Τσέχοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Τόμας Μπάτα ανέπτυξαν μια τεχνική που μετατρέπει τα υψηλής τοξικότητας απόβλητα του βυρσοδεψείου σε ένα πολύ φτηνό, καθαρό βιοκαύσιμο, φτηνότερο και καθαρότερο από αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Η ομάδα έψαχνε μια οικονομικότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα φυτικά έλαια και τα λίπη που χρησιμοποιούνται τώρα για την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Τη βρήκε στα βυρσοδεψεία, όπου τα κατάλοιπα κρέατος, από την επεξεργασία του δέρματος περιέχουν όλα τα αναγκαία συστατικά για βιοντίζελ.
«Η αρχή μας είναι να απομακρύνουμε την γλυκερίνη από το λίπος. Την αντικαθιστούμε με απλή μεθανόλη.
Στη συνέχεια απομονώνουμε την γλυκερίνη από το ντίζελ.
Στην περίπτωσή μας, απομονώνουμε την πρωτεΐνη που έχουν τα λέσια, τα κατάλοιπα δηλαδή κρέατος για περαιτέρω χρήση» επισήμανε ο καθηγητής Κάρελ Κολομάζνικ από το πανεπιστήμιο Τόμας Μπάτα.
Συνήθως τα λέσια δεν θεωρούνται κατάλληλα για παραγωγή βιοντίζελ, επειδή περιέχουν πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα σε υψηλά επίπεδα.
Αυτά πρέπει να αφαιρεθούν εντελώς για να παραχθεί καύσιμο. Η τσέχικη ομάδα το πέτυχε, λιώνοντας το λίπος που έμενε στα κατάλοιπα κρέατος και αφαιρώντας τα οξέα, χρησιμοποιώντας οργανικά αλκάλια.
Η νέα αυτή τεχνική βοηθά επίσης στη λύση οικολογικών ζητημάτων, που έχουν να κάνουν με τα απόβλητα των βυρσοδεψείων.
«Λύνουμε ένα σοβαρό οικολογικό πρόβλημα, εξαρχής, καθώς επεξεργαζόμαστε το λίπος και τα κατάλοιπα κρέατος που πετιούνται από ένα βυρσοδεψείο.
Είναι πολύ επικίνδυνο να τα κάψουμε, γιατί οι διοξίνες και τα οξείδια του αζώτου που προέρχονται από την επεξεργασία, μολύνουν σοβαρά το περιβάλλον» τόνισε ο Κάρελ Κολομάζνικ.
Πέρα από τη φιλική προς το περιβάλλον νέα τεχνική, η χρήση των κατάλοιπων κρέατος για βιοκαύσιμο, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του κέρδους όσων ασχολούνται με την επεξεργασία δερμάτων.
Via : www.real.gr