imagesCAUA6K8L

της Λώρηε Κέζα

Τρεις διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας.

Πρώτη εκδοχή: ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κυριάκος Βιρβιδάκης πηγαίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παίρνει μια ράβδο χρυσού από το θησαυροφυλάκιο και κατευθύνεται στο λιμάνι του Πειραιά. Επιβιβάζεται στο φέριμποτ για Χανιά. Στα μέσα της πλεύσης βγαίνει στο κατάστρωμα και πετά τη ράβδο στο πέλαγος.

Δεύτερη εκδοχή: ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κυριάκος Βιρβιδάκης ζητεί να του φέρουν 500.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500. Βάζει τα λεφτά σε χαρτόκουτο και ξεκινά για εκδρομή στο όρος Λάκμος. Κατασκηνώνει και κάνει μπάρμπεκιου χρησιμοποιώντας ως προσανάμματα όλα τα λεφτά.

Τρίτη εκδοχή: ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κυριάκος Βιρβιδάκης εγκρίνει έργα μισού εκατομμυρίου ευρώ για την εκτροπή του Αχελώου.

Η αλήθεια είναι ότι ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός δεν το κατέχει το θέμα. Δεν έχει ασχοληθεί με τέτοια μεγάλα έργα ούτε έχει δείξει ενδιαφέρον για το περιβάλλον, ως δήμαρχος ή ως βουλευτής. Γιατρός είναι και το ενδιαφέρον του στράφηκε επί μακρόν στην άρση βαρών. Χωρίς να θέλουμε να υπονοήσουμε οτιδήποτε σε σχέση με την ενδυνάμωση αθλητών, αναφέρουμε ότι συμμετείχε σε υγειονομικές επιτροπές και γενικώς ήταν αθλητικός παράγοντας.

Ο υφυπουργός ενέκρινε τον Απρίλιο δαπάνες για τη συνέχιση της εκτροπής του Αχελώου παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η έβδομη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν είναι πρωτοφανές να περιφρονεί ένας πολιτικός απόφαση του ΣτΕ για τον ποταμό. Είναι όμως απορίας άξιο γιατί όλες οι κυβερνήσεις επιμένουν να πετούν λεφτά αντί να αναγνωρίσουν ότι σκορπίστηκαν αρκετά ως τώρα. Το έργο είναι φαραωνικό, καταστρέφει μοναδικά τοπία χωρίς να εγγυάται αποτελέσματα. Υπάρχουν εναλλακτικές, φθηνές λύσεις για την άρδευση του κάμπου, υπάρχουν αναρίθμητες επιλογές για καλλιέργειες.

Αναρωτιόμαστε αν έχει ενημερωθεί ο Κυριάκος Βιρβιδάκης. Όχι για τις εκταμιεύσεις χρήματος_ ας αποδεχτούμε ότι σε αυτές είναι άνετος. Γνωρίζει άραγε πού θα πάει το νερό του Αχελώου και γιατί συζητήθηκε εκτροπή του ποταμού; Επειδή οι αγρότες επιμένουν σε υδρόφιλες καλλιέργειες σε άνυδρο τόπο. Ζούσαν πλουσιοπάροχα από τις επιδοτήσεις του βαμβακιού. Τα το ταμείο της φύσης είχαν και έχουν μεγάλη σκασίλα. Το 50% του νερού που χρησιμοποιείται για το πότισμα πάει για πέταμα: τα «κανονάκια» το σκορπίζουν άσκοπα ακόμη και μέρα μεσημέρι.

Tο 80% του νερού στη χώρα μας πηγαίνει για πότισμα. Στη Θεσσαλία χρησιμοποιείται το 25% του συνολικού νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση στη χώρα. Από το νερό που χρησιμοποιείται για πότισμα στη Θεσσαλία το μισό πάει χαμένο. Δηλαδή το 10% του νερού που καταναλώνει η Ελλάδα σπαταλιέται από την απερισκεψία των αγροτών του κάμπου. Κι επειδή δεν κάνουν το κουμάντο τους σε νερό και καλλιέργειες, το κράτος θα μετακινήσει έναν ποταμό για χάρη τους.

Via : www.tovima.gr