Την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών με την Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών Αχμέτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του στην τουρκική Χουριέτ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα και κατηγορούνται από την Άγκυρα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα, έκανε λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση και πρόσθεσε:
«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να επιλύσει την κατάσταση, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η Ελλάδα υφίσταται σοβαρές πιέσεις από τη Δύση. Υπάρχει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε και μία διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας απέναντι στην Ελλάδα».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η συμφωνία με την Ελλάδα εντάσσεται επί της ουσίας στην κεντρική συμφωνία με την ΕΕ και είναι δύσκολο να εξαιρεθεί από αυτήν. Η συμφωνία προβλέπει πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, που φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, δηλαδή και στην Ελλάδα, θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Παράλληλα η Άγκυρα, βάσει της συμφωνίας, υποχρεώνεται να ελέγξει τις προσφυγικές ροές. Μάλιστα και στο παρελθόν, μετά την πρώτη απόφαση για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, η Τουρκία είχε ανακοινώσει «πάγωμα» της διμερούς συμφωνίας, ωστόσο αυτό δεν είχε κανένα αντίκρισμα. Μένει λοιπόν να φανεί πως σκέφτεται η Τουρκία να εφαρμόσει την απειλή της ή αν πρόκειται για «κενά» λόγια στο πλαίσιο της προεκλογικής επικοινωνιακής τακτικής. Διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν ως «ατυχή» τη δήλωση του Τσαβούσογλου. «Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017» υπογράμμισαν, σημειώνοντας πως «η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».
Σε κάθε περίπτωση με τη δήλωση Τσαβούσογλου κλιμακώνεται η επίθεση εκ μέρους της Τουρκίας για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η τελευταία, καθώς είχαν προηγηθεί και πολλές άλλες με κορυφαία τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και κυβερνητικού εκπροσώπου Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος ανέφερε πως η Άγκυρα θα βρει τρόπο να απαγάγει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.
Επιπλέον σε Τουρκικά μέσα υπήρξαν πληροφορίες τις τελευταίες ώρες για εντολή στον Τουρκικό πολεμικό ναυτικό να λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο στο Αιγαίο. Η εντολή φέρεται να δόθηκε «λόγω της έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο» και ενώ απομένουν τρεις εβδομάδες έως τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Μέχρι τις 24 Ιουνίου λοιπόν είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μια κλιμάκωση της επιθετικότητας καθώς φαίνεται πως ο Ερντογάν δεν διασφαλίζει το επιθυμητό για αυτόν αποτέλεσμα και επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση. Με δεδομένο πως τα πράγματα στην οικονομία είναι σε τραγικό επίπεδο και η τουρκική κυβέρνηση αδυνατεί να λάβει μέτρα για να περιορίσει την κρίση, ο Ερντογάν επιχειρεί να στρέψει ξανά την προσοχή στα εθνικά – στρατιωτικά θέματα που θεωρεί πως είναι και ένα πιο ευνοϊκό πεδίο.
Καμμένος κατά Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη Σύνοδο Υπουργών του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για 99η ημέρα.
«Ζήτησα από τον Τούρκο ομόλογό μου ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών να δώσει απάντηση και να εξηγήσει τι σήμαινε η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ότι θα «πακετάρουν» τους 8 αξιωματικούς οι οποίοι έχουν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Καμμένος. Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να διευκρινίσει, ενώπιον των υπουργών του ΝΑΤΟ, αν επιβεβαιώνει και αν στηρίζει τη δήλωση του αναπληρωτή Τούρκου πρωθυπουργού. «Όπως συνήθως κάνει η Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός μίλησε για άλλα αντί άλλων», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Η απάντηση που έδωσε για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται παράνομα και χωρίς καν να υπάρξουν κατηγορίες, ήταν ότι η Τουρκία εξετάζει τα ψηφιακά δεδομένα».
Ο Π. Καμμένος συνέχισε λέγοντας ότι «τέτοιου είδους παλικαρισμοί ενόψει των εκλογών, τέτοιου είδους ανακοινώσεις για το εσωτερικό, η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται και όταν έρχεται στις Βρυξέλλες να κάνει τον καλό σύμμαχο». Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι οι απειλές για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών έχουν το κόστος τους και τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο, θέλει καλή γειτονία, επιδιώκει τις καλές σχέσεις, αλλά δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε τέτοιου είδους προκλήσεις».
Καταληγοντας υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους πρόκληση είναι και η σημερινή δήλωση Τσαβούσογλου σε σχέση με τη μονομερή κατάργηση της συμφωνίας επανεισδοχής και ανέφερε ότι ενημέρωσε γι’ αυτό διμερώς υπουργούς Άμυνας της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ.
Via : tvxs.gr