της Ξένιας Κουναλάκη
Τρίτη 1η Ιουλίου: οι πρεσβείες της Αργεντινής ανά τον κόσμο σφραγίζονται και τα πλοία της, δεμένα σε ξένα λιμάνια, κατάσχονται, ενώ δεσμεύεται κάθε περιουσιακό της στοιχείο. Το καταστροφολογικό σενάριο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε δέκα μέρες αν η πρόεδρος της χώρας επιμείνει στη σκληρή στάση της, αρνούμενη να συμμορφωθεί με την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, που απέρριψε την έφεση του Μπουένος Αϊρες και διέταξε την καταβολή 1,5 δισ. δολαρίων στα «κοράκια-πιστωτές», όπως τους αποκαλεί η ίδια η Κριστίνα Κίρχνερ, εκείνους δηλαδή που δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση. Υπενθυμίζεται ότι το 2005 και το 2010 το 92% των κατόχων ομολόγων της Αργεντινής είχε συμφωνήσει να δεχθεί ένα «κούρεμα» της τάξης του 70%. Το υπόλοιπο 8%, όμως, αρνήθηκε να δεχθεί τους όρους του Μπουένος Αϊρες και προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Τώρα μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου στις ΗΠΑ και αν η χώρα προτιμήσει να την αψηφήσει, θα βρεθεί για μία ακόμη φορά αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας, ξυπνώντας στους πολίτες δραματικές μνήμες από την κρίση του 2001. Πολιτικοί παρατηρητές ήταν σίγουροι ότι θα εμμείνει σε αυτήν τη γραμμή της εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής ανεξαρτησίας, την οποία παρέλαβε από τον μακαρίτη σύζυγό της και προκάτοχό της, Νέστορ Κίρχνερ. Αλλωστε η αδιάλλακτη πολιτική στο ζήτημα θα της εξασφαλίσει την υποστήριξη του εκλογικού της ακροατηρίου, που την επανεξέλεξε με απόλυτη πλειοψηφία. Κεντρικές προεκλογικές της υποσχέσεις ήταν επιδοτήσεις και προγράμματα κοινωνικών παροχών κι αν υποχρεωθεί να πληρώσει στους ομολογιούχους το 100% της αξίας συν τα επιτόκια θα κληθεί να θυσιάσει τις δημοφιλείς δεσμεύσεις της.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε την Τρίτη, η Κίρχνερ δήλωσε ότι η χώρα είναι θύμα «εκβιασμού» από όσους δεν δέχθηκαν το «κούρεμα» των ομολόγων τους, αλλά πρόσθεσε ότι παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις και επέμεινε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει ποσοστό πάνω από το 90% των πιστωτών που αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση. Η 12ετής διαμάχη, στην οποία έχει εμπλακεί, έχει κρατήσει την Αργεντινή εκτός διεθνών αγορών τη στιγμή που η οικονομία της παρουσιάζει στασιμότητα κι ο πληθωρισμός καλπάζει. Τα CDS, οι δυσαρεστημένοι ομολογιούχοι, η στάση πληρωμών, οι έννοιες που μονοπωλούν τα αργεντίνικα δελτία ειδήσεων ηχούν εξαιρετικά οικεία στα ελληνικά αυτιά.
Δύο εναλλακτικές
Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού περιοδικού, Νιου Γιόρκερ, δύο είναι οι εναλλακτικές που έχει η Αργεντινή. Είτε θα διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της (αφού η πλήρης αποπληρωμή των χρεών της είναι σχεδόν αδύνατη), είτε θα χρεοκοπήσει. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα μόνο ένα είναι το ρεαλιστικό σενάριο κι αυτό είναι η χρεοκοπία, επειδή ακόμη κι αν το Μπουένος Αϊρες καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι συνομιλίες αυτές είναι δεδομένο ότι θα αποτύχουν. Αλλοι πάλι επισημαίνουν ότι «μία χρεοκοπία δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές».
Αυτήν τη στιγμή η Κίρχνερ ούτε θέλει να πληρώσει, ούτε θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία. Τα χρονικά περιθώρια όμως στενεύουν και θα πρέπει να επιλέξει. Υπάρχει μία αίσθηση ότι η πρόεδρος της Αργεντινής αυτοσχεδιάζει και δοκιμάζει τα νερά, χρησιμοποιώντας τη χρεοκοπία ως μπλόφα, προκειμένου να οδηγηθεί τελικά σε ένα συμβιβασμό. Αμερικανοί αναλυτές όμως προειδοποιούν ότι η χώρα θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει από ατύχημα στη χρεοκοπία και ταυτόχρονα να έχει καταγραφεί ότι περιφρονεί το αμερικανικό δικαστικό σύστημα. Το ερώτημα είναι πόσο παρατεταμένη και επώδυνη θα είναι αυτή η χρεοκοπία, αναρωτιούνται.
Oύτε καν ο αρχηγός Λιονέλ Μέσι και οι εμφανίσεις της εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας δεν μπορούν να κατευνάσουν τις οικονομικές ανησυχίες της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι 100.000 φίλαθλοι ταξίδεψαν στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν τους αγώνες στην προσπάθεια της χώρας να κατακτήσει τον τρίτο τίτλο στην ιστορία της θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομία. Εκτιμήσεις θέλουν καθέναν από αυτούς να εξάγει περίπου 2.000 δολάρια, με αποτέλεσμα οι συνολικές δαπάνες να αγγίξουν τα 200 εκατ. δολάρια. Η αγορά δολαρίων στη μαύρη αγορά, προκειμένου να παρακαμφθούν οι περιορισμοί στο συνάλλαγμα, αναμένεται να προκαλέσει νέες πιέσεις στο πέσος, που έχει ήδη υποτιμηθεί κατά 8,7% τον περασμένο μήνα.
Via : www.kathimerini.gr