του Γιώργου Παππά*
Η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση, ήταν συμμετοχή στο λογικό αίτημα των πολιτών ν΄ αποφύγουμε την αστάθεια των συνεχών εκλογών, να συνδιαμορφώσουμε πολιτική σταθερότητα μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο πολιτικό τοπίο, «ειδικών συνθηκών», που ζούσε η χώρα.
Πολιτικό τοπίο γενικευμένης κρίσης, με θρυμματισμένο και απαξιωμένο το δικομματικό σύστημα εξουσίας των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με την αξιοπιστία της Δημοκρατίας και του πολιτικού προσωπικού στο ναδίρ, και με πρόθεση την αποτροπή της εξόδου της χώρας από το ευρώ, την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας, και την διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας μας.
Η πολυκομματική κυβέρνηση αποτέλεσμα της ψήφου των πολιτών, είναι λύση για την διακυβέρνηση της χώρας καινοτόμα, δημοκρατικότερη, με πολύ μεγαλύτερο έλεγχο, σε σχέση με τον καταστροφικό, αυθαίρετο δικομματισμό.
Τα πρώτα θετικά βήματα της κυβέρνησης γίνονται στο περιβάλλον του αναχρονιστικού, απαξιωμένου, παλαιοκομματικού προτύπου άσκησης και διαχείρισης της πολιτικής και της εξουσίας που φρενάρει την προσπάθεια διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Δεδομένου ότι είναι κυβέρνηση «ειδικών συνθηκών», αναμέναμε ότι στην καθημερινότητα των ασκούμενων πολιτικών, θα διαμορφώνονταν μια κουλτούρα συνεργασίας, διαλόγου, συνεννόησης ανεκτικότητας και σεβασμού των προγραμματικών ορίων του κάθε κόμματος εταίρου, αφήνοντας πίσω τον δημαγωγικό παλαιοκομματικό πολιτικό λόγο και τις γνωστές παθολογίες στις πρακτικές διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της χώρας .
Αντί αυτού σήμερα, ο πολιτικός λόγος της κυβέρνησης και της ΝΔ, παραμένει με σοβαρό έλλειμμα διαλόγου, και σοβαρής προσπάθειας για διαμόρφωση κοινωνικής συναίνεσης. Είναι μονοκομματικού χαρακτήρα, αυταρχικός, συντηρητικός , νεοφιλελεύθερος αντίπαλος της αλήθειας και της κοινωνίας των πολιτών.
Οφείλεται στην απουσία κουλτούρας συμμαχικών κυβερνήσεων και στην ισχυρή παρουσία της παραδοσιακής, παλαιοκομματικής, καθεστωτικής πολιτικής νοοτροπίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα είναι παρούσα η υποβάθμιση της δημοκρατίας, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, η έλλειψη αυστηρής προστασίας της εργασίας, του περιβάλλοντος και των κοινωνικών αγαθών, η συνέχιση της σχέσης κόμματος «κατακτητού» και κράτους «κατακτούμενου» με συνακόλουθη την περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος.
Είναι παρούσα σήμερα, η μη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό, και στο ανήθικο κράτος, οι αντισυνταγματικές επιστρατεύσεις, και τα προεδρικά διατάγματα.
Απουσιάζει ένα πρόγραμμα νομοθετικής αποναρκoθέτησης της οικονομίας και της Δημοκρατίας απο την αντιπαραγωγική και δυναστική παρουσία του κράτους και των συντεχνιών. Η Δημοκρατική Αριστερά προσπαθεί να το συγκροτήσει και να το προτείνει.
Είναι σήμερα, σοβαρό έλλειμμα της κυβέρνησης, η απουσία οποιοδήποτε οδικού χάρτη-σχέδιο με προτάσεις για την διαχείριση της Ευρωπαϊκής κρίσης και την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση της Ε.Ε.
Όπως επίσης και ο οδικός χάρτης-σχέδιο με στόχους και χρονοδιαγράμματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανασυγκρότηση της σε όλα τα πεδία πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό.
Ακόμη σήμερα είναι σοβαρό έλλειμμα ένα σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που στηρίζεται στην εγχώρια αποταμίευση και την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης παραγωγικής εθνικής πηγής, ανθρώπινης, μηχανών, κτιρίων , κλπ. που είναι διαθέσιμη και με κίνητρα για την ιδιωτική και κοινωνική οικονομία, για συνεταιριστική επιχειρηματικότητα. Επενδύσεις από το εξωτερικό δεν θα έλθουν εύκολα ή γρήγορα.
Η στωικότητα και η υπομονή όμως με την οποία οι δυνάμεις της εργασίας αντιμετωπίζουν την σημερινή κρίσιμη κατάσταση της χώρας δείχνει ότι υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις πρόθυμες να στηρίξουν ένα σχέδιο διεξόδου από την κρίση, να παραιτηθούν από άμεσες διεκδικήσεις ή πρόσκαιρες κατακτήσεις προκειμένου να πραγματοποιηθούν ριζικές αλλαγές που θα βελτιώσουν συνολικά την κοινωνία και το βιοτικό τους επίπεδο.
Πράττοντας μονοκομματικά και πορευόμενη αυταρχικά, χωρίς κοινωνικό διάλογο και την μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση στην πολιτική συγκυρία, η ΝΔ και η κυβέρνηση υπονομεύει την διακομματική συναίνεση και την κυβερνητική συνύπαρξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Τα ίδια πρόβλημα θα τα βρούμε ξανά μπροστά μας γι΄ αυτό η συγκρότηση του προοδευτικού και αριστερού χώρου είναι απολύτως αναγκαία για το μέλλον της χώρας.
*Ο Γιώργος Παππάς είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς