«Είναι εφικτό να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους (σ.σ. της Ελλάδας) χωρίς «κούρεμα» (σ.σ. διαγραφή μέρους του χρέους από τους πιστωτές), αλλά αυτό θα συνεπαγόταν την παραχώρηση ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων σε ό,τι αφορά τα δάνεια, κυρίως μιας μακράς περιόδου χάριτος και ωρίμανσης και πολύ χαμηλών επιτοκίων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.
Μιλώντας, πριν από λίγο στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού Δημόσιου Χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κούρεμα των δανείων, αλλά με την παραχώρηση μίας μακράς περιόδου χάριτος των υφισταμένων ομολόγων και μείωση των επιτοκίων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η αντικατάσταση των δανείων που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα με υψηλό επιτόκιο με νέα χαμηλότερου επιτοκίου θα αποτελούσε μία ενδιαφέρουσα λύση προς αυτή την αντικατάσταση.
Ανέφερε, ακόμη, ότι το Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει σε μια πρώτη αξιολόγηση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε δε ότι για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές.
«Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος, ανέφερε», ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε νούμερα.
Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτό, όμως, στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Συγκεκριμένα, στη σημαντική μείωση του Δημοσίου Χρέους και σε αξιόπιστες πολιτικές για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων.
Ο Τζέρι Ράις επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσινγκτον πως δεν είναι ρεαλιστικός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εξηγώντας ότι «αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί».
Προανήγγειλε, τέλος, ότι στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας το ΔΝΤ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, αξιωματούχος του Ταμείου επισημαίνει ότι:
- Το ΔΝΤ συμμετέχει πλήρως στις συνομιλίες για την Ελλάδα, είναι έτοιμο να υποβάλει το πρόγραμμα του αλλά πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί σημαντική απομείωση του χρέους.
- Καλωσορίζει την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος και αντήλλαξε ήδη απόψεις με τους Ευρωπαίους για τη βιωσιμότητα του.
- Πιστεύει ότι πλεόνασμα 3,5% θα σημαίνει υπερβολική λιτότητα για την Ελλάδα. Χρειάζεται αναδιάρθρωση με μεγάλες περιόδους χάριτος, επιμήκυνση ωρίμανσης και πολύ χαμηλά επιτόκια, εφόσον δεν υπάρξει κούρεμα.
«Εάν είναι απαραίτητο»
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωζώνη βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση για την ελληνική κρίση εδώ και πολύ καιρό με την ελάφρυνση των μελλοντικών πληρωμών του χρέους να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Η Ευρωζώνη έχει ήδη ξεκινήσει τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά θέλει να αναβάλει την τελική απόφαση έως το 2018. Το ΔΝΤ επιμένει ότι η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους είναι μη βιώσιμη και οι επενδυτές χρειάζονται τώρα μια ξεκάθαρη εικόνα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να καταλήξουν σε ένα προσωρινό σχέδιο κατά τη συνάντησή τους την επόμενη Τρίτη – κάτι που στη γλώσσα των Βρυξελλών είναι γνωστό ως πολιτική συμφωνία. Ωστόσο, η προσφορά τους αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει πολλές προϋποθέσεις, είπαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνς η που προετοιμάζουν τις συνομιλίες.
Στις 9 Μαΐου, οι υπουργοί ζήτησαν από τους υφισταμένους τους να διερευνήσουν τέτοιου συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να προσφερθούν στην Ελλάδα «εάν είναι απαραίτητο» στα τέλη του προγράμματος το 2018 εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
Η επισήμανση «εάν είναι απαραίτητο» έχει εμφανιστεί σε όλες τις δηλώσεις της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τον Νοέμβριο του 2012, κυρίως λόγω της επιμονής χωρών με προεξάρχουσα τη Γερμανία, η οποία πιστεύει ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση.
Το ΔΝΤ από την πλευρά του δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς. Όπως έχει πει το Ταμείο «προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους… θα απαιτηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας αποφασιστική δράση για να δοθεί περαιτέρω ελάφρυνση τους επίσημου χρέους».
Αντικρουόμενες απόψεις εντός Ευρωζώνης
Η Ευρωζώνη πάντως, έχει να αντιμετωπίσει αντικρουόμενες απόψεις στους κόλπους της, τις οποίες τα μέλη της θα προσπαθήσουν να συγκεράσουν την επόμενη εβδομάδα. Ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί η φράση «εάν είναι απαραίτητο», τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα μπορούν να μιλήσουν για μια νίκη.
«Η Ελλάδα μπορεί να πει ότι το Eurogroup αποφάσισε ‘επί της αρχής’ να παράσχει ελάφρυνση χρέους μετά το 2018» δήλωσε ένας αξιωματούχος ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να πει στους Γερμανούς ότι αυτό που θα έχει σημασία είναι η κατάσταση των οικονομικών της Αθήνα μόνο το 2018 και έπειτα.
Ωστόσο, το πρόβλημα σε ό,τι αφορά την επισήμανση «εάν είναι απαραίτητο», βρίσκεται στο ΔΝΤ.
«Το ΔΝΤ είναι απίθανο να αποδεχθεί μια ασαφή υπόσχεση ελάφρυνσης χρέους ‘εάν είναι απαραίτητο’» δήλωσε αξιωματούχος με γνώση των απόψεων του ΔΝΤ. «Η στάση του ΔΝΤ είναι ότι ο μηχανισμός και το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους χρειάζεται να συμφωνηθούν εκ των προτέρων, πριν το ΔΝΤ ενταχθεί στο πρόγραμμα».
«Η ουσιαστική ελάφρυνση χρέους θα μπορούσε να γίνει σταδιακά σε βάθος χρόνου. Αλλά έως το τέλος του όποιου νέου προγράμματος (διάσωσης), για παράδειγμα το 2018, το ελληνικό χρέος θα πρέπει να έχει κριθεί βιώσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια ελάφρυνση δοθεί στη συνέχεια θα πρέπει να έχει ‘κλειδώσει’» είπε ο αξιωματούχος.
«Η ελάφρυνση χρέους στα επόμενα έτη, μετά το 2018, θα μπορούσε να εξαρτηθεί από την αύξηση του ΑΕΠ, για παράδειγμα, αλλά δεν θα μπορούσε να εξαρτάται από μέτρα πολιτικής, καθώς αυτό υπονοεί ένα ακόμα μελλοντικό πρόγραμμα και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο μόνο με αυτό το πρόγραμμα», πρόσθεσε.
Αλλά οι υπουργοί της Ευρωζώνης δεν θέλουν να «κλειδώσουν» τίποτα τώρα, καθώς φοβούνται ότι εάν το κάνουν αυτό θα χάσουν τον όποιο μοχλό πίεσης προς την Αθήνα.
«Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να ρυθμίσουν την ελάφρυνση χρέους με τέτοιο τρόπο ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει κανένα κίνητρο να συνεχίσει την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.
Τα τρία σενάρια
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg (επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος), υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης τρεις τρόπους για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ύψους 321 δισ. ευρώ.
♦ την αγορά από τον ESM των διμερών δανείων της Ελλάδας από τις χώρες της Ευρωζώνης
♦ την αγορά από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα και
♦ την επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους και τη μείωση των επιτοκίων.
Via : www.efsyn.gr