Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις της, συμπληρώνοντας ότι θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας, που θα συνοδεύεται βέβαια από νέα μέτρα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
του Κ. Μοσχονά
Συνεχίστε την εφαρμογή κατά γράμμα του μνημονίου και βλέπουμε για την παροχή νέας βοήθειας και τους όρους που θα περιλαμβάνει. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο δεν μάσησε τα λόγια του στις δηλώσεις που έκανε χθες, έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, μετά τη συνάντηση που είχαν στην έδρα της Κομισιόν.
Ο Ζ. Μπαρόζο απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο νέου μνημονίου που θα συνοδεύεται φυσικά με νέες δεσμεύσεις και μέτρα από ελληνικής πλευράς. Βέβαια, είπε «δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλη βοήθεια μετά το 2014», αλλά προς το παρόν αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσει η κυβέρνηση να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου που βρίσκεται εν ισχύι… Συνεπώς, κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν, όποια συζήτηση για περαιτέρω βοήθεια ή ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα στήριξης θα πρέπει να γίνει μετά την αξιολόγηση της τρόικας. Διαφορετικά, θα μπούμε στο παιχνίδι της σπέκουλας…
Αξιολόγηση της τρόικας
Ουσιαστικά, αυτό που ήθελε να πει ο Ζοσέ Μπαρόζο ήταν ότι πρέπει να συνεχιστεί χωρίς κανένα δισταγμό και υπάκουα από την κυβέρνηση η εφαρμογή του μνημονίου και να αφήσει στη «φροντίδα» των εταίρων και το ΔΝΤ τα περί νέας βοήθειας, που θα εξαρτηθεί και από την αξιολόγηση της τρόικας.
Για τον πρόεδρο της Κομισιόν, πρώην μαοϊκό και νυν υπέρμαχο του νεοφιλελευθερισμού, τα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον ελληνικό δημόσιο τομέα είναι διαρθρωτικής φύσεως και εντάσσονται στην αναγκαία… κοινωνική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό επιθυμούσε και ο ελληνικός λαός, ο οποίος διαπίστωνε σε καθημερινή βάση ότι είχε να κάνει με έναν υπερτροφικό και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Είπε και άλλα ο Ζ. Μπαρόζο στο όνομα του ελληνικού λαού. Οπως ότι έχει δίκιο να είναι θυμωμένος, όταν έβλεπε τη φοροδιαφυγή γύρω του…
Άλλες περίεργες διαπιστώσεις του προέδρου της Επιτροπής: «Η δημόσια διοίκηση βελτίωσε κατά πολύ τις επιδόσεις της, παρότι οι μισθοί των στελεχών της μειώθηκαν». Και: «Θα ήταν καρικατούρα να πούμε ότι στην Ελλάδα λαμβάνονται μόνο μέτρα λιτότητας και η ευρωπαϊκή πολιτική εξαντλείται εκεί». Για τον Ζ. Μπαρόζο, χωρίς τα μνημόνια η Ελλάδα θα έχανε κάθε ελπίδα να προσφύγει εκ νέου στις αγορές και δεν θα είχε ίχνος αξιοπιστίας. Ενώ τώρα….
Ο Ζοσέ Μπαρόζο δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ιδίως στον δημοσιονομικό τομέα, και μίλησε για «προσδοκίες» περί πρωτογενούς πλεονάσματος στα τέλη του έτους. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει σήμερα την τέταρτη θέση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, ενώ ήταν ουραγός. Αυτό ακούγεται για πρώτη φορά από αξιωματούχο των Βρυξελλών, αλλά είναι σαν τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου «Ολυμπία Οδός»: Ενθαρρυντικές εξαγγελίες και στη συνέχεια σιωπή και λήθη…
Με τον Μάρτιν Σουλτς
Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε σχεδόν τις δηλώσεις που είχε κάνει το πρωί στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είδε ξαφνικά «έξοδο της Ελλάδας από το τούνελ». Ο πρωθυπουργός εξήρε την πολιτική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο και διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη και πως έχει επιτύχει «άθλους» στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής «χάρη στην επιμονή, την υπομονή και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».
Πάλι στο όνομα του… ελληνικού λαού. Μίλησε για «ανάκαμψη προ των πυλών», υποστήριξε ότι η ύφεση θα είναι χαμηλότερη το 2013 και είπε ότι συμμερίζεται τις απόψεις της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό την περίοδο 2015-2016, αλλά το κενό αυτό, που το υπολογίζει γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ και όχι 4 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί με διαρθρωτικά μέτρα και όχι με άλλα μέτρα λιτότητας. Δίπλα του, ο Ζ. Μπαρόζο ψέλλισε: «Η πολιτική λιτότητας έχει τα όριά της», χωρίς φυσικά να δώσει συνέχεια…
Via : www.efsyn.gr