Μια σημαντική πρωτοβουλία στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου
Διαπιστώνοντας τα κρούσματα βίας και ρατσισμού να αυξάνονται δραματικά και στο σχολείο τους, μια ομάδα μαθητών στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου δεν έμεινε με «σταυρωμένα χέρια».
Αποφάσισε, μέσα από μια αυθόρμητη κίνηση, να αναλάβει δράση απέναντι στο φαινόμενο που ανησυχεί ολοένα και περισσότερο.
Γνωρίζουν ότι εάν απλά μείνεις στις διαπιστώσεις και κοιτάς το πρόβλημα από μακριά, δεν έχεις να προσφέρεις κάτι. Εκτός και αν το αντιμετωπίσεις δραστικά… Όπως οι «σχολικοί διαμεσολαβητές».
Ο Γιάννης, ο Ιάσωνας, ο Βύρωνας και ο Δημήτρης, δίνουν το καλό παράδειγμα στη μαθητική κοινότητα και προτρέπουν και όλους τους συνομήλικούς τους να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις, διεκδικώντας ένα καλύτερο σχολείο, ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα και ένα καλύτερο μέλλον, όπως εξήγησαν μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
«Μπορεί πολλοί να μας θεωρούν ακόμη μικρούς, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν αλλαγές στην κοινωνία, που εισχωρούν ακόμη και στα σχολεία μας. Όταν υπάρχουν γονείς άνεργοι που δυσκολεύονται οικονομικά, πολλά παιδιά επηρεάζονται και ίσως χωρίς να το θέλουν ξεσπούν στο σχολείο και σε συμμαθητές τους.
Εκεί είμαστε εμείς και προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ισορροπία», περιγράφουν οι «σχολικοί διαμεσολαβητές», που βάζουν το δικό τους λιθαράκι για τον κόσμο που θέλουν, χωρίς βία και ρατσισμό.
Από πέρυσι συστάθηκε η ομάδα της ειρηνευτικής δύναμης του 3ου Γυμνασίου Βόλου.
Οι τέσσερις μαθητές μαζί με άλλους 11 συμμαθητές τους εξελέγησαν για να λάβουν …«ειδική εκπαίδευση» σε ρόλο διαμεσολαβητή, με σκοπό να αποφεύγονται οι καβγάδες και κυρίως οι σωματικές συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών. Η κίνησή τους στοχεύει στη μείωση της σχολικής βίας σε όλες τις μορφές της.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν και μικρότερα τμήματα του σχολείου που προσπαθούν να προωθήσουν το ειρηνευτικό πνεύμα, ακόμη και όταν πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι τους οι φίλοι.
Η ιδέα, όπως μας είπαν, «γεννήθηκε» καθώς παρατηρούνταν πολλά κρούσματα βίας, κυρίως σε μικρότερες τάξεις του Γυμνασίου, γεγονός που προβλημάτιζε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Έτσι οι μικροί μαθητές, σε συνεργασία με την Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Βόλου κ. Ανδρονίκη Ρηγάκη, η οποία ενθάρρυνε και στήριξε την προσπάθεια, προχώρησαν στη σύσταση της ομάδας τους.
Οι «σχολικοί διαμεσολαβητές» όρισαν ένα πρόγραμμα το οποίο τηρούν πιστά. Καθημερινά στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου υπάρχουν 4 «σχολικοί διαμεσολαβητές». Δύο άτομα περιφρουρούν τον εσωτερικό χώρο του σχολείου και δύο άτομα τον προαύλιο χώρο, ωστόσο, όπως επισημαίνουν «τη δύσκολη δουλειά έχουν οι εξωτερικοί διαμεσολαβητές, αφού οι περισσότεροι καυγάδες γίνονται συνήθως στους εξωτερικούς πίσω χώρους του σχολείου τους».
Όπως περιγράφουν οι μαθητές, ένας καλός διαμεσολαβητής πρέπει να ξέρει να ακούει χωρίς να παίρνει το μέρος του ενός ή του άλλου. Ακόμη και αν πρόκειται για τον «κολλητό» του. Να κρατάει μυστικά, ώστε οι άλλοι να τον εμπιστεύονται ότι δεν θα τους «καρφώσει» στον διευθυντή, και να είναι πρόθυμος να βοηθήσει εθελοντικά στην επίλυση διαφορών.
«Από τη στιγμή που υπάρχει η ομάδα των «σχολικών διαμεσολαβητών» έχουν μειωθεί κατά 40% οι συγκρούσεις στο σχολείο μας, οι οποίες είναι κυρίως ανάμεσα στα αγόρια που πολλές φορές πιάνονται στα χέρια για πλάκα.
Αυτό που προσπαθούμε εμείς είναι να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μη φτάνουμε στο ξύλο, στον διευθυντή και στην τιμωρία», λέει Γιάννης Δημόπουλος, μέλος της ομάδας των διαμεσολαβητών.
Η δουλειά του διαμεσολαβητή βέβαια δεν είναι εύκολη, αφού πολλές φορές στις «μάχες» πρωταγωνιστούν οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών ή και οι ίδιοι.
Ρεπορτάζ της Αθηνάς Τσιργή στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος»
Via : www.onlarissa.gr