Αποτέλεσε αφορμή για μια ακόμη επίθεση της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ξήλωμα και αποδυνάμωση ενός θεσμού διαφάνειας». Ο λόγος για τη Διαύγεια και την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών , που συνυπέγραψαν ο υπ. Εσωτερικών Ν. Βούτσης και οι αν. υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος και Οικονομικών Δ. Μάρδας, και με την οποία δίνεται παράταση ενός μήνα για τη δημοσίευση συγκεκριμένα – και μόνο – των ανακλητικών πράξεων έγκρισης δημόσιων δαπανών. «Όχι μόνο δεν επιδιώκουμε να υπονομεύσουμε τη Διαύγεια, αλλά πρόθεσή μας είναι να την ενισχύσουμε», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος στο Tvxs.gr και εξηγεί τους λόγους που προωθήθηκε και τελικά ψηφίστηκε η εν λόγω τροπολογία.
Το θέμα «άνοιξαν» δημοσιεύματα περί «ξηλώματος» της Διαύγειας και ο πρόεδρος της ΜΚΟ Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), Διομήδης Σπινέλλης, ο οποίος με επιστολή του προς τους τρεις υπουργούς ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, υποστηρίζοντας ότι «δημιουργείται ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο που υπονομεύει τη σημασία και τη λειτουργία της Διαύγειας ως κεντρικού εργαλείου για την διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ιδίως στο ευαίσθητο θέμα των δημοσίων δαπανών». Ακολούθησε η παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος, υιοθετώντας τα περί «ξηλώματος» της Διαύγειας, δήλωσε πως «θα δώσουμε μάχη να μην περάσει η συγκεκριμένη ρύθμιση». Στο ίδιος μήκος και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έκανε λόγο για «σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια πίσω από την τροπολογία». «Μόνον αυτοί γνωρίζουν την πραγματική σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια που κρύβονται πίσω από αυτήν την τροπολογία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Και η προβοκάτσια έχει τα όρια της! Κάποιοι ανακάλυψαν ότι με προτεινόμενη τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών “ξηλώνει την ΔΙΑΥΓΕΙΑ”. Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο», σχολίασε η κυβέρνηση και κάλεσε «ορισμένους να μπουν επιτέλους στον κόπο να διαβάσουν την επίμαχη τροπολογία». Εξάλλου η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «η Διαύγεια αποτελεί πολύτιμο εργαλείο διαφάνειας και ελέγχου των πράξεων της διοίκησης», η μόνη επιδίωξη με την προώθηση της τροπολογίας είναι η «τεχνικού τύπου» διευθέτηση για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας δαπανών. Αναλυτικότερα από την κυβέρνηση ανέφεραν:
- Δεν καταργείται, ούτε κατά διάνοια, η «Διαύγεια», η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο διαφάνειας και ελέγχου των πράξεων της διοίκησης. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να την αναπτύξει περαιτέρω.
- Δεν καταργείται καμία υποχρέωση δημοσίευσης πράξεων δαπανών.
- Με την επίμαχη τροπολογία επιχειρείται μια «τεχνικού τύπου» διευθέτηση για την διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας δαπανών συγκεκριμένου οικονομικού έτους, η πληρωμή των οποίων μετακυλίεται και διενεργείται σε βάρος των πιστώσεων του επόμενου οικονομικού έτους. Αυτό γίνεται για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά.
- Η καλύτερη, πάντως, κριτική είναι το… διάβασμα! Ας μπουν στον κόπο ορισμένοι, επιτέλους, να διαβάσουν την επίμαχη τροπολογία.
Τι προβλέπει όμως η τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή; Όπως εξηγεί στο Tvxs.gr ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος πρόκειται για ρύθμιση που αφορά ένα ειδικό θέμα, το οποίο αντιμετωπίζει μόνο το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα λοιπόν με την τροπολογία: «Πράξεις ανατροπής ανάληψης υποχρέωσης (ανακλητικές πράξεις) που εκδίδονται με ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ισχύουν από την ημερομηνία αυτή και αναρτώνται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» το αργότερο έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προθεσμία ανάρτησης στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» παρατείνεται κατά δέκα ημέρες από την δημοσίευση του παρόντος. Η ισχύς των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου ανατρέχει από 1ης Ιανουαρίου 2015».
