Εισαγωγή – Παρουσίαση: Καίτη Μυλωνά, Κτηνίατρος, Μέλος της Γραμματείας του ΔΙΚΤΥΟΥ
Καλησπέρα σας
Ονομάζομαι Καίτη Μυλωνά και είμαι μέλος της Γραμματείας του ΔΙΚΤΥΟΥ Ανανεωτικής Αριστεράς.
Με αυτή μου την ιδιότητα, σας καλωσορίζω, εκ μέρους του ΔΙΚΤΥΟΥ Ανανεωτικής Αριστεράς, στην εκδήλωση που οργανώνουμε με τίτλο:
«Η Άνοδος της Ακροδεξιάς και η Κρίση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος»
Αφού σας ευχαριστήσω όλους (ομιλητές και συμμετέχοντες), θα ήθελα να σας παρουσιάσω το θέμα και τους ομιλητές.
Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απομακρυνθεί από τον αρχικό της σχεδιασμό και από τις αξίες (μετά το Β΄Παγκ. Πόλ. απόρριψη του εθνικισμού -πολιτιστικές αξίες – έννοια της κοινότητας) ακόμη και αυτού του καπιταλισμού με το κοινωνικό κράτος. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας τις επιταγές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, διάβρωσε σταδιακά την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών. Δεν μπόρεσε να δώσει μια απάντηση στα κοινωνικά ζητήματα, που προέκυψαν λόγω της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού.
Στα κενά που δημιουργήθηκαν από τις ρηγματώσεις μπόρεσαν να εισχωρήσουν ο λαϊκισμός, η ξενοφοβία, η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός και να εμφανίζονται ως ο αντίποδας στη λιτότητα, στη μετανάστευση και στην ισλαμική τρομοκρατία.
Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να παραμεριστούν η Δημοκρατία και οι κοινωνικές/λαϊκές ελευθερίες.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:
(και σε αυτά πιστεύω, ότι θα απαντήσουν οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες)
- Σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς, πρόκειται για μια γενική τάση με κοινά χαρακτηριστικά σε όλη την Ευρώπη ή για μεμονωμένα εθνικά παραδείγματα;
- Μπορεί η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός να αποτελέσουν διέξοδο στο δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα της Ευρώπης;
- Μπορεί η οικονομική παράμετρος να αρκεί για την ανάλυση του φαινομένου της ανόδου της ακροδεξιάς; Μήπως είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτισμικές αιτίες και η παιδεία; (αλληλεγγύη: ομοιογένεια σκανδιναβικών κρατών – βιομηχανικός τρόπος παραγωγής σε αντίθεση με τον μεταβιομηχανικό τρόπο παραγωγής)
- Υπάρχουν ομοιότητες με την περίοδο του μεσοπολέμου;
- Πώς σχετίζεται η ακροδεξιά με παραδοσιακές συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης;
- Ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα στην αύξηση των ανισοτήτων και στην άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων;
- Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής ακροδεξιάς;
- Υπάρχουν, κι αν ναι, ποιες πολιτισμικές και κοινωνικές παράμετροι που διαφοροποιούν το Βορρά και το Νότο της Ευρώπης ως προς τον ακροδεξιό κίνδυνο;
- Ποιες στρατηγικές αντιμετώπισης της ακροδεξιάς στους θεσμούς και στην κοινωνία έχουμε στη διάθεσή μας;
- Χρειάζεται αποκατάσταση και επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας ή απλά αποκατάσταση των δημοκρατικών λειτουργιών; Πώς ορίζεται η Δημοκρατία, ως τυπική, δηλαδή απλά αντιπροσωπευτική ή και ως κοινωνική Δημοκρατία, δηλαδή με διαδικασίες ισότητας στην κοινωνίας;
- Πώς ορίζεται η ελευθερία; Ως κάτι το ατομικό, που δηλαδή σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων ή ως κάτι το συλλογικό, δηλαδή αρχίζει εκεί που αρχίζει και των άλλων; (Ρουσσώ)
- Ποια η ευθύνη και πώς τοποθετείται σήμερα η Αριστερά απέναντι στην κρίση της Δημοκρατίας και την αλλαγή του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;
Ο Νικόλας Σεβαστάκης σε κάποιο άρθρο του λέει: «Στην πρόσφατη ιστορία, θεωρούνταν σχεδόν αυτονόητο ότι το αγωνιστικό θα ήταν αριστερόστροφο και πάντως όχι ακροδεξιό. Πολύ λίγο απασχόλησε η πιθανότητα να υπάρξει μια κουλτούρα νεανικής κινητοποίησης που μπορεί να είχε ριζικά άλλο προσανατολισμό». Και τώρα μας προέκυψε ακριβώς αυτό.
Με όλες αυτές τις σκέψεις και άλλες πολλές, που δεν χωράνε σ’ αυτήν την εισαγωγή, στο ΔΙΚΤΥΟ Ανανεωτικής Αριστεράς αποφασίσαμε, ότι είναι κρίσιμο και απαραίτητο να οργανώσουμε αυτή την εκδήλωση με αυτό το θέμα.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες, όλους μας, στο γεγονός της ανόδου της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Το «αντίδοτο» δεν μπορεί παρά να είναι η Δημοκρατία και η Ελευθερία.