Σπάνια ένα «εσωτερικό θέμα», όπως χαρακτήρισε η Κομισιόν το δημοψήφισμα στην Καταλονία, γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλο τον διεθνή Τύπο. Από τις ΗΠΑ ώς το Ισραήλ και από τη Βραζιλία ώς το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών εφημερίδων, χθες πρωταγωνιστούσε η βίαιη καταστολή της ισπανικής αστυνομίας εναντίον πολιτών που ήθελαν να ψηφίσουν. Την επόμενη μέρα, τίποτα δεν είναι πια το ίδιο.
Η «δημοκρατική» Ισπανία, μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει εκτεθεί τρομακτικά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, η οποία ωστόσο, σε επίπεδο ηγεσιών, σωπαίνει, με κάποιες λίγες μόνο εξαιρέσεις.
Σύσσωμα τα στελέχη της κυβέρνησης αυτοθαυμάζονται για το πλήγμα που επέφεραν στα αποσχιστικά σχέδια της Καταλονίας, παραβλέποντας τον άγριο ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ.
Το χάσμα μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης είναι βαθύ όσο ποτέ άλλοτε.
Οι εξελίξεις τρέχουν ραγδαία και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας μέχρι την αναστολή της αυτονομίας της ή ακόμα και τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών.
Η σημερινή, μεθεπόμενη μέρα του δημοψηφίσματος βρίσκει την Καταλονία σε γενική απεργία την οποία προκήρυξαν συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το όργιο της αστυνομικής βίας. Η περιοχή αναμένεται να «παραλύσει».
Ακόμα και η Μπάρτσα δήλωσε ότι θα συμμετάσχει. Μετά τη συντριπτική υπεροχή του «ναι» (με ποσοστό συμμετοχής 42,3%) άπαντες περιμένουν να δουν αν ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν θα προκηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία, όπως έχει προαναγγείλει. Καταλανικά μέσα σημείωναν χθες ότι αυτό ίσως γίνει μέχρι το Σαββατοκύριακο.
Χθες πάντως, ο Καταλανός πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν επιδιώκει μια «τραυματική» απόσχιση από την Ισπανία αλλά μια νέα συνεννόηση.
Διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία επαφή με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας και κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να δηλώσει αν τάσσεται υπέρ της μεσολάβησης σε συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Απαράδεκτο διάγγελμα
Οσο για τον Ισπανό πρωθυπουργό, μετά το απαράδεκτο διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής στο οποίο δεν είδε ούτε δημοψήφισμα ούτε αστυνομική βία, φαίνεται πως προτιμά προς το παρόν να «κρυφτεί» από τα φώτα των προβολέων.
Η προαναγγελθείσα για σήμερα εμφάνισή του στη Βουλή, στην οποία θα μιλούσε για το ζήτημα της Καταλονίας, αναβάλλεται για την ερχόμενη εβδομάδα.
Κι ενώ είχε πει αρχικά ότι προτίθεται να ξεκινήσει διάλογο με όλους, οι όλοι «τελικά» ήταν μόνο ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ και του κεντροδεξιού Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα, με τους οποίους συναντήθηκε χθες το απόγευμα.
Ο Σάντσεθ, ο οποίος, όπως και το κόμμα του, καταδίκασε την άγρια αστυνομική καταστολή, ζήτησε από τον Ραχόι να ξεκινήσει «άμεσα» συνομιλίες με τον Καταλανό Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι «τώρα ο διάλογος είναι απαραίτητος όσο ποτέ».
Τον προέτρεψε επίσης να έλθει σε επαφές με όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Podemos, στο οποίο δεν έχει απευθύνει κάλεσμα.
Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος ο Ριβέρα, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι Καταλανός, πρότεινε την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας.
Με αυτό τον τρόπο, πιστεύει, θα δεθούν τα χέρια του Πουτζντεμόν και αντί να ανακηρύξει την ανεξαρτησία, θα εξαναγκαστεί στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Δίκοπο μαχαίρι
Το ακραίο σενάριο του άρθρου 155 συζητείται τις τελευταίες μέρες και το ανέφερε ανοιχτά και ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος, κατά τραγική ειρωνεία, ονομάζεται Ραφαέλ Καταλά και κρίνοντας από το επίθετό του μάλλον έχει καταλανική καταγωγή.
«Το 155 είναι εδώ και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ», τόνισε ο Καταλά σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης TVE. Στο ίδιο κανάλι όπου χθες πολλοί εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για τον μονόπλευρο και προπαγανδιστικό τρόπο κάλυψης των γεγονότων της Κυριακής κρατώντας πλακάτ με τη λέξη «ντροπή» στα ισπανικά και στα καταλανικά.
Βέβαια, η ενεργοποίηση του άρθρου 155, το οποίο προβλέπει ότι η αυτονομία μιας περιφέρειας μπορεί να ανασταλεί εάν αυτή προβαίνει σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ενότητα, είναι δίκοπο μαχαίρι.
Κατ’ αρχάς, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα και θα αποτελούσε κακό προηγούμενο που θα τίναζε στον αέρα τους όποιους εναπομείναντες δεσμούς μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης.
Κατόπιν, για την ενεργοποίησή του απαιτείται απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία είναι αδύνατο να προκύψει χωρίς την έγκριση και των Σοσιαλιστών.
Και αν κρίνουμε από τη στάση του Πέδρο Σάντσεθ, το κόμμα του δεν έχει καμία πρόθεση να εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα.
Σε περίπτωση τέτοιας ήττας, ο Ραχόι δεν θα είχε άλλη επιλογή από την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Αλλά τα γκάλοπ δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ). Επιπλέον, ένα εκλογικό ποσοστό χειρότερο από εκείνο του Ιουνίου του 2016 και αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης θα σήμαινε και το τέλος του Μαριάνο Ραχόι στην ηγεσία του κόμματος και στην πρωθυπουργία.
Βέβαια, η κυβέρνηση Ραχόι κινδυνεύει πάντα να πέσει από την καταψήφιση του προϋπολογισμού. Το δεξιό Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV), η θετική ψήφος του οποίου είναι απαραίτητη για την έγκριση του προϋπολογισμού, έχει εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην ισπανική κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της Καταλονίας και δείχνει να επιδίδεται σε ένα γερό πολιτικό παζάρι.
Οποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, οι περισσότεροι αναλυτές εντός κι εκτός ισπανικών συνόρων συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: ο Μαριάνο Ραχόι έπεσε στον λάκκο που ο ίδιος έσκαψε και αποδεικνύεται ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος στην πιο ακατάλληλη θέση.
Το περιέγραψε έξοχα στο χθεσινό του άρθρο στη διαδικτυακή El Diario ο Ισπανός δημοσιογράφος Ιγνάθιο Εσκολάρ: «Αν κάποια μέρα η Καταλονία καταφέρει να γίνει ανεξάρτητη, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι Μπρέι θα έχει κερδίσει το ιστορικό δικαίωμα για μια μεγάλη λεωφόρο στη Βαρκελώνη με το όνομά του, καθώς και για έναν μπρούντζινο ανδριάντα ως ιδρυτής πατέρας του έθνους. Είναι δύσκολο να τα κάνει κανείς χειρότερα. Δύσκολο να είναι κανείς πιο κοντόφθαλμος και πολιτικά δειλός. Δύσκολο να είναι κανείς πιο ανεύθυνος».
Via : www.efsyn.gr