Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος
Eπαναλαμβάνεται σήμερα στις 9 το πρωί στο Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας η δίκη του Νίκου Αργυρίου, εκπροσώπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, για την οποία έχει αναπτυχθεί μαζικό ρεύμα αλληλεγγύης, με δεκάδες ψηφίσματα εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, κομμάτων της Αριστεράς και κινήσεων πόλης.
Η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση ασκήθηκε στην Εισαγγελία Γρεβενών από τον τότε αντισυνταγματάρχη και επιτελάρχη της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, Δημήτρη Βούτση, ο οποίος ως διοικητής στο ΚΕΝ Γρεβενών αντιμετώπισε τις καταγγελίες των νεοσύλλεκτων στρατιωτών για τις άθλιες συνθήκες του στρατοπέδου. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων δημοσίευσε τις καταγγελίες τους τον Δεκέμβρη του 2009, αλλά και την απόπειρα του διοικητή «να συγκαλύψει παρανομίες και αυθαιρεσίες».
Μετά τη δημοσίευση των καταγγελιών, όπως έμαθαν τα μέλη της Επιτροπής από τους ίδιους τους φαντάρους, οι συνθήκες υγιεινής άλλαξαν άρδην προς το καλύτερο και τα «καψώνια» περιορίστηκαν. Ο δε διοικητής του στρατοπέδου φαίνεται ότι κάλεσε σε συγκέντρωση τους φαντάρους, έδιωξε όλους τους αξιωματικούς και αφού πρώτα τους εξέφρασε τον θυμό του για το δημοσίευμα, ισχυρίστηκε ότι «τώρα θα μπούμε στο στόχαστρο του ΓΕΣ».
O Σπάρτακος
Σύμφωνα με το δίκτυο Σπάρτακος, «εισαγγελείς, στρατός, αστυνομία, διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος και άλλες υπηρεσίες συνεργάστηκαν για να αποκαλύψουν το δήθεν “εγκληματικό” έργο ΕΑΣ», δηλαδή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών των ένστολων εφέδρων πολιτών. Επιπλέον, μέσα από τις αναφορές της δικογραφίας αποκαλύπτονται οι διαρκείς παρακολουθήσεις του μπλογκ της επιτροπής, των τηλεφώνων της και των μελών της.
Η Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει πως «αυτές οι επιθέσεις δεν είναι πρωτόγνωρες, ξεκινάνε περίπου με την ίδρυση της ΕΑΣ και περιλαμβάνουν από απειλές έως δολοφονικές απόπειρες (το 1998), με τοποθέτηση χειροβομβίδας κάτω από αυτοκίνητο μελών της.
»Η δράση μας όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται ότι ενοχλεί τους κρατούντες, όσους θέλουν έναν στρατό “ετοιμοπόλεμο” κι επιθετικό, ενάντια σε εξωτερικό και εσωτερικό εχθρό, την κοινωνία στρατιωτικοποιημένη, τη νεολαία υποταγμένη στον μιλιταρισμό, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό».
Η αλληλεγγύη στη διωκόμενη Επιτροπή εκφράστηκε μέσα και από τη μαζική συμμετοχή εκπροσώπων πολλών κινημάτων στην προχθεσινή εκδήλωση στο Πολυτεχνείο, που διοργανώθηκε με την αφορμή της δίκης και είχε ως θέμα «Διώξεις αγωνιστών στην εποχή του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Ο κόσμος της εργασίας απέναντι στο κράτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης».
Via : www.efsyn.gr