της Λ.Σταυρογιάννη
Τη λεηλασία των δασικών οικοσυστημάτων, τα οποία μετατρέπονται σε υποδοχείς βαριών χρήσεων, από τουριστικά χωριά έως δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, αλλά και του εξωαστικού χώρου, με τη χωροθέτηση στο πουθενά οικισμών, προωθεί το υπουργείο ΠΕΚΑ σε ρόλο κτηματομεσίτη με νομοσχέδιο – σκούπα. Ταυτόχρονα, με άλλες απίθανες φωτογραφικές διατάξεις διευκολύνει την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας, καθώς για τα «αστικά ακινητα» που προορίζονται προς «οικιστική ανάπτυξη» τα σχέδια για τη χωροθέτησή τους (ΕΣΧΑΔΑ) θα εγκρίνονται μαζί με τις μελέτες πολεοδόμησής τους.
Το νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων με τον… σχιζοφρενικό τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» παρουσιάστηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά, με σκοπό να κατατεθεί στη Βουλή «τις επόμενες μέρες», με τις εργασίες του Β’ θερινού τμήματος να ξεκινούν στις 22 Ιουλίου.
Με το τρίτο κομμάτι του, πρώτη φορά σε αναδασωτέες εκτάσεις επιχειρείται η αντισυνταγματική αλλαγή του προορισμού των δασών για κατασκευή δρόμων, σχολείων, μοναστηριών και λειτουργία λατομείων με άδεια, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κατασκευών για υποδοχή κεραιών, πομπών κ.λπ. Ο κατάλογος των «επιτρεπτών επεμβάσεων» ανοίγει επικίνδυνα. Τα ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις υποδέχονται ολόκληρα τουριστικά χωριά μαζί και τις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Η «επέμβαση προς τουριστική αξιοποίηση» θα καταλαμβάνει το 10% της έκτασης με συντελεστή δόμησης 0,5% στα 5.000 στρέμματα, ο οποίος μειώνεται κλιμακωτά έως και τα 8.000 στρέμματα. Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να χτιστεί το 20% για έκταση μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων.
Στα δάση, μεταξύ άλλων, επιτρέπεται: η κατασκευή διαφόρων βιομηχανικών εγκαταστάσεων (μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, οινοποιείων, μονάδων επεξεργασίας γάλακτος, σφαγείων, ελαιοτριβείων κ.ά.), δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών μετά των αναγκαίων αγωγών, μεγάλων έργων υποδομής (φράγματα, υδροηλεκτρικοί σταθμοί εγκαταστάσεις άντλησης για την αποθήκευση ενέργειας), δικτύων τηλεπικοινωνιών, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης θα μπορούν να κατασκευάζονται ορειβατικά καταφύγια, που όμως αποτελούν ξενοδοχεία, καθώς θα διαθέτουν 80 κλίνες, ενώ για τις λατομικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν είναι υποχρεωτική η αποκατάσταση εφόσον αναδασώσουν πενταπλάσια έκταση από αυτήν που εκμεταλλεύονται.
Άλλη διάταξη νομιμοποιεί «κατά παρέκκλιση» κάθε παράνομη κατασκευή η οποία εξαιρείται της κατεδάφισης σε πάρκα και άλση, ενώ επιτρέπει σε αυτά έργα μετρό και τραμ, αλλά και συνοδά έργα, όπως τα γραφεία. Νομιμοποιούνται εντός των δασικών οικοσυστημάτων από κατασκηνώσεις, κτηνοτροφικές μονάδες έως χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια και νεκροταφεία, ενώ καταργούνται οι προστατευτικές πράξεις της διοίκησης κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας (π.χ. πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής).
Πελάτες μου…
Ανταλλαγή ακόμη και με δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις ή βραχώδεις για να μπορούν να χτίσουν, υποτίθεται, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που κατέχουν με τίτλους δάση και δασικές εκτάσεις τάζει, ψηφοθηρώντας, το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου. Με αλληλοαναιρούμενες διατάξεις, οι οποίες προσκρούουν στο Σύνταγμα και στη νομολογία του ΣτΕ, προβλέπεται δημιουργία «Ζωνών Συγκέντρωσης Δικαιωμάτων Δόμησης – Υποδοχέων Συντελεστή Δόμησης Οικοδομικών Συνεταιρισμών» στα όρια εγκαταλελειμμένων και φθινόντων οικισμών, 8.000 τον αριθμό κατά τον γενικό γραμματέα ΥΠΕΚΑ Σ. Αλεξιάδη. Οι παραπάνω ζώνες, σε εκτός σχεδίου περιοχές, θα «υποδέχονται» μόνο κατοικίες. Οι άλλες χρήσεις για την εξυπηρέτησή τους θα εγκαθίστανται στους οικισμούς, οι οποίοι θα έχουν τον ρόλο… σκουπιδοντενεκέ.
