του Τάσου Παππά
«Το Ασφαλιστικό, ως έχει, δεν είναι βιώσιμο» είπε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στο Mega. Ωχ! Έρχονται παρεμβάσεις και όλοι υποψιαζόμαστε το περιεχόμενό τους και τη στόχευσή τους. Άλλωστε υπάρχουν κακά προηγούμενα. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι για ακόμη μία φορά ένας υπουργός Εργασίας διεκτραγωδεί την κατάσταση στο Ασφαλιστικό και μας προετοιμάζει για τις δύσκολες μέρες. Αν δεν απατώμαι, το πρόβλημα του Ασφαλιστικού το είχαν αντιμετωπίσει ριζικά και τελεσίδικα -έτσι έλεγαν- σχεδόν όλοι οι υπουργοί που πέρασαν από το Εργασίας τα τελευταία 15 χρόνια.
Από πού να ξεκινήσεις; Από τον Δ. Σιούφα που έλυσε το ακανθώδες θέμα, όπως ισχυριζόταν; Από τον Δ. Ρέππα που διόρθωσε τις ατέλειες του νομοσχεδίου Σιούφα; Αλλά και όλοι οι διάδοχοί τους θέλησαν να συνδέσουν το όνομά τους με τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος. Έτσι, για να μείνουν στην ιστορία ως αναμορφωτές. Πετραλιά, Λοβέρδος, Κουτρουμάνης προώθησαν τομές τις οποίες μας παρουσίασαν ως ρηξικέλευθες. Μας καθησύχαζαν πως δεν διατρέχουν κίνδυνο τα Ταμεία και οι συντάξεις των πολιτών και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα. Πώς συμβαίνει, ύστερα από τόσα χρόνια και μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις με όλους τους ειδικούς επιστρατευμένους, το πρόβλημα να παραμένει είναι απορίας άξιον.
Ήταν όμως βέβαιο ότι θα καταλήξουμε εδώ αφού όλοι οι δείκτες έχουν ξεφύγει.Οι προηγούμενες πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν ακούμπησαν τον πυρήνα του θέματος, απλώς μερεμέτισαν την πρόσοψη, για να κρύψουν τις βαθιές ρωγμές. Με την ανεργία στο 27%, το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς είναι λεηλατημένα από τις κυβερνήσεις του συναινετικού δικομματισμού και από τα βίαια κουρέματα που έκανε η τρόικα, με την ανασφάλιστη εργασία στα ύψη, με την εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή να θάλλουν, με τους επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους στο απυρόβλητο, προοιωνίζεται μαύρο
Είναι φανερό ότι οι διοικήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν οικτρά. Είναι επίσης σίγουρο ότι για άλλη μία φορά θα πάνε στις εύκολες και επώδυνες λύσεις. Θα ανακαλύψουν ότι οι εισφορές των εργαζομένων είναι χαμηλές και πρέπει να αυξηθούν κι ότι οι συντάξεις, ακόμη και μετά το τσεκούρωμα που έχουν υποστεί, είναι υψηλές και πρέπει να περιοριστούν. Θα συνεχιστεί η συστηματική επιχείρηση για να πειστούν οι εργαζόμενοι να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση. Τώρα με τι χρήματα θα το κάνουν είναι μια λεπτομέρεια που δεν απασχολεί τους δοκησίσοφους που μας κυβερνούν. Αν αυτό που μας ετοιμάζουν, τη επινεύσει της τρόικας, λέγεται κοινωνικό κράτος, τότε έχουμε πρόβλημα συνεννόησης.