του Χρήστου Φράγκου
Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο και την εκπεφρασμένη –πλέον- από όλες τις πλευρές ισχυρή πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, το σενάριο της νέας εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις του Eurogroup του Σαββάτου μοιάζει το πλέον πιθανό. Υπό τις παρούσες συνθήκες με το μείγμα μέτρων που συζητείται, ενώ ταυτόχρονα δεν τίθεται επί τάπητος ουσιαστικά και με προοπτική το ζήτημα του χρέους καθώς και αναπτυξιακά κεφάλαια, η υιοθέτηση μιας τέτοιας συμφωνίας θα οδηγούσε, με μαθηματική ακρίβεια σε έκρυθμες καταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας, τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία και την κοινωνία. Το διακύβευμα το γνωρίζουν καλά τόσο οι Θεσμοί όσο και οι εταίροι, οι οποίοι ελέγχουν πλέον τη ροή των εξελίξεων. Συνεπώς το τελικό πακέτο πυο θα προσφερθεί με τη μορφή take it or leave it στο Eurogroup θα είναι το αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού της επόμενης ημέρας. Συνεπώς αν υπάρξει τελικά εμπλοκή αυτή θα είναι προσεκτικά σχεδιασμένη σε όλα τα επίπεδα.
Αντιλαμβανόμενος ότι μια κακή –υφεσιακή- και χωρίς πολιτική ανεξαρτησία, συμφωνία θα αποτελέσει θρυαλλίδα ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικό, ίσως όχι άμεσα αλλά σύντομα, οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά σε κρίση, την κοινωνία σε απόγνωση και την οικονομία σε περιδίνηση, θα είναι δύσκολο να κάνει ένα ακόμα βήμα πίσω.
Όπως επισήμανε θε το sofokleousin.gr στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης μεταξύ των θεσμών και του Αλέξη Τσίπρα συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκεί συζητήθηκαν σενάρια για την διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων καθώς και οι ουσιαστικές δυνατότητες παρέμβασης του ESM. Σε αυτή τη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ που λήγουν στις 30 Ιουνίου, για το οποίο βρέθηκε –τεχνική λύση- ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών.
Κινήσεις για να μη θεωρηθεί η μη-πληρωμή χρεοκοπία έκανε και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλάζοντας θέση και στάση μέσω εκπροσώπων του ΔΝΤ, οι οποίοι επισήμαναν ότι η μη πληρωμή συνιστά απλά καθυστέρηση και όχι χρεοκοπία.
Χαρακτηριστικός του κλίματος πόλωσης που επικρατεί είναι ο διάλογος του Ντόναλντ Τουσκ με τον Αλέξη Τσίπρα χθες. Αϊσθηση προκάλεσε και η κριτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην πρόταση των θεσμών την οποία χαρακτήρισε «πολύ επιεική» για την Ελλάδα.
Από το παζλ δεν μπορεί να λείπει η τοποθέτηση του Ιταλού πρωθυπουργού ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης του όπου έκανε ξεκάθαρα λόγο για δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη που πιέζουν για Grexit.
Σε αυτό το πλαίσιο η δυνατότητα σύναψης πολιτικά και οικονομικά βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους το Σάββατο είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να φτάσουν ακόμα και στο τελικό κείμενο μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που θα διαρκέσει τουλάχιστον επτά ώρες, δίνοντας την αίσθηση ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών.
Προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης φαίνεται να πιέζει στην κεντρική πολιτική σκηνή η Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.
Διάθεση για ουσιαστικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα σε επίπεδο χρέους και αναπτυξιακών μέτρων έχουν επιδείξει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και οι Αυστριακοί, ενώ έτοιμος να συναινέσει φαίνεται και ο Πορτογάλος. Παράλληλα αρνητικός σε μια «χαλαρή» συμφωνία δεν θα ήταν ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα το ταμπού τα ης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχει αρχίσει να σπάει και στη Γερμανία, εκεί όμως χρειάζεται χρόνος και δουλειά ώστε να γίνει αποδεκτό στην κοινή γνώμη.
Γεωπολιτικά με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να ανεβάζουν τους τόνους στην Ανατολική Ευρώπη εμπλέκοντας την Πολωνία, την Ουκρανία να απειλείται –εκ νέου- με ανάφλεξη και τους Τζιχαντιστές να επελαύνουν στη Μέση Ανατολή και στα παράλια της Μεσογείου η προοπτική απασφάλισης της ελληνικής χειροβομβίδας αποτελεί μάλλον ένα εφιαλτικό σενάριο.
Συνεπώς ακόμα και στο σενάριο ρήξης, εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην πυροδοτηθεί αλυσιδωτή αντίδραση και να επιμηκυνθεί ο πολιτικός χρόνος.
Via : www.sofokleousin.gr