Της Αλίκης Μάτση
Μπορεί οι πληροφορίες να φέρουν τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρά στη διάλυση της Ν.Δ. και στη δημιουργία ενός ευρύτερου πολιτικού σχηματισμού που θα καλύπτει σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα, από τη Δεξιά και το Κέντρο έως τη φιλοευρωπαϊκή Αριστερά. Μπορεί κάποιοι να μιλούν για ένα νέο «φιλομνημονιακό» κόμμα των προθύμων.
Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται βεβαίως από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Δεν θα μπορούσε άλλωστε.
Είναι όμως βέβαιο ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα οδηγεί στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού τοπίου στη χώρα, όπου τα «παραδοσιακά» κόμματα της Μεταπολίτευσης διαλύονται στα εξ ων συνετέθησαν και νέα σχήματα βρίσκονται στα σκαριά, διεκδικώντας τη θέση τους στο νέο σκηνικό, καθώς οι εκλογές μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, είτε ως απόρροια ενός τυχαίου γεγονότος είτε ως αιφνιδιασμός, αν κριθεί ότι «βολεύει» τους σήμερα κυβερνώντες.
Στο παρασκήνιο λοιπόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκονται υπό διαμόρφωση δύο νέοι πολιτικοί σχηματισμοί. Ενας που θα επιχειρήσει να καλύψει τον δεξιό «αντιμνημονιακό χώρο» κι ένας που θα καλύψει τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, που «περισσεύει» μεταξύ της σημερινής Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα σπάργανα και οι δύο αυτή τη στιγμή, επιζητούν χρόνο -ώστε να καταφέρουν να διαμορφώσουν συμφωνίες και κοινούς πολιτικούς τόπους- και χώρο – ώστε να απευθυνθούν σε συγκεκριμένες γκάμες ψηφοφόρων που αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται από τα παλαιά παραδοσιακά κόμματα και αναζητούν πολιτική στέγη, είτε ως μέλη είτε ως απλοί ψηφοφόροι.
Το δεξιό αντιμνημονιακό στρατόπεδο κινείται με παρασκηνιακές διαδικασίες. Περιοδείες ανά την Ελλάδα, συζητήσεις με ψηφοφόρους, προσπάθειες προσεταιρισμού, σε μια απόπειρα διερεύνησης αν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης κατ” αρχήν μεταξύ τους.
Στον υπό διαμόρφωση σχηματισμό συζητήσεις γίνονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ του ανεξάρτητου, διαγραφέντος από τη Ν.Δ. βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος προσφάτως ίδρυσε το «Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα», και διαφόρων, ανένταχτων πλέον, δεξιών και «λαϊκών δεξιών», αλλά βρίσκονται σε επαφή και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος είδε τα προβεβλημένα στελέχη του να «αποδημούν» κυρίως προς τη Ν.Δ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο άμεσο μέλλον υπάρχει σκέψη να γίνει κρούση και προς τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, όχι πάντως με πρόθεση «συγχώνευσης» υπό τη σκέπη του, αλλά με πρόθεση συνεργασίας, ακόμη κι αν χρειαστεί να κατέβουν στις εκλογές υπό τη μορφή συμμαχίας, που με τον παρόντα εκλογικό νόμο δεν τους ευνοεί. Βεβαίως, κάποιοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το εγχείρημα θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, υπό την έννοια ότι έχουν συνηθίσει να λειτουργούν ως μονάδες και όχι ως όλον. Μάλιστα, σημειώνουν πως «τέτοιου τύπου συμμαχίες δεν είναι στην κουλτούρα της Δεξιάς». Εξ ου και «φοβούνται» ιδιαίτερα ότι ο χρόνος μπορεί να μην επαρκέσει, ιδιαίτερα αν οι εκλογές προκύψουν ως «αιφνιδιασμός» πριν η κίνησή τους ευοδωθεί.
Αντίστοιχα, και στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς κάτι έχει αρχίσει να κινείται. Οι πληροφορίες φέρουν κάποιους εκ των νέων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να θέλουν πάση θυσία να κρατήσουν «ζωντανό» το κόμμα, έστω κι αν βλέπουν τα ποσοστά του να αγγίζουν… θερμοκρασίες Νευροκοπίου στο καταχείμωνο.
Συνειδητοποιούν ωστόσο, όπως έλεγε κάποιος εξ αυτών στην «Εφ.Συν.», πως αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές δεν θα ήταν συνακόλουθη με τα έως τώρα πεπραγμένα του Κινήματος σε κυβερνητικό επίπεδο.
Καλοβλέπουν λοιπόν μια εκλογική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη ή τουλάχιστον με εκείνο το κομμάτι της που υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή στην ευρωζώνη πάση θυσία.
Στο σχήμα, λένε, μπορούν να χωρέσουν όλοι οι «ομοϊδεάτες» τους εκτός ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που επίσης αναζητούν πολιτική στέγη.
Ισως αυτή η προοπτική γίνει πιο ξεκάθαρη την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου έξι κινήσεις πολιτών διοργανώνουν κοινή εκδήλωση διαλόγου και προβληματισμού, στην οποία θα μετάσχουν και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης, αλλά και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Μπίστης. Ιδωμεν…