Συναντηθήκαμε στα γραφεία του Ιδρύματος Friedrich-Ebert, στο Κολωνάκι, λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης για το μέλλον της Ευρώπης. Ο Ούντο Μπούλμαν μάς μίλησε για τα διακυβεύματα εν όψει των ευρωεκλογών, για τους στόχους των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και για την προοπτική ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στη Δεξιά, σε Ελλάδα και Ευρώπη, εκτιμώντας ότι μεταξύ Κεντροαριστεράς και Αριστεράς δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές.
Η Ευρώπη πρέπει να παίξει έναν συνεχή θετικό ρόλο, ως μόνιμος εταίρος στο πλευρό της Ελλάδας
• Η Ευρώπη στρέφεται προς τα δεξιά. Τα ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται, την ίδια στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά δεν πείθουν τον κόσμο. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Νομίζω ότι η εικόνα είναι ευρύτερη. Αν δείτε την Ισπανία, όπου μόλις πρόσφατα ο Πέδρο Σάντσεθ ανήλθε στην εξουσία και η πολύ διεφθαρμένη κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος αναγκάστηκε να φύγει -νομίζω ότι οι ποινές που «μάζεψαν» τα στελέχη τους πλησίαζαν συνολικά τα 300 χρόνια. Αν δείτε την Πορτογαλία, ο Αντόνιο Κόστα έχει, στο μεταξύ, πετύχει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα και διαθέτει την υποστήριξη πολύ μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.
Αλλά και στη Σουηδία, οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν μακράν τα υψηλότερα ποσοστά, στις τελευταίες εκλογές. Δεν θα έλεγα, λοιπόν, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν παντού τις μάχες. Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως δεν είναι εύκολο να πείσουμε τον κόσμο, τις κοινωνίες μας, για τα επιτεύγματα της Ευρώπης στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Αυτή είναι η δυσκολία, νομίζω, και αυτό πρέπει πρέπει να διορθωθεί. Πρέπει να πούμε στους λαούς μας ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, ώστε να μην τους απογοητεύει.
• Απομένουν οκτώ μήνες ώς τις ευρωεκλογές. Τι μπορούν να κάνουν τα προοδευτικά κόμματα, για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση;
Πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Πρέπει να κάνουμε μια πολύ οξεία ανάλυση για τα λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε μια κυριαρχία των συντηρητικών και των ακραία φιλελεύθερων δυνάμεων κομμάτων, δεν προστατεύτηκαν αρκετά οι λαοί μας, δεν υπήρξαν αρκετές επιτυχίες στην κοινωνική πολιτική, πολλές κοινωνίες -ιδίως στο Νότο- υπέφεραν από πολύ υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας.
Πρέπει εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες να πούμε «θέλουμε να δούμε ριζική αλλαγή», η Ευρώπη πρέπει να φέρει αποτελέσματα, η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τις ανάγκες των λαών της και αυτό σημαίνει οικονομική αλλαγή προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία του πλανήτη, προστασία του περιβάλλοντος. Τα οικολογικά και τα κοινωνικά προβλήματα δεν είναι αντίπαλοι, είναι αλληλοσυνδεδεμένα. Ακόμη κι ένα νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα έχει δικαίωμα στον καθαρό αέρα, σε νερό που δεν έχει μολυνθεί, σε αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, στην ασφαλή παροχή ενέργειας για το χειμώνα, όλα αυτά συνδέονται στενά, αυτή είναι η ολιστική προσέγγιση που θέλουμε να προσφέρουμε, για μια Ευρώπη που υπηρετεί τους λαούς της. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στους ψηφοφόρους μας, ώστε να ανιχνεύσουν ξανά το «προφίλ» της Σοσιαλδημοκρατίας.
