Τελευταίες πιέσεις προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις προσπαθεί να ασκήσει ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. Εάν αποτύχει και αυτός ο γύρος διαβουλεύσεων, απομένει μόνο η λύση της νέας προσφυγής στις κάλπες.
Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα προσπαθεί να πιέσει τις πολιτικές δυνάμεις. Θα συναντήσει και πάλι τους εκπροσώπους τους για «διαβουλεύσεις- αστραπή» με έναν και μόνο στόχο: Να εξακριβώσει αν υπάρχουν συμμαχίες, διατεθειμένες να στηρίξουν μια νέα κυβέρνηση. Ο Mαταρέλα μέσα στο επόμενο τριήμερο ελπίζει να υπερισχύσει τελικά το αίσθημα ευθύνης και να καταλάβουν όλοι -η κεντροδεξιά, τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά- ότι χωρίς μια σταθερή κυβέρνηση η χώρα κινδυνεύει.
Εάν για παράδειγμα δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, σε λίγους μήνες ο φόρος προστιθέμενης αξίας μπορεί να αυξηθεί από το 22% στο 25% ενώ οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας είναι η πιο περιορισμένη όλων των χωρών της ΕΕ αλλά και της Eυρωζώνης.
Με άλλα λόγια επιβάλλεται να βρεθεί διέξοδος. Από τη μια πλευρά η κεντροδεξιά προσπαθεί να πείσει τον Ιταλό πρόεδρο να της δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Πιθανότατα σε ένα στέλεχος της Λέγκας, τον γραμματέα Ματέο Σαλβίνι ή τον εκπρόσωπό της στη Βουλή, Τζανκάρλο Τζορζέτι. Θα πρέπει βέβαια να πείσουν και κάποιους κεντρώους βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια διότι από μόνη της η κεντροδεξιά δεν διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία.
Σε περίπτωση αποτυχίας μόνη λύση οι εκλογές
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να διαπιστωθεί αν όντως ο διάλογος της Λέγκας με τα Πέντε Αστέρια έχει τελειώσει οριστικά και αν το Δημοκρατικό Κόμμα (μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση της εθνικής της διεύθυνσης) θα απορρίψει τελικά κάθε κυβερνητικό προσανατολισμό. Διότι δικαίως πολλοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι ο Ματαρέλα προέρχεται από τους «Δημοκρατικούς» και έχει την δυνατότητα κατά συνέπεια να ασκήσει μεγαλύτερη «πολιτική πειθώ».
Διαφορετικά, αν όλοι αποτύχουν απομένει μόνον η λύση των εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο, το Δεκέμβριο ή σε ένα χρόνο από τώρα μαζί με τις ευρωεκλογές, αφού πρώτα αλλάξει, πιθανότατα, ο εκλογικός νόμος.
Αναφορικά, τέλος, με τη βούληση των πολιτών, σύμφωνα με το δημοσκοπικό ινστιτούτο Demopolis το ένα τρίτο των ερωτηθέντων επιθυμεί επιστροφή στις κάλπες, ενώ το 30% θα προτιμούσε κυβερνητική συνεργασία της Λέγκας με τα Πέντε Αστέρια. Το 15% τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των Πέντε Αστέρων με την κεντροαριστερά και το ίδιο ποσοστό ελπίζει να σχηματισθεί κυβέρνηση της κεντροδεξιάς με το Δημοκρατικό Κόμμα. Οι Ιταλοί ψηφοφόροι παρουσιάζονται πάντως σε μεγάλο βαθμό διχασμένοι σχετικά με το πώς θα μπορούσε να απεμπλακεί η όλη κατάσταση.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Via : www.dw.com