xrimata-forologika-metra-660_21

του Γιώργου Παππού

Με ένα διπλωματικό, συνάμα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» απάντησε η Τρόικα στη πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για βελτίωση των όρων ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκαλώντας έτσι έντονο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο που βλέπει μήνα με το μήνα να αυξάνονται αλματωδώς τα χρέη των ιδιωτών.

Η πρόταση που απορρίφθηκε προέβλεπε τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 60 δόσεις, με τη κάθε δόση να μπορεί να είναι μικρότερη κι από τα 100 ευρώ. Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 48 δόσεις αλλά σε ειδικές περιπτώσεις, με τη κάθε δόση να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν σήμερα δυο δυνατότητες για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών:

Ρύθμιση με 45 δόσεις και με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή 50% στην περίπτωση των 45 δόσεων). Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητήσουν από την εφορία να ενταχθούν στις διατάξεις του ν. 3888/2010, που προβλέπει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις που μπορούν να φτάσουν τις 45. Όμως, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλει άμεσα όλες τις δόσεις που θα έπρεπε να είχε πληρώσει αν είχε ενταχθεί το 2010. Δηλαδή θα πρέπει να προκαταβάλει 26 δόσεις (οι μήνες που έχουν περάσει από τον Οκτώβριο του 2010 οπότε και σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις η εφορία για την συγκεκριμένη ρύθμιση) για να διεκδικήσει τις υπόλοιπες 19.

Διακανονισμό οφειλών με 48 δόσεις, αλλά χωρίς μείωση των προσαυξήσεων. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν να ενταχτούν στις διατάξεις του ν. 2648/1998, όπου γίνεται διακανονισμός με περισσότερες δόσεις, που ξεκινούν από 36 και μπορούν να φτάσουν έως και τις 48 (ανάλογα με την κρίση του εφόρου), αλλά δεν προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων.

Όπως παραδέχονται επικεφαλής εφοριών, αυτή τη στιγμή γίνεται μάλλον διασταλτική ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων, έτσι ώστε να εξαντλούνται τα περιθώρια του προβλεπόμενου αριθμού δόσεων, αλλά ακόμα κι έτσι η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου τους επόμενους μήνες, όταν θα σωρευτούν οι υποχρεώσεις φόρου εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας.

Και μέσα σε όλα αυτά, η Τρόικα ζητά ακόμα και νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η αυτόματη χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, απαιτώντας σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστεί ο ισχύων Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει ποινικές διώξεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και κατασχέσεις μισθών- συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ.

Via : www.iefimerida.gr