«Τη ρύθμιση αυτή τη ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών και το αίτημα μου φάνηκε εύλογο. Το ειδικό θέμα που αφορά μόνο το υπουργείο Οικονομικών είναι πως αν υπάρχει ένα κονδύλι (σημ: για δημόσια δαπάνη) το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, μέχρι 31/12, για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί τον επόμενο χρόνο και να μην χαθεί λογιστικά θα πρέπει να εκδοθεί μια ανακλητική πράξη. Επειδή το υπ. Οικονομικών, λόγω του όγκου των σχετικών θεμάτων, μπορεί να μην έχει πλήρη εικόνα στις 31/12 πόσες είναι αυτές οι ανακλητικές πράξεις που πρέπει να εκδοθούν ζήτησε να έχει μια προθεσμία ενός μήνα ώστε να μπορεί να εκδώσει αυτές τις ανακλητικές πράξεις και να μην χαθούν τα χρήματα. Η ανάρτηση δηλαδή θα γίνεται στη Διαύγεια, αλλά θα μπορεί να μη γίνεται στις 31/12 και να γίνεται μέχρι τις 31/01», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στο Tvxs.gr, σημειώνοντας πως δεν χάνεται κάτι από τη Διαύγεια. «Και αυτές οι αποφάσεις θα δημοσιεύονται αλλά με ένα μήνα καθυστέρηση».
Στην ουσία, η λύση στο πρόβλημα του υπουργείου Οικονομικών δίνεται με την ισχύ των εν λόγω ανακλητικών πράξεων, πριν αυτές δημοσιοποιηθούν στη «Διαύγεια», κάτι που θα γίνεται το αργότερο μετά από ένα μήνα. Πρόκειται για μια εξαίρεση, καθώς γενική αρχή της «Διαύγειας» είναι πως κάθε διοικητική απόφαση για να τίθεται σε ισχύει πρέπει πρώτα να δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο. Ο λόγος της εξαίρεσης, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση, είναι πως εξαιτίας των όσων προβλέπονται από τις παρούσες διατάξεις για έναρξη ισχύος από την ανάρτηση στο διαδίκτυο «προκύπτει θέμα νομιμότητας των δαπανών συγκεκριμένου οικονομικού έτους η πληρωμή των οποίων μετακυλίεται και διενεργείται σε βάρος των πιστώσεων του επόμενου οικονομικού έτους, λόγω ακριβώς της μη έναρξης ισχύος των εν λόγω ανακλητικών αποφάσεων από την έκδοσή τους. Κατόπιν αυτών και προς το σκοπό παροχής δυνατότητας πληρωμής των πιστωτών του δημοσίου που εγκλωβίζονται στις προαναφερόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες», προωθήθηκε η εν λόγω ρύθμιση.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει πως πρόκειται για παράταση «μόνο ενός μήνα και μόνο για τη συγκεκριμένη κατηγορία των ανακλητικών πράξεων, όχι για όλη τη Διαύγεια». «Γιατί πράγματι αν σπάγαμε τον κανόνα πως “οτιδήποτε δεν αναρτάται στην Διαύγεια, δεν ισχύει”, αυτό θα ήταν πλήγμα για το θεσμό. Κάνουμε απλώς μια ειδική εξαίρεση για να μην χαθούν χρήματα. Τόσο καιρό που δεν υπήρχε αυτή η ρύθμιση χάνονταν χρήματα ή γίνονταν ad hoc νομοθετικές ρυθμίσεις. Ακριβώς επειδή δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, για να πληρωθεί ένα παρόμοιο κονδύλι έπρεπε να γίνει ένας ειδικός νόμος που να το επικυρώνει. Άρα αντί να έχουμε αυτή την ad hoc νομοθέτηση προχωρήσαμε σε αυτό το γενικό μέτρο. Επαναλαμβάνω πως δεν ήταν πρωτοβουλία του δικού μας υπουργείου, ήταν του υπουργείου Οικονομικών, αλλά είναι κάτι που μου φαίνεται εύλογο», καταλήγει.
Via : tvxs.gr