imagesCAL8JOW2

Κόμματα & πολιτικοί θα περάσουν στην επόμενη μέρα;

του Τάκη Θεοδωρικάκου

Τα σημαντικότερα ευρήματα στη δημοσκόπηση της GPO για την «Ανατροπή» είναι περισσότερο εκείνα που αφορούν την ψυχολογία και τις απόψεις των πολιτών για τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, και λιγότερο οι μικρές – αλλά ενδιαφέρουσες – μεταβολές στους πολιτικούς συσχετισμούς, που καταγράφονται και σε αυτή την έρευνα.

Συγκεκριμένα:

– Παρά το γεγονός ότι 2 στους 3 είναι αισιόδοξοι ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ, οι μισοί Έλληνες είμαστε απαισιόδοξοι για το ξεπέρασμα της κρίσης και 2 στους 3 απαισιόδοξοι ότι δεν θα βελτιωθεί η ζωή μας τα επόμενα 2 χρόνια.

– Το 90% θεωρεί άδικη τη φορολογική πολιτική, το 54% αναποτελεσματική και το 60% ούτε καν αναγκαία.

– Το 55% πιστεύει ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να γίνει με μείωση της φορολογίας και απλούστευση του φορολογικού συστήματος. Υπάρχει, άραγε, πολιτική δύναμη είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση να ακούσει και, κυρίως, να κάνει πολιτική πράξη αυτή την αντίληψη;

– Η πλειοψηφία (54%) διαφωνεί, επίσης, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

– Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι η οξύτατη αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Συνεπώς η κοινωνία βιώνει μια κατάσταση μεγάλης ανασφάλειας, με τη μεσαία τάξη να συρρικνώνεται και να νιώθει περισσότερο φόβο παρά ελπίδα.

– Η επιχείρηση «νόμος και τάξη» που ασκείται ως τώρα από την κυβέρνηση, διαμόρφωσε για ένα διάστημα μια άλλη ατζέντα, βοήθησε τουλάχιστον προσωρινά τη ΝΔ και, κυρίως, τον Αντ. Σαμαρά. Αυτή η στρατηγική όμως έχει οριακές προοπτικές, γιατί η μεσαία τάξη στο όνομα της οποίας στο παρελθόν μιλούσε η ΝΔ, ζει έναν εφιάλτη οικονομικής καταστροφής και δεν πείθεται πολιτικά από μια μόνιμη ατζέντα περί βίας, άκρων κλπ.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει, προφανώς, να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους, καθώς η πολιτική τους πρόταση και προοπτική τώρα είναι θαμπές.

– Απ’ τα καθεαυτά «πολιτικά» ερωτήματα, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το 76% θεωρεί ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας γίνει Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να καταργήσει το Μνημόνιο. Στην πραγματικότητα, επομένως, η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανή εναλλακτική πολιτική λύση μέσα στο πλαίσιο που κινείται η χώρα. Στο μέλλον και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνεται ως προς το αν μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα αυτή την κατάσταση και όχι αν θα οδηγήσει σε ριζική ανατροπή της. Αυτή η μεταβολή, αν οριστικοποιηθεί, θα επιφέρει ανακατατάξεις μέσα στο κόμμα αυτό.

*Το άρθρο του Τάκη Θεοδωρικάκου έχει αναρτηθεί και στο site της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων GPO. 

Via : www.aixmi.gr