ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΨΗΦΙΣΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑ, ΓΕΡΜΕΝΗ ΚΑΙ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕ τη φράση «σκοπός της Χρυσής Αυγής είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος», ο πέμπτος κατά σειρά προστατευόμενος μάρτυρας «δένει» την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Σε μία κατάθεση-καταπέλτη, ο πρώην χρυσαυγίτης κατονομάζει -εκτός των Ηλ. Κασιδιάρη, Ηλ. Παναγιώταρου, Νικ. Μίχου και Γ. Λαγού- τους βουλευτές Π. Ηλιόπουλο, Γ. Γερμενή και ακόμη επτά άτομα, που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταστεί κατηγορούμενοι. Μιλά για ««εκπαιδευτικές» μαζικές σφαγές αμνοεριφίων σε στάνες, προκειμένου να διδαχθεί η τεχνική των χτυπημάτων με μαχαίρι στην καρωτίδα». Περισσότερες από 40 εφόδους σε Τμήματα και αστυνομικές υπηρεσίες έχουν κάνει οι λεγόμενοι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., που έχουν βρει 75 κρούσματα παράβασης καθήκοντος. Στο μεταξύ, ποινικά διωκόμενη είναι η μισή Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής μετά το χθεσινό αίτημα των ανακριτών για άρση της βουλευτικής ασυλίας των Στάθη Μπούκουρα, Γιώργου Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Θέμις Σκορδέλη. Ποια είναι η 50χρονη «ξανθιά ιέρεια» της Χρυσής Αυγής.
Ποινικά διωκόμενη είναι η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, μετά το χθεσινό αίτημα των ανακριτών για άρση της βουλευτικής ασυλίας των Στάθη Μπούκουρα, Γιώργου Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Η νεοναζιστική οργάνωση μετρά προς το παρόν 8 βουλευτές-κατηγορουμένους από τους συνολικά 18 που διαθέτει στο Κοινοβούλιο, ενώ εκτιμάται ως πιθανό να διευρυνθεί ο αριθμός τών υπό κατηγορία βουλευτών της. Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα απολογισμό:
* Η λεγόμενη διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκεται ήδη στη φυλακή (Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς και Ι. Λαγός).
* Το φερόμενο ως επιχειρησιακό κομμάτι είναι εκτός φυλακών, αλλά υπό περιοριστικούς όρους (Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος και Ν. Μίχος).
**Οι τρεις βουλευτές Μπούκουρας, Γερμενής και Ηλιόπουλος είναι και αυτοί φορτωμένοι με το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση και αντιμέτωποι με το φάσμα της σύλληψης.
Ηδη η Βουλή επισπεύδει τη διαδικασία προσδιορίζοντας για την προσεχή Πέμπτη τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, ώστε την εβδομάδα που θα ακολουθήσει να έχει ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια του Σώματος.
Επιπλέον, τέταρτο αίτημα άρσης ασυλίας έρχεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορά τον ήδη υπόδικο για εγκληματική οργάνωση Ηλ. Παναγιώταρο. Κατηγορείται και για το αδίκημα της στάσης, με αφορμή επεισόδια που προκάλεσαν χρυσαυγίτες στη Λάρισα τον Απρίλιο του 2010.
Η ενεργοποίηση της Βουλής ήταν μονόδρομος μετά τις καταθέσεις και άλλων, υπό προστασία, μαρτύρων που αποκάλυψαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία για «τα έργα και τις ημέρες» των Μπούκουρα, Γερμενή και Ηλιόπουλου. Καθώς το «διαρκές» του αδικήματος δεν ισχύει πλέον, αφού μετά την άσκηση ποινικής δίωξης θεωρείται ότι η οργάνωση έχει εξαρθρωθεί, οι ανακριτές είναι υποχρεωμένοι πλέον να ζητούν τη συνδρομή του Κοινοβουλίου.
Στάθης Μπούκουρας, βουλευτής Κορινθίας.
«Υπεράνω του νόμου»
** Χαρακτηρίζεται ως ηγετική φυσιογνωμία της Χρυσής Αυγής στο Νομό Κορινθίας. Μετά την εκλογή του ως βουλευτή «άρχισε να επιδεικνύει μια αλαζονική συμπεριφορά, θεωρώντας ότι δεν υπόκειται στους νόμους του κράτους και καθόριζε την κομματική πολιτική στο νομό».
** Κατηγορηματικά βεβαιώνεται, «έχω απόλυτη πεποίθηση» είπε ο προστατευόμενος μάρτυρας, ότι ο Στ. Μπούκουρας είχε απόλυτη γνώση του τι συμβαίνει στο νομό σε σχέση με τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής. «Ακόμη κι αν δεν δίνει ρητή εντολή για συγκεκριμένη ενέργεια, την εγκρίνει εκ των υστέρων, γιατί απλούστατα εντάσσεται σε γενικότερο πλαίσιο ενεργειών».
** Σύμφωνα με την κατάθεση, «υπήρχε μια γενική κατεύθυνση να τιμωρούνται οι λαθρομετανάστες και αυτή η πρακτική δεν είχε αποδοκιμαστεί από τον τοπικό βουλευτή, ο οποίος μας έχει πει ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να τους διώξει το κράτος, τους κάνει τη ζωή δύσκολη η Χρυσή Αυγή. Είναι σαφές ότι οι επιθέσεις τελούν σε γνώση του τοπικού βουλευτή και στην ουσία οργανώνονται από αυτόν». Αναφέρεται μάλιστα σε επίθεση 30 μελών της Χρυσής Αυγής, το καλοκαίρι του 2012, στο λιμάνι της Κορίνθου, εναντίον αλλοδαπών τους οποίους πέταξαν στη θάλασσα για πλάκα.
