Κανείς δεν τολμά να «χτυπήσει» την αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ. Ακαρπος, λόγω έλλειψης προσφορών, κηρύχθηκε χθες ο πλειστηριασμός ενός οικοπέδου και άλλων περιουσιακών στοιχείων του πτωχευμένου ομίλου «Φίλκεραμ-Τζόνσον», στον οποίο ανήκε η Βιομηχανική Μεταλλευτική που βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στα χέρια των εργαζομένων της.
Χθες ήταν η τέταρτη απόπειρα πλειστηριασμού 14 οικοπέδων της πτωχευμένης εταιρείας, συνολικής έκτασης 158 στρεμμάτων, με τις εγκαταστάσεις τους. Το αρχικό συνολικό τίμημα ήταν περίπου 31 εκατομμύρια ευρώ.
Είχαν προηγηθεί άλλοι τρεις εντός του έτους που δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ούτε αυτή τη φορά εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος για να «χτυπήσει» με προσφορά τα ακίνητα.
Μάλιστα, ο φάκελος προσφορών έκλεισε στις 13.05, σχεδόν μία ώρα νωρίτερα από την καθορισμένη, στις 14.00. Νέος πλειστηριασμός με μικρότερο τίμημα αναμένεται ξανά το 2017.
Από νωρίς το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι και μέλη της «Ανοιχτής πρωτοβουλίας αλληλεγγύης» στο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ βρέθηκαν στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό.
Μάλιστα κάποια στιγμή σημειώθηκε ένταση με πρώην εργαζομένους της «Φίλκεραμ-Τζόνσον» που επιθυμούν να γίνει ο πλειστηριασμός για να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, όπως λένε. Ωστόσο η κατάσταση εκτονώθηκε γρήγορα με τις αστυνομικές δυνάμεις να στέκονται ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Θέλουμε τη χρήση»
«Δεν διεκδικούμε κάποια ιδιοκτησία. Θέλουμε μόνο τη χρήση του εργοστασίου για να μπορούμε να βγάζουμε ένα μεροκάματο», εξήγησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, Μάκης Αναγνώστου, ξεκαθαρίζοντας ότι κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο μπορεί να διαχωριστεί και να εκπλειστηριαστεί απρόσκοπτα.
«Για να συνεχιστεί η διαδικασία απαιτείται πλέον νέο δικαστήριο, ορισμός νέας τιμής εκκίνησης και νέος πλειστηριασμός», ανέφερε ο ένας εκ των δύο δικηγόρων των συνεταιριστών της ΒΙΟΜΕ, Χρήστος Μπακέλας.
Η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ-Τζόνσον», η οποία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, αφήνοντας πλήθος ανέργων και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι πέτυχαν με ασφαλιστικά μέτρα τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει.
Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013, αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο με τις δικές τους δυνάμεις, ίδρυσαν ΚΟΙΝΣΕΠ κι έκτοτε συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση του αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος και τη δικαίωσή τους.
Οι πλειστηριασμοί γίνονται σύμφωνα με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του συνδίκου πτώχευσης, για την εκποίηση ακινήτων της πτωχευμένης «Φίλκεραμ» (ιδιοκτησίας Φιλίππου), εντός των οποίων βρίσκεται και το εργοστάσιο της θυγατρικής ΒΙΟΜΕ.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι το οικόπεδο που πρόκειται να εκποιηθεί απαρτίζεται από 14 ξεχωριστά οικόπεδα, εκ των οποίων ορισμένα είχαν παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο στην επιχείρηση ως στήριξη για τις θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τότε…
Οπως υποστηρίζουν οι συνεταιριστές, οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν σήμερα αποτελούν περίπου το 1/7 του συνολικού οικοπέδου, που είναι εύκολα διαχωρίσιμο και όπως είναι φυσικό ζητούν την εξαίρεσή του.
Αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική απόφαση, καθώς το δικαστήριο έχει απορρίψει σχετικό αίτημά τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες η αγωνία των ίδιων και των οικογενειών τους κορυφώνεται, διότι μετά το «λουκέτο» έδωσαν αγώνα σχεδόν τεσσάρων ετών προκειμένου να οργανώσουν το εργοστάσιο, να προχωρήσουν στην παραγωγή και να διαθέσουν τα προϊόντα τους.
Είναι ξεκάθαρο πως τίθεται θέμα επιβίωσης πλέον για τους ανθρώπους αυτούς. Τα οικολογικά καθαριστικά που παράγουν πηγαίνουν καλά, μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ που έχουν δημιουργήσει. Δεν υπάρχει πλέον ζωή γι’ αυτούς έξω από το εργοστάσιο.
Via : www.efsyn.gr