Αλλαγές και στις Συνθήκες
Βερολίνο, Γερμανία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα μεσοπρόθεσμο «οδικό χάρτη» για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οχύρωση της Ευρωζώνης από τυχόν μελλοντικές κρίσεις.
«Η Γερμανία θα ευημερήσει μακροπρόθεσμα εάν η Ευρώπη τα πάει καλά. Και η Ευρώπη θα ευημερήσει εάν υπάρχει μία ισχυρή Γαλλία» δήλωσε η Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μακρόν.
Η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση θα έχουν συνάντηση τον Ιούλιο προκειμένου να συζητήσουν τα σημαντικότερα ζητήματα.
Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι, κατά την άποψη του Βερολίνου, θα είναι ενδεχομένως δυνατό να υπάρξουν αλλαγές στις Συνθήκες της Ένωσης. «Θα ήμουν έτοιμη να το πράξω, αλλά πρώτα πρέπει να εργαστούμε στο τι θέλουμε να μεταρρυθμιστεί» δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ταμπού» όσον αφορά την αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ και ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε να υπάρχει καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων.
«Είμαι χαρούμενος που θα δουλέψουμε από κοινού για έναν οδικό χάρτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Στο παρελθόν η ιδέα της αλλαγής των Συνθηκών ήταν ταμπού για τη Γαλλία. Αυτό δεν θα ισχύει στο εξής» είπε.
«Υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε βραχυπρόθεσμα» δήλωσε ο Μακρόν, κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στην κοινή πολιτική ασύλου και το διμερές εμπόριο.
«Όλα αυτά θα επηρεάσουν τους πολίτες μας. Χρειαζόμαστε περισσότερο πραγματισμό, λιγότερη γραφειοκρατία και μία Ευρώπη που να προστατεύει του πολίτες της» δήλωσε.
Στενές σχέσεις, αλλά και διαφωνίες
Όπως είθισται τις τελευταίες δεκαετίες, η πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στο εξωτερικό είναι στο Βερολίνο, όπως άλλωστε και ο πρώτος σταθμός κάθε Γερμανού καγκελαρίου μετά την εκλογή του στο εξωτερικό είναι το Παρίσι.
Με αυτόν τον τρόπο οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν σε συμβολικό επίπεδο την ειδική σχέση που διατηρούν οι δύο χώρες, η οποία θεωρείται η βάση ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν σε όλα: Ορισμένες από τις προτάσεις του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στη Γερμανία.
Για παράδειγμα, οι προτάσεις Μακρόν για κοινό προϋπολογισμό, τον οποίο θα διαχειρίζεται ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν βρίσκουν σύμφωνο το Βερολίνο και ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε έχει φροντίσει να τις «αποκρούσει» από την επομένη της εκλογή του νέου Γάλλου προέδρου.
Πάντως, ο Μακρόν φρόντισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου να διαψεύσει την ιδέα που κυκλοφορεί στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο ίδιος είναι υπέρ της αμοβαιοποίησης των χρεών των κρατών-μελών.
«Δεν υπερασπίστηκα ποτέ την ιδέα των ευρωομολόγων, ή την αμοιβαιοποίηση του υπάρχοντος χρέους στην Ευρωζώνη» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Από την πλευρά της, η Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως το σχέδιο του Μακρόν για την εφαρμογή ενός νόμου «Αγοράστε Ευρωπαϊκά» υπονομεύσει την καθιερωμένη τάξη του ελεύθερου και ανοιχτού εμπορίου, απάντησε: «Στις εμπορικές σχέσεις, για παράδειγμα, διακρίνω αυτό το στοιχείο της αμοιβαιότητας, είναι κάτι που μπορώ να φανταστώ πολύ εύκολα».
Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα προστασίας των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο μέσω των εθνικών κανονισμών.
Μια πηγή προσκείμενη τον Μακρόν είχε δηλώσει πριν από τη συνάντηση ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει την Μέρκελ να στηρίξει την «προστατευτική ατζέντα» του για την Ευρώπη, στην οποία το «Αγοράστε Ευρωπαϊκά» αλλά και ρυθμίσεις για να μην περάσουν σε μη ευρωπαϊκά χέρια εταιρείες στρατηγικής σημασίας.
Newsroom ΔΟΛ
(Φωτογραφία: Reuters )
Via : news.in.gr