρωπαϊκής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας.