της Ολυμπίας Λιάτσου
Να ανοίξουν τις πόρτες τους στα προσφυγόπουλα, τα δημόσια σχολεία της χώρας, ζητούν με ψήφισμά τους 23 ΕΛΜΕ ώστε όσα παιδιά προσφύγων επιθυμούν να ενταχθούν ουσιαστικά το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Με αυτόν τον τρόπο ,οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι αντιμετωπίζεται δραστικά τόσο η χωροταξική όσο και η κοινωνική και ιδεολογική περιθωριοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών συνολικά. Σχετικό ψήφισμα υπέγραψαν εκπρόσωποι από 23 ΕΛΜΕ της χώρας.
Σήμερα η εκπαίδευση των προσφύγων γίνεται μόνο στα κέντρα υποδοχής.
Το ψήφισμα: Τα προσφυγόπουλα είναι καλοδεχούμενα σε όλα τα σχολεία
«Υπερασπίσου το παιδί γιατί,
αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα»
Οι εκπαιδευτικοί, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι με την οργάνωση της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, με συζητήσεις και κινητοποιήσεις κατά των απελάσεων, των φραχτών, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της Φρόντεξ.
Εμείς, που ως αναπόσπαστο τμήμα του εργατικού κινήματος παλεύουμε ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια, παλεύουμε και για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, το άσυλο και τη στέγη για τους πρόσφυγες και την ιθαγένεια για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.
Η προσφυγιά και η μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της ασφυξίας, που προκάλεσαν στον Τρίτο κόσμο οι πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των σφαγών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή από ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία και οι διευκολύνσεις από την κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Παλεύουμε για ένα σχολείο, που να χωράει όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση, με τη άμεση λήψη ειδικών αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών μέτρων για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών. Διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα και ανοιχτά σχολεία. Τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών να έχουν τη δυνατότητα να γραφούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα διαδικαστικό και γραφειοκρατικό εμπόδιο, όπως είχε γίνει και τη δεκαετία του 1990.
Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας τη δημιουργία τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης γι΄ αυτά τα παιδιά και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών από το Σεπτέμβριο για την επόμενη χρονιά 2016-17, που θα καλύψουν αυτά και όλα τα άλλα κενά.
Καλούμε τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, τους Συλλόγους ΠΕ και τη ΔΟΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να πετύχουμε τις προσλήψεις, τη χρηματοδότηση στην παιδεία και την ένταξη των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών στη δημόσια εκπαίδευση.
Οι 23 ΕΛΜΕ
Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Α΄ Δυτικής Αττικής (Θριάσιο – Μεγαρίδα – Ειδυλλία), Ε΄ Ανατολικής Αττικής, Α΄ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), Γ΄ Δυτικής Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Β΄ Έβρου, Ηλείας, Ρεθύμνου, Χανίων, Ικαρίας – Φούρνων, Α΄ Κυκλάδων, Πάρου – Αντιπάρου, Σάμου, Αρκαδίας, Χίου, Α΄Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Β΄ Πέλλας.
Via : www.presspublica.gr