Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, αναφερόμενη στα όσα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας και της Κροατίας, είπε ότι πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά. Σε αυτό το πλαίσιο, «κάρφωσε» την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, τονίζοντας πως σε αντίθεση με την Κροατία, που ενημέρωσε πως θα ερευνήσει τις υποθέσεις, η Ελλάδα είχε διαφορετική στάση. «Περιμένω από την Ελλάδα να συμμορφωθεί. Δεν θα αποδεχθούμε τη μη διεξαγωγή έρευνας», τόνισε.
Ειδικότερα, κατά τη χτεσινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με αφορμή το φόρουμ υψηλού επιπέδου για το Αφγανιστάν, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις νέες αποκαλύψεις των παράνομων επαναπροωθήσεων, είπε πως «φαίνεται ότι υπάρχει κάποιου είδους ενορχήστρωση βίας στα εξωτερικά μας σύνορα και φαίνεται να υπάρχουν πειστικές αποδείξεις κακής χρήσης των πόρων της ΕΕ».
Όπως είπε ότι θα έχει συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη για να συζητήσει απευθείας μαζί του γι’ αυτές τις αναφορές, όπως και με τον υπουργό εσωτερικών της Κροατίας για το ίδιο ζήτημα. Η Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ σημαντικό το θέμα της συνεργασίας με την Ελλάδα για τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης στα σύνορα, ένα ζήτημα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί, όπως είπε.
Ένα 24ωρο αργότερα και μετά τις επαφές που είχε με τους δύο αξιωματούχους της Ελλάδας και της Κροατίας, η κ. Γιόχανσον εμφανίστηκε εξοργισμένη με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, δήλωσε πως σε συζήτησή της με τον Νότη Μηταράκη έκανε σαφές πως δεν θα δεχτεί να μην προχωρήσει η Ελλάδα σε έρευνα για το ζήτημα, αποδοκιμάζοντας την χώρα μας, σε αντίθεση με την Κροατία, της οποίας, όπως είπε η στάση ήταν πολύ θετική.
Όταν ρωτήθηκε για τις αποκαλύψεις διεθνούς έρευνας ξένων ΜΜΕ, η Ίλβα Γιόχανσον επισήμανε ότι «υπήρξαν πολύ διαφορετικές αντιδράσεις». «Πρέπει να πω ότι η κροατική κυβέρνηση παίρνει αυτό το ζήτημα πολύ στα σοβαρά. θα αρχίσουν αμέσως έρευνες, ο υπουργός ήταν σοκαρισμένος, και νομίζω ότι κάνουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται: να καταστήσουν σαφές ότι η προστασία των συνόρων πρέπει πάντα να είναι ευθυγραμμισμένη με το νόμο και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Θα ξεκινήσουν έρευνα και θα χρησιμοποιήσουν τον ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας που έχουμε διαμορφώσει μαζί με την Κροατία. Οπότε αυτή είναι, νομίζω, η σωστή ανταπόκριση στο ζήτημα», είπε η κ. Γιόχανσον και συνέχισε με υπαινιγμούς για την ελληνική κυβέρνηση:
«Η συζήτησή μου με τον Έλληνα υπουργό ήταν διαφορετική. Έκανα σαφές ότι δεν θα αποδεχθώ η Ελλάδα να μην προχωρήσει σε έρευνα γι’ αυτό το θέμα. Πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύουμε τις αξίες μας, την ισχύ του νόμου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε μαζί, και όλα τα κράτη μέλη έχουν ευθύνη να δρουν ευθυγραμμισμένα με αυτές τις απαιτήσεις, και αν αυτό δεν γίνει, θα βλάψει τη φήμη όλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
«Οπότε η Ελλάδα δεν θα προχωρά πια σε pushbacks…», ρώτησε δημοσιογράδος, με την Ίλβα Γιόχανσον να απαντά: «Φυσικά, περιμένω η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις μας αξίες. Αυτά τα δημοσιεύματα απαιτείται να ερευνηθούν, τώρα, και νομίζω η Κροατία πήρε την απόλυτα σωστή απόφαση, το πήρε στα σοβαρά, θα κάνει την έρευνα, να βρει τι ακριβώς έχει συμβεί. Και περιμένω και η Ελλάδα να πράξει το ίδιο».
Υπενθυμίζεται πως, στην ενημέρωση της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος Ανταλμπερτ Γιανς είχε εκφράσει την σοβαρή ανησυχία της Επιτροπής για τα νέα στοιχεία με συστηματικές παράνομες απωθήσεις και βία στα σύνορα που δημοσιεύουν σήμερα διεθνή ΜΜΕ. Στο διοικητικό συμβούλιο του Frontex διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με τις κατηγορίες που απευθύνονται στον οργανισμό συνόρων. Προτεραιότητα της Επιτροπής σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο εκπρόσωπος, είναι να διασφαλίσει ότι ο συνοριακός οργανισμός είναι ισχυρός και μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του για τη διαχείριση των συνόρων.
Η Επιτροπή δεν έχει εποπτικό ρόλο επί των εθνικών αρχών – αυτές είναι ανεξάρτητες. «Συνεργαζόμαστε με τις χώρες επί τόπου, όπως στην Κροατία ή την Ελλάδα», είπε. «Η Κομισιόν δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μέτρα επί παραβάσει, εάν και εφόσον είναι απαραίτητο σε σχέση με τις επαναπροωθήσεις. Έχουμε πει ξεκάθαρα – οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες. Εναπόκειται στις εθνικές αρχές να ερευνήσουν τις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί για pushbacks, αλλά πρέπει επίσης να υπάρχει ανεξάρτητη παρακολούθηση και μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το τι συμβαίνει, κάτι που προτείνει η Επιτροπή στο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια και δράση για το τι συμβαίνει στα σύνορα της ΕΕ».
Via : tvxs.gr