του Ηλία Τσιαμαντά
Η φετινή χρονιά, όπως όλα δείχνουν θα είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στη χώρα μας. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχει μια αύξηση του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό παρατηρείται και μια μεγάλη πτώση των Ελλήνων τουριστών προς όλους τους προορισμούς, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων.
Η λίμνη Πλαστήρα υποδοχέας σχεδόν αποκλειστικά Ελλήνων τουριστών βρίσκεται για τρίτη συνεχή χρονιά από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών σε καθοδική πορεία. Η κατάσταση έχει προσλάβει πλέον τέτοιες διαστάσεις που καθιστά τις περισσότερες επιχειρήσεις της μη βιώσιμες .
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών της λίμνης έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για την επερχόμενη καταστροφή, αν δε ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της περιοχής, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει σαφείς δεσμεύσεις.
Οι αιτίες για αυτήν την κατάσταση είναι προφανείς .
Στην περιοχή έγιναν μεγάλες και ακριβές επενδύσεις που στόχευαν κυρίως στην προσέλευση τουριστών από τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Τα στρώματα αυτά είναι εκείνα που υπέστησαν τη μεγαλύτερη λεηλασία από τις πολιτικές των μνημονίων.
Οι εκδρομές που γινόντουσαν στην περιοχή από ΚΑΠΗ, Εργατική Εστία συλλόγους, σχολεία ,κ,λ,π. έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τον περιορισμό των κοινωνικών προγραμμάτων και την κατάργηση της Εργατικής εστίας.
Αν η κατάσταση συνεχιστεί, πολύ σύντομα θα μετράμε κλειστές επιχειρήσεις και στη λίμνη Πλαστήρα δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες τους δε θα μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, πόσο μάλλον να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις .
Η απαξίωση της Λίμνης Πλαστήρα αποτελεί το σημαντικότερο ίσως πλήγμα στην οικονομία και το προφίλ της Καρδίτσας. Έρχεται να προστεθεί στην απαξίωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, το σταμάτημα της οικοδομής και των δημοσίων έργων και στα εκατοντάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις που αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά του παραγωγικού ιστού του νομού.
Διαψεύδονται έτσι κατηγορηματικά και στο νομό μας οι ενέσεις αισιοδοξίας που επιχειρούν οι αυτόκλητοι «Σωτήρες»μας για δήθεν ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση .
Χρειάζεται άμεσα πριν είναι πολύ αργά ένας επανασχεδιασμός της ανάπτυξης της Λίμνης Πλαστήρα .
Μαζί με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες για την προσέλκυση νέων τουριστών απαιτείται η αποφασιστική στροφή και σε άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού (αγροτουρισμός, ορειβατικός, πολιτιστικός αθλητικός θρησκευτικό, γαστρονομικός, κ.λ.π τουρισμός) που θα δένει με τα φυσικά στοιχεία της περιοχής θα επιμηκύνει την παραμονή και θα απευθύνεται σε κατηγορίες ανθρώπων με ειδικά ενδιαφέροντα (χόμπυ), αλλά και χαμηλότερη εισοδηματική κατάσταση.
Χρειάζεται στη νέα σχεδίαση να υπάρχει στόχευση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δράσεις που θα προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην αξιοποίηση των προϊόντων ξύλου των δασών της περιοχής , των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, των προϊόντων αμπέλου, κ.λ.π.
Χρειάζεται ακόμη ένα αρραγές μέτωπο αντίστασης απέναντι στις δεσμεύσεις του μνημονίου για πώληση των υδροηλεκτρικών σταθμών και των νερών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή μας.
Χρειάζεται τέλος ανατροπή των πολιτικών που οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή , τον λαό μας στη φτωχοποίηση και τον φυσικό μας πλούτο σε εκποίηση