Από τα εστιατόρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκίνησε ο δήμος Αθηναίων το πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης τροφών, στο πλαίσιο του ATHENS BIOWASTE, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, η διαλογή των υπολειμμάτων τροφών έγινε επί τόπου και ακολούθως απορριμματοφόρο του δήμου, πραγματοποίησε χωριστή αποκομιδή των βιοαποβλήτων, τα οποία εναπόθεσαι σε μονάδα κομποστοποίησης. Το παραγόμενο κόμποστ θα χρησιμοποιηθεί στα δημοτικά πάρκα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Ανδρέα Βαρελά, η Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού θα επιδιώξει την επέκταση του προγράμματος αυτού στο σύνολο του δήμου Αθηναίων.
Το επόμενο διάστημα θα διανεμηθούν σακούλες κομποστοποίησης, καθώς και κάδοι κουζίνας και δρόμου αρχικά σε δύο πιλοτικές περιοχές, στο Γκάζι και στην Κυπριάδου στα Άνω Πατήσια, με σκοπό να δημιουργηθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα νέο ρεύμα αξιοποίησης αποβλήτων, τα βιοαπόβλητα. Το πρώτο αξιοποιήσιμο ρεύμα αποβλήτων που δημιουργήθηκε, με διαλογή στην πηγή, ήταν οι συσκευασίες.
Βιοαπόβλητα
Τα υπολείμματα τροφών (βιοαπόβλητα) αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κοινών κάδων απορριμμάτων. Το φορτίο αυτό μέχρι τώρα οδηγείτο στο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) προκαλώντας οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Οι δήμοι πληρώνουν 45€ τον τόνο, ως τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν ιδιαίτερα βαριά φορτία, λόγω της υγρασίας που περιέχουν, και αυξάνουν κατά πολύ το κόστος τελικής διάθεσης.
Η νομοθεσία ορίζει επίσης, από το 2014, ειδικό επιπλέον τέλος ταφής 35€ ανά τόνο για τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα, που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία, δηλαδή όπως τώρα χωρίς χωριστή συλλογή και αξιοποίηση.
Τέλος, η εναπόθεση των βιοαποβλήτων στο ΧΥΤΑ προκαλεί την έκλυση μεθανίου, αερίου που ενοχοποιείται για τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής.
Περισσότερες πληροφορίες στο τετραψήφιο αριθμό: 1960
Δήμος Αθηναίων
Via : www.econews.gr