Την ώρα που όλοι αναμένουν τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ και παράλληλα την κατάθεση του ήδη τροποποιημένου νομοσχεδίου για τη νέα ΕΡΤ, ορισμένες «λεπτομέρειες» που… αναδύονται δείχνουν ότι τα πράγματα για ένα διάστημα τουλάχιστον στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα δεν θα αλλάξουν ιδιαίτερα…
Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ ουσιαστικά τροποποιεί τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ. Δεν καταργεί δηλαδή την εταιρεία, προχωρεί σε μετονομασία της, επιστροφή στο brand name της ΕΡΤ, με μια σειρά βέβαια από καταργήσεις και τροποποιήσεις άρθρων: κατάργηση Εποπτικού, αλλαγή διορισμού Δ.Σ., πρόβλεψη αναβίωσης συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου, συμψηφισμοί κ.ά. Παράλληλα, με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, αναμένεται η αλλαγή του Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ και η αντικατάστασή του από νέο πενταμελές για το μεταβατικό μεσοδιάστημα το οποίο πιθανότατα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ και μετά θα συμπληρωθεί από τα δύο μέλη που θα εκλέγονται από εργαζόμενους.
Μέχρι εδώ όλα φαίνονται φυσιολογικά και η επιλογή της μετονομασίας ουσιαστικά από το κλείσιμο της εταιρείας και τη δημιουργία νέας είναι σωστή καθώς έτσι δεν θα δημιουργηθούν τα πολλαπλά και ανυπέρβλητα όπως αποδείχτηκαν προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν και από το απονενοημένο και πραξικοπηματικό λουκέτο της ΕΡΤ. Ετσι, θα συνεχισθούν κανονικά όσοι διαγωνισμοί της εταιρείας βρίσκονται σε εξέλιξη, θα συνεχιστεί ομαλά η λειτουργίας της και το πέρασμα στη νέα ΕΡΤ.
Οσοι όμως γνωρίζουν εκ των έσω τα πράγματα επισημαίνουν ότι παράλληλα θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά τόσο ο κανονισμός λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ όσο και ο γενικός κανονισμός προσωπικού αλλά ακόμα και το οργανόγραμμα που έχει δημιουργηθεί. Οπως λένε, μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αδιάλειπτη συνέχεια του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και κατά συνέπεια, για ένα διάστημα τουλάχιστον, η ΕΡΤ θα λειτουργεί ουσιαστικά όπως και μέχρι σήμερα η ΝΕΡΙΤ, δηλαδή το «μόρφωμα» όπως έχει χαρακτηριστεί από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Κι αυτό διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο φορέας να οδηγηθεί στην επόμενη μέρα χωρίς παρατράγουδα. Τις αλλαγές σε όλα τα παραπάνω πρέπει να τις κάνει σε σύντομο κατά το δυνατόν διάστημα το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα έχει θητεία ενός έτους και το οποίο θα είναι επιφορτισμένο και με το να οδηγήσει στην προκήρυξη για τη διοίκηση της νέας ΕΡΤ. Καλό θα ήταν βέβαια να υπάρχει περισσότερη και καλύτερη προετοιμασία για ένα θέμα το οποίο είχε γίνει «σημαία» από τα συγκυβερνώντα κόμματα. Μένει, πάντως, να αποδειχτεί αν θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές. Αν θα μείνουν εκτός του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα τα κακώς κείμενα που εμφανίζονταν τόσο στον διοικητικό και στελεχικό τομέα όσο όμως και σε έναν κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό που είχε αναπτυχθεί επί πολλά χρόνια στην ΕΡΤ πριν από το λουκέτο. Αλλά και αν θα δημιουργηθούν προσεχώς όλες οι απαραίτητες δομές και διασφαλίσεις για έναν πραγματικά ανεξάρτητο δημόσιο οπτικοακουστικό φορέα…
Via : www.efsyn.gr