Σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν ειδικοί του ΟΗΕ για το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν με στόχο να αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που υπάρχει στη Γαλλία εδώ και δύο περίπου χρόνια. Αξιωματούχοι βλέπουν απειλές προς τις ελευθερίες και την ασφάλεια των πολιτών.
Η Φιονουάλα Νι Αολαϊν, εισηγήτρια του ΟΗΕ δηλώνει στον Guardian ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει απαγορεύσεις που ενδέχεται να βλάψουν το δικαίωμα στην ελευθερία, την ασφάλεια, την ελευθερία στη θρησκευτική έκφραση και το δικαίωμα στις συγκεντρώσεις.
Ένας δεύτερος εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών, ο Μίχελ Φοστ, προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση στο γαλλικό κοινοβούλιο, ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει μια μόνιμη «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και να δώσει στο κράτος ειδικές αρμοδιότητες αστυνόμευσης χωρίς να υπάρχει ο ανάλογος έλεγχος από δικαστές και δικαιοσύνη.
Ο Φορστ δήλωσε στο France Inter ότι οι πρώτοι άνθρωποι που μπαίνουν στο στόχαστρο του νέου νόμου θα είναι απλά όσοι θεωρούνται «ύποπτοι», ανάμεσά τους και οι Μουσουλμάνοι.
«Ο ΟΗΕ παρακολουθεί τη Γαλλία εξαιτίας και της διεθνούς επιρροής που έχει η χώρα. Αυτό που κάνει η Γαλλία δεν είναι ασήμαντο. Θέλουμε να προσπαθήσει περισσότερο ώστε να μην εμπνεύσει κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν κακές πρακτικές».
Οι εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών σε επιστολή τους προς τις γαλλικές αρχές προειδοποιούν ότι το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο έναν «θολό ορισμό της τρομοκρατίας», ο οποίος επιβεβαιώνει φόβους ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούν να επέμβουν αυθαίρετα.
Αυτή τη στιγμή, οι ειδικές αρμοδιότητες που έχουν δοθεί υπό το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης θυμίζουν τον πόλεμο της Αλγερίας το 1950. Τα έκτακτα μέτρα δίνουν τη δυνατότητα στην αστυνομία να κάνει επιδρομές σε σπίτια και ελέγχους χωρίς ένταλμα ή δικαστική επιτήρηση. Δίνει ακόμη επιπλέον αρμοδιότητες στους αξιωματούχους να βάλουν πολίτες σε κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς να τηρούνται οι βασικές δικαστικές διαδικασίες. Τέλος επιτρέπουν στις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς σε μεγάλες συγκεντρώσεις.
Ο Μακρόν υποσχέθηκε να ενισχύσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους ώστε να οργανώσει μία σωστή έξοδο από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Όμως το νομοσχέδιό του περιλαμβάνει την ενσωμάτωση πολλών από τους κανόνες εκτάκτου ανάγκης στο κοινό δίκαιο της Γαλλίας, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνατότητες περιορισμού των ελευθεριών θα θεωρούνται, πλέον, «κανονικότητα». Το νομοσχέδιο προβλέπει, ακόμη, τη μονιμοποίηση ορισμένων από τις έκτακτες αρμοδιότητες αστυνόμευσης, όπως ο κατ΄οίκον περιορισμός για υπόπτους, το κλείσιμο χώρων λατρείας, την επέκταση των τυχαίων ελέγχων από την αστυνομία σε συγκεκριμένες περιοχές. Τέλος, θα επιτρέπει τις εισβολές και έλεγχος σε σπίτια, οι οποίοι μετονομάζονται σε… επισκέψεις.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «απάντηση διαρκείας σε μία απειλή διαρκείας».
Την ίδια στιγμή γαλλικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί έχουν προειδοποιήσει πως το νομοσχέδιο είναι μία οπισθοδρόμηση από τη νομιμότητα.
Via : www.efsyn.gr