Αντιμέτωπη με ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή για δεύτερη φορά, μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, βρίσκεται η Μίνας Ζεράις, που -όπως μαρτυρά το όνομά της- είναι η (νοτιοανατολική) πολιτεία με τα περισσότερα ορυχεία και φράγματα στη Βραζιλία. Μόνο που τώρα οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, τις οποίες προκάλεσε την περασμένη Παρασκευή η νέα κατάρρευση φράγματος της -μεγαλύτερης παγκοσμίως- βραζιλιάνικης εταιρείας εξόρυξης και παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος Vale, είναι πρωτόγνωρες σε αριθμό.
Μέχρι χθες, πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει τουλάχιστον 60 νεκρούς, συνεχίζοντας ακούραστα τις έρευνες για τον εντοπισμό άλλων 292 αγνοούμενων.
Ολοι τους θάφτηκαν μέσα στο τσουνάμι λάσπης, ανεμεμειγμένης με τοξικά απόβλητα από την επεξεργασία των ορυκτών, που εκλύθηκε ορμητικά και κάλυψε ταχύτατα αχανή έκταση πέριξ της γειτονικής πόλης Μπρουμαντίνιο.
Συντριπτικά τα περισσότερα θύματα είναι εργάτες στο τοπικό ορυχείο, αρκετοί εκ των οποίων έτρωγαν μεσημεριανό στην καφετέρια της εταιρείας όταν έσπασε το φράγμα, χωρίς καν να ηχήσουν οι σειρήνες συναγερμού για να εκκενωθεί η περιοχή….
Η οδύνη και το σοκ των ντόπιων δεν άργησε να μετουσιωθεί σε δίκαιη οργή ενάντια στη Vale και τα μεγαλοστελέχη της, που αποποιούνται τις ευθύνες για την τραγωδία και υποστηρίζουν πως το φράγμα είχε περάσει και προ δύο εβδομάδων και προ λίγων μηνών από επιθεώρηση, έχοντας κριθεί σταθερό και ασφαλές.
Η μετοχή του πολυεθνικού κολοσσού (με εργατικό δυναμικό 76.500 ατόμων σε 30 χώρες) βούλιαξε χθες στο χρηματιστήριο του Σάο Πάολο, με αποτέλεσμα να «χαθούν» 16 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. Στο μεσοδιάστημα, με δικαστική εντολή είχαν ήδη παγώσει περιουσιακά στοιχεία, ύψους σχεδόν 3 δισ. δολαρίων, της εταιρείας για μελλοντικές αποζημιώσεις.
Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Ράκελ Ντότζε, δήλωσε πως τόσο η Vale όσο και διοικητικά στελέχη της πρέπει να θεωρηθούν υπόλογα και να διωχθούν ποινικά. Υπό το βάρος των μαζικών θανάτων και της κατακραυγής για τις ολέθριες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ακόμα κι ο Αμιλτον Μοράο, αντιπρόεδρος της ακροδεξιάς, βαθιά νεοφιλελεύθερης νέας κυβέρνησης της Βραζιλίας, ο οποίος αντικαθιστά αυτές τις μέρες τον πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, που υποβλήθηκε χθες σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση μετά το μαχαίρωμά του στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έσπευσε να διακηρύξει πως οι αρχές οφείλουν να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους.
«Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν, προτού η ομοσπονδιακή αστυνομία αλλάξει τη διοίκηση της Vale, προτού εξαφανιστούν κρίσιμα στοιχεία;», αναρωτήθηκε με τουίτ του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σέρζιο Μόρο, ο Γερουσιαστής Ρενάν Καλιέιρος, από το κόμμα PMDB του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ.
Το 2015, η κατάρρευση έτερου φράγματος, συνιδιοκτησίας της Vale και της αυστραλο-βρετανικής BHP, κοντά στην πόλη Μαριάνα, είχε σκοτώσει 19 ανθρώπους και είχε προκαλέσει μια από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί στη χώρα, μολύνοντας με τοξική λάσπη τοπικά ποτάμια και τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής.
Πέρα από τα κροκοδείλια δάκρυα, μένει να φανεί αν η νέα τραγωδία θα φρενάρει τις άγριες διαθέσεις της κυβέρνησης Μπολσονάρο, η οποία σχεδιάζει να χαλαρώσει (και) τους κανονισμούς για την εξορυκτική βιομηχανία που θησαυρίζει δεκαετίες τώρα στη Μίνας Ζεράις, διαπράττοντας ένα έγκλημα χωρίς τέλος σε βάρος ανθρώπων και φυσικού περιβάλλοντος.
Via : www.efsyn.gr