Η διενέργεια παρακολουθήσεων από βρετανική βάση στην Κύπρο, η άνοδος των μετοχών στο ΧΑΑ και η υπόθεση Χένες κυριαρχούν στο σημερινό τύπο.
Για «νησί των κατασκόπων» κάνει λόγο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενο σε παρακολουθήσεις και υποκλοπές δεδομένων από βάση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (GCHQ) στον Άγιο Νικόλαο Κύπρου. «Όποιος τηλεφωνεί από τη Βυρηττό στο Βερολίνο ή γράφει ένα E-Mail στο Τελ Αβίβ, αποστέλλει τα δεδομένα του μέσω Κύπρου. Εκεί επεμβαίνουν αμερικανοί κατάσκοποι –σε ευρύτατη κλίμακα και με βρετανική βοήθεια, όπως δείχνουν νέα έγγραφα» σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, επικαλούμενη έρευνες της εφημερίδας Τα Νέα, του τηλεοπτικού σταθμού Alhpa, του ιταλικού περιοδικού L’ Espresso και της Süddeutsche Zeitung. Οι έρευνες κατέδειξαν, συμπληρώνει το δημοσίευμα, ότι «η βάση κρύβεται πίσω από την ονομασία ‘σταθμός εξωτερικού’, που αναφέρεται στα έγγραφα του αμερικανού πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν με την κωδική ονομασία ‘Sounder’».
H SZ αναφέρει ότι «η βάση παρακολούθησης βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου, ακριβώς δίπλα στην Πράσινη Γραμμή μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του τουρκικού μέρους του νησιού. Από αεροφωτογραφίες διακρίνει κανείς ορισμένα κτήρια, δορυφορικούς δέκτες και κεραίες, ενώ γύρω τους βρίσκεται το πετρώδες και άγονο τοπίο. (…) Εδώ είναι κανείς ανενόχλητος, πρόκειται για ένα προνομιακό σημείο: πλάι στα γνωστά κέντρα κατασκοπείας στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, η GCHQ και η NSA διενεργούν την παγκόσμια επίθεση παρακολούθησης και από την Κύπρο». Η SZ σημειώνει ότι στις βρετανικές παρακολουθήσεις συνδράμει η κυπριακή εταιρία τηλεπικοινωνιών CYTA, η οποία υποχρεούται βάσει συμβολαίου σε συνεργασία με τους Βρετανούς. Όπως επισημαίνεται, τέλος, «ο Άγιος Νικόλαος είναι επισήμως μία βρετανική βάση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κοινό αγγλοαμερικανικό πρότζεκτ».
Επικίνδυνη άνοδος στο ΧΑΑ
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει τους κινδύνους που κρύβει η αξιοσημείωτη άνοδος της τιμής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως σημειώνει ο συντάκτης, το παράδοξο σε αυτήν την εξέλιξη είναι ότι η MSCI, πάροχος των χρηματιστηριακών δεικτών, υποβάθμισε την Ελλάδα από βιομηχανική σε αναδυόμενη οικονομία. Αυτή ακριβώς η υποβάθμιση «ενδέχεται να προσελκύσει πρόσθετα κεφάλαια στην Ελλάδα» σημειώνει η εφημερίδα. Ο γερμανός δημοσιογράφος απευθύνει, ωστόσο, μία προειδοποίηση: «Με τα σημερινά επίπεδα του γενικού δείκτη, της τάξης 1.200 μονάδων περίπου, τα περιθώρια είναι ήδη στενά. Οι ελληνικές μετοχές δεν είναι φθηνές πλέον. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν μία σταθεροποίηση».
Η κύρια αιτία γι’ αυτό είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ότι το ΧΑΑ έχει εγγράψει έως τώρα μόνο τα αισιόδοξα σενάρια στις τιμές των μετοχών. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί αλλάξει ριζικά, όπως διαπιστώνει. Όπως σχολιάζει τέλος, ενδεχόμενα νέα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα στη βάση των απαιτήσεων της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα, μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση της κυβέρνησης και τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. «Αν συμβεί αυτό, θα ‘ξαναμοιραστεί η τράπουλα’ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών», εκτιμά ο αρθρογράφος.
Δίκη για τον Ούλι Χένες
Η υπόθεση των κατηγοριών για φοροδιαφυγή εναντίον του προέδρου της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, επανέρχεται στην κορυφή της γερμανικής επικαιρότητας. Δικαστήριο του Μονάχου ενέκρινε χθες να παραπεμφθεί ο Χένες σε δίκη και προγραμματίστηκε να διεξαχθεί το Μάρτιο του 2014. Η Die Welt του Βερολίνου σχολιάζει σχετικά: «Θα καταδικαστεί ως φοροφυγάς ο Ούλι Χένες ή η υπόθεση θα θεωρηθεί απλά ένα πταίσμα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν μια αλλαγή. Το τελευταίο διάστημα οι απαιτήσεις της κοινής γνώμης γίνονται ολοένα μεγαλύτερες». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η έκβαση της υπόθεσης θα κρίνει πολλά: «για τον ίδιο τον Χένες αλλά και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των παραπτωμάτων στη χώρα».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
Via : www.dw.de