Ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία επικρατεί ανοιχτή ρήξη. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τις οικονομικές πιέσεις προς την Άγκυρα αλλά εγκρίνει εξοπλισμούς πολλων δις ευρώ.
Παρά τη βαθιά κρίση που διέρχονται οι γερμανοτουρκικές σχέσεις από τις αρχές του χρόνου η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξαγωγές πολεμικού υλικού ύψους πάνω από 25 δις ευρώ. Βέβαια σε σύγκριση με την αξία των εγκεκριμένων εξαγωγών τους οκτώ πρώτους μήνες του 2016, το ποσό έχει μειωθεί αισθητά, αλλά παρόλα αυτά και παρά τις οικονομικές πιέσεις του Βερολίνου προς την Άγκυρα η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει άδειες για εξωγές εξοπλιστικού υλικού ύψους πολών δις ευρώ.
«Να σταματήσουν οι εξαγωγές»
Πρόκειται για στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μετά από ερώτηση του βουλευτή των Πρασίνων Εζκάν Μούλτου και τα οποία έχει στη διάθεσή του το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. Συγκεκριμένα φέτος, μέχρι τέλος Αυγούστου, δόθηκαν 99 άδειες για εξαγωγές εξοπλιστικού υλικού αξίας συνολικά 25,36 δις ευρώ. Το πραγματικό ύψος είναι πολύ μεγαλύτερο δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έδωσε πληροφορίες για άλλες τρεις άδειες. Συνολικά κατά τη διάρκεια των οκτώ πρώτων μηνών του 2016, δόθηκαν 158 άδειες για εξαγωγές ύψους άνω των 69 δις ευρώ.
Ο βουλευτής Εζκάν Μουτλού ζητά να σταματήσουν εντελώς οι εξαγωγές όπλων και υλικού στην Τουρκία. «Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει μετά από τα λόγια να προχωρήσει και σε έργα για να προστατεύσει τους γερμανούς πολίτες στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον τουρκικής καταγωγής γερμανό ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιτσέλ και τον ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιντερ, οι οποίοι κρατούνται έγκλειστοι σε τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Ποιο πολεμικό υλικό εξάγει η Γερμανία στην Τουρκία; Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στην πρώτη θέση έρχεται η κατηγορία «βόμβες, τορπίλες και πύραυλοι», που ανέρχεται στα 18 δις ευρώ. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ποσό.
Κατηγορίες εξοπλισμών
Στην παραπάνω κατηγορία, διευκρινίζει το υπουργείο, συμπεριλαμβάνονται κυρίως συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας για πολεμικά πλοία. Το υπουργείο αναφέρει ότι ακριβή στοιχεία για τις συγκεκριμένες εξαγωγές δεν μπορεί να δώσει, παρά μόνο αριθμό αδειών. Αξίας ενός δισεκατομμύριου ευρώ είναι η επόμενη κατηγορία αδειών, η οποία αφορά εξοπλιστικό υλικό με θερμικές κάμερες, ειδικό εξοπλισμό για το ναυτικό καθώς επίσης και στρατιωτικό υλικό για την αεροπορία. Κάτω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ έγιναν εξαγωγές για υλικό προστασίας από πυρηνικό, χημικό κα βιολογικό πόλεμο.
Για τρεις άδειες σχετικές με πολεμοφόδια, εκρηκτική και καύσιμη ύλη αλλά και υλικό βαλλιστικής προστασίας το υπουργείο δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες επικαλούμενο απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου που αφορά τη δημοσιοποίηση του κόστους πολεμικού υλικού ανά μονάδα.
Dpa / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Via : www.dw.com