imagesCAJQCD6F

Ο βουλευτής μπροστά στην εξουσία των δοτών

του Γιάννη Πανούση

Ο νάρκισσος Αυτοκράτορας

ψάχνει πάντα να βρει

πειθήνιους υπηκόους.

Έλσα Κορνέτη, Ο λαίμαργος αυτοκράτορας

«Στα θολά νερά κολυμπάνε βρώμικα ή ψόφια ψάρια». Αυτή η εξαιρετικής συγκυριακής σημασίας αναφορά του Φ. Κουβέλη στην ιδιαίτερα επιτυχή πολιτική εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ (14/3/13, Σινέ Κεραμεικός), επιβάλλει έναν αναστοχασμό ή μια ειδική εφαρμογή σε διάφορα νομοσχέδια ή «κρυφά» νομοθετήματα (βλ. Π. Δ. για σχέδιο Αθηνά).

Το παραπάνω λαϊκό απόφθεγμα, τι μας λέει στην ουσία;

Ότι όλα πρέπει να γίνονται στο φως.

Στο φως οι συμφωνίες, στο φως οι διαφοροποιήσεις, στο φως και οι συγκρούσεις.

Η τρικομματική κυβέρνηση δυσκολεύεται να τηρήσει αυτόν τον κανόνα καλής διακυβέρνησης αλλά και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Υπόγειες συμφωνίες προσώπων – παραγόντων (πολλές φορές εν αγνοία των ηγεσιών ή με ανοχή των υπεύθυνων) κατισχύουν του δημόσιου διαλόγου, που τελικά εκφυλίζεται σε «άδειο επικοινωνιακό πουκάμισο». Μία συνεπώς από τις άμεσες ενέργειες του τρικομματικού σχήματος υποστήριξης, προκειμένου να εξυγιάνει το πολιτικό σύστημα, προμετωπίδα των διακηρύξεων της ΔΗΜΑΡ, είναι η δημόσια (και όχι εντός κλειστών αιθουσών κομματικών οργάνων) λογοδοσία πράξεων και παραλείψεων των αξιωματούχων (υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, προέδρων, οργανισμών κ.λπ.) και η συναφής αξιολόγησή τους.

Αν τα κόμματα πιστεύουν στη διαφάνεια, ας αρχίσουν να ελέγχουν διαχείριση και ηθική των αξιωματούχων μελών τους και οι κοινοβουλευτικές ομάδες να εκφέρουν γνώμη επ’ αυτών (ζητώντας ακόμα και την απόσυρση των επίορκων του δημόσιου συμφέροντος).

Δεν είναι δυνατόν οι βουλευτές, που φέρουν το βάρος της ψήφισης των πολλές φορές σκληρών νόμων, να υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες αμοραλιστικών ή διαπλεκόμενων δράσεων Υπουργών, Υφυπουργών κ.ά.

Η λαθεμένη επιλογή από Προέδρους κομματικών προσώπων που απέτυχαν, δεν μπορεί να παρασύρει την ηθική ή τη λογική των βουλευτών της «λεγόμενης συμπολίτευσης». Αν οι ίδιοι οι Αρχηγοί δεν μπορούν να τους ανακαλέσουν, πρέπει να το κάνουν με τον τρόπο τους οι κοινοβουλευτικές ομάδες, πριν η μόλυνση να επεκταθεί και χρεωθούμε όλοι για τα ανομήματα ορισμένων.

Υ.Γ.: Το να πετάμε κάτω από το χαλί το πρόβλημα γιατί θα έχει κομματικό κόστος, προφανώς δεν εντάσσεται στο υποτιθέμενο νέο μετακρισιακό ήθος.

* O Καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

Via : www.metarithmisi.gr