Με μηνύματα τριπλής στήριξης προς την Ελλάδα και μια Ελληνο-Γαλλική Διακήρυξη συνεργασίας, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.

Χρέος

Ο Γάλλος πρόεδρος και τις δύο ημέρες, ανέδειξε έντονα σε όλους τους τόνους το το θέμα του ελληνικού χρέους. Άλλωστε άρτι αφιχθείς, δήλωσε: «Νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ’ αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης».

Κόκκινα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Ένα άλλο ζωτικής σημασίας ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι το θέμα των κόκκινων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Θέμα που αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών αυτή τη στιγμή.

Ένα θέμα που ανέδειξε ο πρωθυπουργός -κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο μάλιστα- λέγοντας ότι «δεν θα γίνουμε αρένα κατασχέσεων», έχοντας δίπλα του τον κ. Ολάντ, ο οποίος συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρότεινε το θέμα να συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup.

«Υπάρχει πρόβλημα με τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να το συζητήσουν», τόνισε ο κ. Ολάντ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, ανοίγοντας ουσιαστικά την πολιτική διαπραγμάτευση που επιδιώκει για το θέμα η Αθήνα. Μάλιστα, ο κ. Ολάντ επανήλθε λίγο αργότερα στο θέμα και από το βήμα της ελληνικής Βουλής, τονίζοντας ότι πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup. «Πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα για μια στέγη», είπε χαρακτηριστικά στο κοινοβούλιο.

Ανακεφαλαιοποίηση

«Η Γαλλία θα παρακολουθεί το θέμα στενά» ανέφερε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αναδεικνύοντας και αυτό το ζήτημα.

Ελληνο-Γαλλική Διακήρυξη

Τέλος, ανέδειξε ιδιαίτερα το θέμα των επενδύσεων, με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογράφουν την Ελληνο-Γαλλική Διακήρυξη, για συνεργασία σε τομείς των μεταρρυθμίσεων, των οικονομικών και επενδυτικών ανταλλαγών, της προσφυγικής κρίσης και της εκπαίδευσης.

ΟΙ δύο άνδρες όρισαν δύο συντονιστές, που θα αναζητήσουν κοινούς τομείς ενδιαφέροντος για επενδύσεις και αυτοί θα είναι ο υφυπουργό Εσωτερικών Δημήτρη Μάρδα και ο Γενικός Επιθεωρητής επενδύσεων της Γαλλίας, Λουϊ Σβάιτσερ. 

Ο σκοπός είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 μία συνάντηση για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Σταθάκη.

Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα ζήτησε από τη Γαλλία να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ταμείου διαχείρισης κρατικής περιουσίας στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της ομάδας εργασίας για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, βασιζόμενη και στη τεχνογνωσία της Γαλλικής Υπηρεσίας Κρατικών Συμμετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική πλευρά δεν έθεσε θέμα συμμετοχής στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις αλλά πρόταξε ενδιαφέρον απόκτησης του managment και όχι πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Το Παρίσι έχει εκφράσει την επιθυμία επίσης να βοηθήσει την Αθήνα στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, κάτι που θα λάβει χώρα «υπό την ομπρέλα» της τεχνικής βοήθειας που θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο γαλλικός οργανισμός «Expertise France» έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και μπορεί να βοηθήσει σε τομείς όπως η βελτίωση της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού. Έμφαση θα δοθεί επίσης στη μεταρρύθμιση του φορολογικού μηχανισμού.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία στην εκπαίδευση, ο κ. Ολάντ ανακοίνωσε τη δημιουργία Ταμείου Κινητικότητας της ελληνικής νεολαίας. Το Ταμείο αυτό, ύψους 250.000 ευρώ ετησίως, θα επικεντρωθεί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια για ενίσχυση της επιμόρφωσης στην Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού.

Τέλος, η Γαλλία δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης. Το Παρίσι θα εξουσιοδοτήσει έναν αστυνομικό σύνδεσμο για συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ώστε να προχωρήσει η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ θα συνδράμει και με εμπειρογνώμονες στον Frontex και στην EASO. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες εκφράζουν την υποστήριξή τους για την «προοδευτική» ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού συστήματος φύλαξης των συνόρων «με σεβασμό στην εθνική αρμοδιότητα».

Via : www.huffingtonpost.gr