Της Μαρίνας Μάνη
Τι μπαίνει στο τραπέζι των συναντήσεων με Μέρκελ και Ολάντ. Τα τέσσερα σημεία της πολιτικής λύσης που αναζητείται. Τα αμφίσημα μηνύματα από Βερολίνο και τα δύο σενάρια. Πώς θα κινηθεί ο Αλ. Τσίπρας στο εσωκομματικό μέτωπο. Κλειδί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ετοιμοπόλεμος θα εμφανισθεί ο πρωθυπουργός στους ομολόγους του. Και όχι επειδή ταξιδεύει στη Ρίγα της Λετονίας… με C130 για τεχνικούς λόγους. Γνωρίζει καλά ότι έφτασε η ώρα να πέσουν τίτλοι τέλους στο σίριαλ της τετράμηνης διαπραγμάτευσης. Αλλά και γιατί στις συναντήσεις του με την Αγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και ίσως τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα καταλάβει εάν το «end» θα είναι «happy».
Οι καθοριστικές επαφές στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα γίνουν σε περίεργο κλίμα, που το δημιουργούν αντιφατικά μηνύματα – αισιόδοξα από τη Γερμανίδα καγκελάριο και άκρως απαισιόδοξα από τον Β. Σόιμπλε: την ώρα που το Bloomberg ανέφερε ότι η Α. Μέρκελ ετοιμάζει διάγγελμα για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας «ακόμη κι αν η κυβέρνηση Τσίπρα αρνηθεί να εφαρμόσει μέρος όσων είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους θεσμούς», ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απειλούσε σχεδόν ανοικτά τη χώρα με χρεοκοπία.
Το …καρέ
Τι θα επιδιώξει ο κ. Τσίπρας στις αποψινές συναντήσεις; Σύμφωνα με συνεργάτες του:
1. «Να κλείσουν πολιτικά οι εκκρεμότητες που αφήνουν ακόμη ανοικτή την αξιολόγηση». Δηλαδή, να καταγραφούν οι (πολλές…) υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς σε σημαντικά ζητήματα, όπως ιδιωτικοποιήσεις, πρόωρες συντάξεις, υψηλές επικουρικές, τακτικές και έκτακτες εισφορές, ΦΠΑ, πάγωμα εργασιακών βελτιώσεων, και να μείνουν εκτός οι (πολύ λίγες…) βαθυκόκκινες γραμμές» (μισθοί-συντάξεις, ομαδικές απολύσεις), σε ένα ευνοϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, που θα ορίζεται από τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
2. Αν υπάρξει τέτοια πολιτική λύση, μπορεί -κατά τις ίδιες πηγές- να συνεδριάσει σύντομα («ακόμη και τη Δευτέρα») το Eurogroup για να διαπιστώσει, επισήμως, την πρόοδο.
3. Αυτή η διαπίστωση να δώσει το πράσινο φως στην ΕΚΤ για να βάλει πλάτη στο θέμα της χρηματοδότησης.
4. Χωρίς ταμειακή ασφυξία, πλέον, οι συζητήσεις να συνεχιστούν για τα μείζονα, χρέος, κενό, ασφαλιστικό, ώστε η περίφημη «μία και ενιαία συμφωνία σε δύο στάδια» να υπογραφεί μέσα στο καλοκαίρι. Αυτονόητο είναι ότι η δανειακή σύμβαση θα παραταθεί μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας. «Δεν θα χαθεί ο κόσμος αν έχουμε παράταση ενός-δυο μηνών στο υπάρχον πρόγραμμα», έλεγε στο Euro2day.gr πηγή του Μεγάρου Μαξίμου.
Στο ερώτημα για τι ύψους χρηματοδότηση μιλάμε σε αυτήν τη φάση, δεδομένου ότι τους θερινούς μήνες καραδοκεί η καταβολή δόσεων-μαμούθ στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ, η απάντηση των ίδιων κυβερνητικών πηγών παραπέμπει σε παραμέτρους που συζητιούνται παράλληλα σε άλλα επίπεδα και αφορούν την παραμονή του Ταμείου στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος και τα σενάρια που αφορούν την εξόφλησή του με χρηματοδότηση από τον ESM.
Στην πάλη των τάσεων
Εάν ο πρωθυπουργός επιστρέψει την Παρασκευή με το «περίγραμμα συμφωνίας» στο χέρι, θα ξεκινήσει νέος κύκλος… διαπραγμάτευσης, αυτήν τη φορά με τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη, αποφασίσθηκε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο όχι για να απευθυνθεί στα μέλη της με διάθεση… take it or leave, αλλά για να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποδοχή της λύσης.
Οι εκπρόσωποι των «αριστερών τάσεων» (πρώην συνιστωσών) έχουν ήδη μιλήσει για διαγραφόμενη συμφωνία που βρίσκεται εκτός προγραμματικού πλαισίου και προτείνουν «σύγκρουση με τους δανειστές και έξοδο από το ευρώ». Ωστόσο όλοι δηλώνουν ότι «τελούν εν αναμονή της επίσημης συμφωνίας» για να αποφασίσουν… με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.
Προς το παρόν, τα περισσότερα στελέχη, κομματικά και κοινοβουλευτικά, της (υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) Αριστερής Πλατφόρμας, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι «μία συμφωνία που θα είναι μη ανεκτή δεν θα φέρει την υπογραφή ούτε του Τσίπρα».
Αλλά επιφυλάσσονται μέχρι να τη δουν.
Αν επιστρέψει άπραγος…
Εάν ο πρωθυπουργός επιστρέψει άπραγος από τη Ρίγα, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά». Σε αυτήν την (απευκταία…) περίπτωση, η εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή θα αφορά την επόμενη κίνηση της κυβέρνησης. «Που δεν θα αφήνει τη λαϊκή κρίση εκτός», κατά τους συνομιλητές του…
Via : www.euro2day.gr