του Σταύρου Καπάκου
Υπό κανονικές συνθήκες το Μνημόνιο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2016. Η Ελλάδα έχει να πληρώσει 31 δισ. ευρώ τοκοχρεολύσια φέτος και 22 δισ. ευρώ το 2015. Αυτό σημαίνει ότι, αν η χώρα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, θα πάρει τις «λιμνάζουσες» και τις φετινές δόσεις. Τα περίπου 20 δισ. θα τα πάρει εφόσον υλοποιεί την πολιτική της λιτότητας, δηλαδή τις μειώσεις στις συντάξεις, την εκποίηση του Δημοσίου, όπως τμήματος της ΔΕΗ, τις επιπλέον αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα κ.ά. Οι δανειστές έχουν τεμαχίσει τις δόσεις και για την καταβολή της καθεμιάς από αυτές η χώρα μας πρέπει να υλοποιήσει τα αντίστοιχα προαπαιτούμενα, που συγκροτούν το εκάστοστε επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Ένα τέτοιο Μνημόνιο προανήγγειλε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας ότι στις 5 Μαΐου πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο.
Αν, επομένως, η κυβέρνηση υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, θα απομένουν οι δόσεις από το ΔΝΤ, οι οποίες μέχρι τον Απρίλιο φτάνουν στα 9,6 δισ. Επομένως το Μνημόνιο δεν τελειώνει με τη συμφωνημένη έξοδο της χώρας στις αγορές ούτε μετά τη νέα πιθανολογούμενη έξοδο λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Ακόμη κι αν υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις του 2014, θα υπάρχουν νέα προαπαιτούμενα για τις δόσεις του 2015 και του 2016 από το ΔΝΤ. Στο επίκεντρο των μέτρων αυτών θα είναι και πάλι τα ασφαλιστικά ταμεία, οι εργασιακές σχέσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Υποθέτω πως δεν υπάρχει σοβαρός αναλυτής που να υποστηρίζει οτι το ΔΝΤ θα δώσει άλλα 9,6 δισ. χωρίς κανένα προαπαιτούμενο.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά τον Απρίλιο του 2016. Αυτο βεβαίως εξαρτάται από το εάν η χώρα θα απεγκλωβιστεί από την παγίδα χρέους στην οποία έχει δεθεί από τη σημερινή συμφωνία – Μνημόνιο και η οποία προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να καταβάλλονται τα τοκοχρεολύσια. Λογικό και αναμενόμενο είναι οι δανειστές, και κυρίως η Γερμανία, να «δέσουν» τη χώρα μας μαζί με την όποια συμφωνία καταλήξουν για την επιμήκυνση του χρέους, με επικρατέστερο το σενάριο 50-50-50. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθεί «υπό εποπτεία» προκειμένου να διασφαλιστούν οι δανειστές με ενός είδους Μνημόνιο. Το ενδεχόμενο αυτό θα ενισχυθεί περισσότερο αν παραμένει σημαντικό το χρηματοδοτικό κενό.
Via : www.avgi.gr