• Εσείς υποστηρίζετε πως τα προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη και, φυσικά, και την Ελλάδα, πρέπει να συνεργαστούν, για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Δεξιάς. Οι Σοσιαλδημοκράτες της Ελλάδας, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ που τώρα λέγεται Κίνημα Αλλαγής, αρνείται αυτή τη προοπτική (σ.σ. της συμπόρευσης Κεντροαριστεράς – Αριστεράς). Πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο;
Στην πολιτική ομάδα μου έχω μέλη από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και έχουμε γόνιμες συζητήσεις για το πώς να δώσουμε κίνητρα στην προοδευτική οικογένεια, πώς να στηρίξουμε την προοδευτική οικογένεια. Σήμερα (σ.σ. χθες), πήγα στις καμένες περιοχές στο Μάτι μαζί με τον δήμαρχο της Αθήνας, με τον καλό μου φίλο κύριο Γιώργο Καμίνη από την κομματική ομάδα μου, και δεν βλέπω να μας χωρίζουν σοβαρές διαφορές.
• Την ίδια στιγμή το κόμμα της Δεξιάς εδώ στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία. Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλό για την Ελλάδα;
Δεν ήρθα εδώ για να αναμειχθώ στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. Τι είναι καλό ή κακό θα το αποφασίσουν οι Ελληνες πολίτες. Αλλά από τη δική μου, ευρωπαϊκή σκοπιά, ξέρω ότι το κόμμα αυτό, η Νέα Δημοκρατία, είναι ένας από τους κύριους λόγους που η Ελλάδα βρέθηκε στην κρίση. Ξέρω ότι η πολιτική της κυβέρνησης, που προηγήθηκε της σημερινής, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ήταν ένας από τους βασικούς λόγους. Οπότε έχω αρκετές προσωπικές αμφιβολίες για το αν η Νέα Δημοκρατία είναι η απάντηση στο πρόβλημα.
• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον ελληνικό λαό, μετά το τέλος των μνημονίων;
Παρακολουθήσαμε τη διαδικασία από την αρχή της. Είμαι Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, αλλά πάντα έλεγα δύο πράγματα: η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο δίκαιη, πιο διαφανής κοινωνία, όπου τα βάρη δεν θα πέφτουν μόνο στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και όπου οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους.
Αυτό αφορά, βέβαια, το εγχώριο πολιτικό οικοδόμημα, αλλά εύχομαι από καρδιάς να εφαρμοστούν πολιτικές στην Ελλάδα που θα οδηγήσουν σε ένα πιο εξισωτικό και δικαιότερο κοινωνικό σύστημα, όπου όλοι θα μπορούν να συμβάλουν και να συμμετέχουν, αλλά και όλοι θα πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν. Από την άλλη μεριά, όμως, ήμουν εξαρχής πολύ επικριτικός απέναντι στην τρόικα. Πρώτα απ’ όλα, δεν υπήρχε δημοκρατικός έλεγχος πάνω στις ενέργειές της.
Δεύτερον, δεν υπήρχε διαφάνεια, κανείς δεν έπαιρνε την ευθύνη για τις λεγόμενες υποχρεώσεις των προγραμμάτων. Εμείς, στην Ευρωβουλή, τους επικρίναμε, λέγαμε ότι δεν γίνεται να πληρώνουν συνέχεια οι λάθος άνθρωποι, όπως συνέβαινε στην Ελλάδα, αλλά νομίζω και σε άλλες χώρες, είδαμε ότι και στην Πορτογαλία δεν υπήρχε ισορροπία στα προγράμματα. Ελπίζω, λοιπόν, ότι αυτό θα τελειώσει, χρειαζόμαστε αμοιβαία δημοκρατική υποστήριξη, για να μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος -και όχι μόνο από τους γραφειοκράτες, όπως συνέβαινε ώς τώρα.
Η Ευρωβουλή πρέπει να έχει λόγο σε τέτοιες καταστάσεις. Για τον ελληνικό λαό, έχω να πω ότι υποφέρατε πολύ, επενδύσατε πολλά και αξίζετε ένα σπουδαίο μέλλον, πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηριχθείτε από ευρωπαϊκής πλευράς, ιδιαίτερα με βιώσιμες επενδύσεις και τώρα με την έκτακτη βοήθεια στην περίπτωση των πυρκαγιών, αλλά και γενικότερα η Ευρώπη πρέπει να παίξει έναν συνεχή θετικό ρόλο, ως μόνιμος εταίρος στο πλευρό σας.
Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Τσιάρας
Via : www.efsyn.gr