του Γιάννη Παντελάκη
Πριν λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ (στην Καθημερινή), το οποίο αποκάλυπτε οτι η κρίση, έχει κάνει πολλούς νέους να στρέφονται στο επάγγελμα του ιερέα. Όπως έγραφε, ενώ πριν τρία χρόνια οι αιτήσεις των υποψήφιων ιερέων στην αρχιεπισκοπή Αθηνών ήταν 15, φέτος ξεπέρασαν τις 50! Ανάλογο ήταν το ενδιαφέρον και για Μητροπόλεις όλης της χώρας.
Μου φαίνεται λογικό. Αν δεν εχει κάποιος άλλου είδους ενδοιασμούς, το επάγγελμα του ιερέα έχει πολλά θετικά, είναι αποδοτικό. Κατ’ αρχήν δεν χρειάζεται ειδικές γνώσεις (μπορεί οι ιερείς να προέρχονται από τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, αλλά δεν ειναι απαραίτητο, αρκεί να είσαι κάτοχος πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), δεν απαιτείται κάποιου είδους δοκιμασία (ΑΣΕΠ), είναι μια μόνιμη θέση και έχει ένα σταθερό μισθό. Μπορεί να έχει και επιπλέον απόδοση βέβαια, όλοι γνωρίζουμε τα δωράκια (αφορολόγητα μάλιστα) που παίρνουν οι ιερείς για ένα μνημόσυνο, ένα τρισάγιο κ.λπ.
Και φυσικά, οι ιερείς δεν είναι ούτε καθαρίστριες, ούτε καθηγητές, ούτε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων που κινδυνεύει από διαθεσιμότητες ή απολύσεις. Το εγγυώνται τα κόμματα που συγκυβέρνησαν (δεν άγγιξαν ποτέ αυτή την κατηγορία), ως φαίνεται το εγγυάται και η σημερινή κυβέρνηση που επικαλείται αριστερό πρόσημο.
Λίγες ημέρες πριν, ο αρχιεπίσκοπος φέρεται να ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας κ. Μπαλτά να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιερέων. Λέει -η Εκκλησία- ότι αυτές είναι αρκετές, γύρω στις 500. Ποτέ δεν μάθαμε τι απάντησε ο κ. Μπαλτάς στο αρχιεπισκοπικό αίτημα. Αλλά σίγουρα δεν ήταν αρνητικός, ακούσαμε μια γενική τοποθέτηση ότι η συνάντησή τους έγινε σε «άριστο κλίμα» και οτι ο υπουργός διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στο μάθημα των θρησκευτικών, ούτε στην εκκλησιαστική εκπαίδευση. Εγώ καταλαβαίνω πως ο υπουργός είναι ετοιμος να υιοθετήσει και το αίτημα για επιπλέον προσλήψεις ιερέων, αλλά τις υποψίες μου μόνο ο χρόνος θα τις επιβεβαιώσει.
Όλα αυτά τα θυμήθηκα, όταν διάβασα σήμερα ένα tweet του υφυπουργού Επικρατείας (αναρωτιέμαι τι αντικείμενο έχει ένας υφυπουργός Επικρατείας), Τέρενς Κουίκ, με το οποίο μας πληροφορούσε για την επίσκεψή του στον Μητροπολίτη Φθιώτιδας και έγραφε οτι συζήτησε μαζί του τη «μνημονιακή έλλειψη ιερέων σε πολλούς ναούς»! Δεν απορώ με τον υφυπουργό Επικρατείας. Αν ήταν στο χέρι του, θα προσλάμβανε μερικές εκατοντάδες ακόμα ιερείς. Γιατί όχι; Η πρόσληψη ιερέων αποτελεί ενα εξαιρετικό ρουσφέτι. Αποκτάς καλές σχέσεις με τους πιστούς αλλά και τους Μητροπολίτες, οι οποίοι είναι γνωστό πως επηρεάζουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Και φυσικά στρέφουν την ψήφο των πιστών προς την κατεύθυνση που επιθυμούν.
Μου έκανε εντύπωση η διατύπωση: «μνημονιακή έλλειψη ιερέων». Αν τα μνημόνια ευθύνονται για την έλλειψη ιερέων, γίνομαι μνημονιακός ως προς αυτό το σημείο. Σκληρά μνημονιακός μάλιστα. Να προχωρήσει περισσότερο η υπόθεση. Να επιβληθεί να γίνεται η μισθοδοσία των ιερέων από τα εσοδα της Εκκλησίας, τα οποία δεν είναι αμελητέα. Ας το φροντίσει αυτό η νέα συμφωνία (νυν ονομασία του μνημόνιου) και οι θεσμοί (νυν ονομασία της τρόικας). Και ας προσλάβουν μετά όσους ιερείς θέλουν.
Ζω στον κόσμο μου, το γνωρίζω. Αυτά δεν θα γίνουν ποτέ. Η σημερινή κυβέρνηση ερωτοτροπεί πολιτικά με την Εκκλησία, όπως και η προηγούμενη και οι προηγούμενες όλων των χρόνων. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει με τις κινήσεις του ότι έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον αρχηγό της Εκκλησίας, κανένας υπουργός δεν έχει θυμηθεί την παλιά υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.
Άρα, αυτό που θα συμβεί, φοβάμαι πως είναι η πρόσληψη σύντομα κάποιων ιερέων, η συνέχεια του σφιχταγκαλιάσματος με τους ιερείς, η υποδοχή του λεγόμενου Άγιου φωτός με τιμές πρωθυπουργού (και τα ανάλογα έξοδα), διάφοροι φιλόδοξοι Μητροπολίτες θα διατυπώνουν άποψη για την εξωτερική αλλά και εσωτερική πολιτική και γενικά όλα θα κυλήσουν όπως συμβαίνει ως σήμερα. Και κάποιοι, θα υποστήριζουν τη λάθος άποψη ότι το πρόβλημα της χώρας είναι μόνο οικονομικό…
Via : www.protagon.gr