του Χρήστου Φράγκου
Θέμα ωρών έως το πολύ πέντε ημερών είναι, σύμφωνα με αξιωματούχους της Κομισιόν, η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των κεφαλαίων ύψους 7,5 δισ. και 3,2 δισ. που θα επιτρέψουν στη χώρα να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και να αποκατασταθεί η ομαλότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά αυτή προϋποθέτει πολιτική συμφωνία ώστε να ξεκλειδώσουν εκατέρωθεν αντικείμενα και να συνεχιστεί η διαβούλευση επί πραγματικών δεδομένων.
Βρισκόμενος σε κομβικό σημείο ο Αλέξης Τσίπρας ενεργοποίησε τους μηχανισμούς του κόμματος επιχειρώντας να ανεβάσει τους τόνους στο εσωτερικό και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στα χέρια του, έχοντας επιμείνει στις δημοκρατικές διεργασίες και αποφεύγοντας τα διλήμματα ο πρωθυπουργός θέτει τώρα την Κοινοβουλευτική Ομάδα προ των ευθυνών της, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Με τον χρησμό της ΚΕ του κόμματος, έχοντας τη στήριξη και της Αριστερής Πλατφόρμας, μιας και η πρότασή του εγκρίθηκε από την πλειοψηφία ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει σαφές μήνυμα «δημοκρατικής πειθαρχίας» στους διαφωνούντες της ΚΟ.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει ηχηρό μήνυμα στους εταίρους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει συμπαγής, ότι η επιχείρηση «Πέμπτη φάλαγγα» που βασίστηκε σε μικρές ομάδες δεν έχει χώρο και μέλλον, ενώ ο ίδιος παραμένει απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η εμπλοκή με το ΔΝΤ μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει παρακαμφθεί με πρωτοβουλία του ίδιου του Ταμείου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συναινεί. Το Ταμείο, σύμφωνα με τις πηγές που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση δυο εναλλακτικά σενάρια:
1. Να υποβάλλει έκθεση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά όχι επιτυχούς, αφήνοντας εκκρεμότητες προς διευθέτηση αλλά χωρίς να παρεμποδίζει την εκταμίευση χρημάτων από τους Ευρωπαίους
2. Να δεχθεί νέο αίτημα βοήθειας από την ελληνική κυβέρνηση λόγω επιδείνωσης των συνθηκών και να ενσωματώσει τις υποχρεώσεις από το τρέχον πρόγραμμα σε ένα νέο. Αυτή η επιλογή κρύβει καταρχήν ένα νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ, θα επιτρέψει όμως την προκαταβολή δόσης της τάξης των 2-3 δισ. από το Ταμείο στα πλαίσια ενός standby agreement που θα ακολουθηθεί από το νέα σύμβαση.
Για τα σενάρια αυτά είχε ενημερώσει τον Γιάνη Βαρουφάκη η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον αλλά η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην ανοίξει τέτοια συζήτηση.
Από ευρωπαϊκής πλευράς οι πιέσεις εντείνονται σε όλα τα επίπεδα, με την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα να ανησυχούν ιδιαίτερα για ενδεχόμενη έκρηξη νάρκης σε νεκρό χρόνο, εξέλιξη που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική καθώς θα έπληττε καίρια την αξιοπιστία και των δυο πλευρών και θα οδηγούσε τις διαπραγματεύσεις πολλά στάδια πίσω.
Οι εταίροι επιμένουν να διατηρούν και το όπλο στο τραπέζι διαρρέοντας άλλοτε σενάρια Grexit και χρεοκοπίας και άλλοτε απειλές για capital controls, στηριζόμενη στις συνθήκες πανικού που δημιουργούνται από την παράταση των διαπραγματεύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο οι Ευρωπαίοι εταίροι και η ΕΚΤ προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση μια ενιαία συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε δυο φάσεις, μέχρι τέλος Ιουνίου και την ενεργοποίηση αυτόματα μηχανισμού που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα φάση χωρίς πρόγραμμα αλλά με την εγγύηση της στήριξης της ΕΚΤ.
Η λύση που υπάρχει στο τραπέζι είναι ιδιαίτερα δελεαστική καθώς περιλαμβάνει μικρό πακέτο προαπαιτούμενων, δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό και ρήτρα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για την αποκατάσταση των εργασιακών.
Με τους εταίρους να δέχονται πρωτογενές πλεόνασμα 1-1,5 για το το 2015 και 2016 και 3% το 2017 αλλά συνδεδεμένο με την ανάπτυξη, επιμένοντας στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά Ταμεία, την πλήρη οικονομική αυτονομία των Δήμων, με ανταποδοτικούς φόρους και την ολοκλήρωση του υφιστάμενου πακέτου αποκρατικοποιήσεων με στοχεθεσία στα έσοδα και το άνοιγμα αγορών, η συμφωνία δεν φαίνεται πολιτικά ανέφικτη.
Από την άλλη πλευρά οι εταίροι βάζουν στο τραπέζι 11 δισ. τα οποία θα εκταμιευθούν σε δυο δόσεις, μια τώρα με 3,2 δισ. από την ΕΚΤ και μια στα τέλη Ιουνίου με τη λήξη του προγράμματος, ύψους 7,5 δισ. Παράλληλα αποκαθίσταται η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο ευρωσύστημα και όχι μέσω ELA, χαλαρώνουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα ελληνικά ομόλογα που θα συμμετάσχουν στο QE και αυξάνεται το όριο αποδεκτών εντόκων ως collaterals από τις ελληνικές τράπεζες.
Με το πλήρες αυτό πακέτο η ρευστότητα στην οικονομία αποκαθίσταται ταχύτερα, η κυβέρνηση αποκτά ισχυρά πολιτικά οφέλη ώστε να μπορέσει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή χωρίς να αναγκαστεί σε διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ και να προκληθούν πολιτικές ανωμαλίες και το πολιτικό κόστος καθίσταται διαχειρίσιμο.
Στο Μαξίμου δεν έχουν καταλήξει ακόμα στη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στο ΔΝΤ, αναμένοντας τις τελευταίες κινήσεις των ευρωπαίων σε αυτή την παρτίδα ώστε να μη θεωρηθεί ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.
Via : www.sofokleousin.gr