Ως δικαιούχοι ανταλλαγής περιγράφονται «όλοι οι συνεταιρισμοί που είναι ιδιοκτήτες (κύριοι) δασών ή δασικών εκτάσεων ή εκτάσεων όπου απαγορεύεται η δόμηση ή διέπονται από ειδικό καθεστώς προστασίας ή αποτελούν τμήμα γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας ή δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους λόγους προστασίας».
Χωρίς να κατονομαστεί από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ποιους οικοδομικούς συνεταιρισμούς αφορά και σε ποιες περιοχές, άλλη διάταξη υπόσχεται ότι μπορούν να χτίσουν σε δασικές εκτάσεις που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία αν τα ρυμοτομικά τους σχέδια, τα οποία εν τω μεταξύ δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί, έχουν εκδοθεί προ του 1975.
Με άλλη οριζόντια ρύθμιση, η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσβληθεί στο ΣτΕ, επιχειρείται αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων που έχουν περιληφθεί στα όρια των οικισμών τα οποία καθορίστηκαν με αποφάσεις νομαρχών στο παρελθόν, χωρίς ποτέ να ακολουθήσει η εκπόνηση της πολεοδομική μελέτης, όπως προβλεπόταν, και χωρίς την άποψη των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών. Παρά ταύτα, εκδίδονταν οικοδομικές άδειες όπως στις περιοχές του Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης, Μαραθώνα κ.λπ. Τώρα και ενώ οι αναρτήσεις και κυρώσεις των δασικών χαρτών ουσιαστικά έχουν εγκαταλειφθεί, καταργείται η πρόβλεψη προηγούμενου νόμου (3889/2010 άρθρο 23) που όριζε γι’ αυτές τις περιπτώσεις ειδική διαδικασία με τεχνική έκθεση από τον αρμόδιο ΟΤΑ για τον χαρακτήρα της έκτασης και γνωμοδότηση από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών.
Εκτελούνται… εξυπηρετήσεις
Το ενδιάμεσο κεφάλαιο Β’ περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά φωτογραφικές διατάξεις. Ένα μόνο άρθρο, το 28, περιέχει 32 διαφορετικές μεταξύ τους διατάξεις. Έτσι ξανατακτοποιεί τον περσινό νόμο για τα αυθαίρετα, αλλάζει προς το πιο «ρουσφετολογικό» το περσινό πάλι ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, με διευκολύνσεις και δωράκια για τουριστικές εγκαταστάσεις και ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης δίνει κατά παρέκκλιση τη δυνατότητα σε βιομηχανικές μονάδες να επεκτείνονται και τροποποιεί στο πιο «συνοπτικό» τις διαδικασίες για την πολεοδόμηση των δημοσίων ακινήτων που εκποιούνται, έτσι όπως προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο του 2011.
Οικολόγοι Πράσινοι: Απαράδεκτο το νομοσχέδιο για τα δάση
Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τα δάση ζήτησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο» και εξόχως καταστροφικό για το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. Το κόμμα επεσήμανε πως το νομοσχέδιο για τα δάση συνδέεται άμεσα με αυτό για τον αιγιαλό κι έχει ως μοναδικό σκοπό την εγκατάσταση τουριστικών μονάδων στις παραλίες.
«Το τελικό νομοσχέδιο επιμένει στη βασική λογική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων (ιδιαίτερα για παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας) και υποβαθμίζει την προστασία του δημόσιου δάσους, προκειμένου να ενισχύσει ‘αναπτυξιακές’ δραστηριότητες, κατά κύριο λόγο τουριστικών εγκαταστάσεων», τόνισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Και πρόσθεσαν: «Το νομοσχέδιο αυτό ‘κουμπώνει’ με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, ώστε και το δασικό τμήμα των νησιωτικών ‘φιλέτων’ να αποχαρακτηριστεί, αλλά και στην ακτή να μπορούν να κατασκευαστούν τουριστικές εγκαταστάσεις πάνω στο κύμα».
Via : www.avgi.gr