** Κατονομάζεται ως επικεφαλής της επιχείρησης που προκάλεσε επεισόδια στο στρατόπεδο της Κορίνθου τον Αύγουστο του 2012, εκεί όπου είχαν καταφθάσει οργανωμένα τμήματα της Κορίνθου, της Πάτρας και της Νίκαιας.
– Διατηρεί άγνωστο αριθμό πιστολιών ZASTAVA 635. Οπως ανέφερε ο μάρτυρας, «κάποιοι πυρηνάρχες έχουν συλληφθεί να φέρουν παρανόμως τα όπλα αυτά και έχουν κατηγορηθεί για παράνομη οπλοφορία. Εχω ακούσει ακόμη για διατήρηση οπλισμού σε κάποιο εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στις Αρχαίες Κλεωνές».
– Πουλούσε προστασία. «Κάποια στελέχη, εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του νομού (βουλευτή-πυρηναρχών), πουλούσαν προστασία σε καταστήματα των Κορίνθου, Κιάτου και Ξυλοκάστρου».
Γ. Γερμενής, γνωστός ως «Καιάδας», Β’ Περιφέρεια Αθηνών
«Με έμαθε να σκοτώνω»
** Χαρακτηρίζεται ως ο κεντρικός επικεφαλής εκπαίδευσης, που είχε αναλάβει τη Β’ Αθήνας. Προστατευόμενος μάρτυρας καταθέτει ότι στρατολογήθηκε από τον Γ. Γερμενή, ο οποίος στη συνέχεια προήχθη σε λοχαγό και μετά σε ταγματάρχη Τάγματος. Ηταν ο τελικός κριτής των δοκιμασιών και ο άνθρωπος που αποφάσισε την ένταξη του μάρτυρα στο Τάγμα Εφόδου. «Ο Γερμενής ήταν ο επιχειρησιακός μου εκπαιδευτής. Με έμαθε να σκοτώνω».
** Αναφέρει ότι δέχθηκε τα συγχαρητήρια του λοχαγού Γερμενή, όταν μια νύχτα στα τέλη Ιουνίου 2012 μπήκε μαζί με ομάδα 15 ατόμων παράνομα σε σπίτι μεταναστών κοντά στην πλατεία Αγ. Νικολάου στη Νίκαια και τους επιτέθηκαν με μαχαίρια, καπνογόνα και κλομπ.
** Ο βουλευτής μετείχε στην επίθεση τον Μάιο του 2009 εναντίον παράνομων μεταναστών που είχαν βρει καταφύγιο στο ξενοδοχείο «Ambassador», στο παλιό Εφετείο στη Σωκράτους. Είχε ανεβεί μαζί με άλλους βουλευτές στην οροφή του κτηρίου της Χρυσής Αυγής, που ήταν ακριβώς απέναντι, και έριχναν αυτοσχέδιες ρουκέτες.
Παν. Ηλιόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας
** Σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Ε», ο Ηλιόπουλος ήταν μεν σε χαμηλότερη βαθμίδα από τον Ηλ. Παναγιώταρο, αλλά στο ίδιο ιεραρχικό επίπεδο με τον Γ. Γερμενή.
Ηλ. Παναγιώταρος, Β’ Περιφέρεια Αθηνών
Κατηγορία για στάση
** Η άρση της βουλευτικής ασυλίας του ζητείται για επεισόδια που προκάλεσαν χρυσαυγίτες στην πλατεία Λαού της Λάρισας (εκεί βρίσκεται και η προτομή του Γεωργίου Γρίβα-Διγενή) στις 18 Απριλίου 2010 και για τα οποία εκκρεμεί δίκη σε βάρος του με την κατηγορία της στάσης. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν μέλη της Χρυσής Αυγής και εθνικιστές του τοπικού Πατριωτικού Συνδέσμου, που είχαν συγκεντρωθεί με αφορμή την επέτειο της ΕΟΚΑ, αντέδρασαν με πετροπόλεμο στην απόφαση της Αστυνομίας να τους απαγορεύσει, για λόγους ασφαλείας, να πορευθούν προς την κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου πραγματοποιούνταν αντιφασιστική αντισυγκέντρωση.
Ο Ηλ. Παναγιώταρος και ακόμη τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της στάσης, ενώ στα υπόλοιπα μέλη αποδόθηκαν τα αδικήματα της στάσης και της παράνομης οπλοκατοχής. Η υπόθεση ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας αναβλήθηκε τον Ιούνιο του 2013, καθώς έπρεπε να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του.
** Κατονομάζεται, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ως β’ υπαρχηγός στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής με «πεδίο ευθύνης του» τα Νότια Προάστια. Και αυτός μαζί με τον Γ. Γερμενή, σύμφωνα με μαρτυρική κατάθεση, συμμετείχε στην επίθεση στο ξενοδοχείο «Ambassador».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας του Ηλ. Κασιδιάρη για επεισόδια στα οποία είχε πρωτοστατήσει στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και των Ηλ. Παναγιώταρου και Χρυσ. Αλεξόπουλου για παλαιότερες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.
Via : www.enet.gr