Εντός του καλοκαιριού, ο Δήμος Αθηναίων τοποθέτησε την εικονιζόμενη βρύση στην πλατεία Ασωμάτων, στο Μοναστηράκι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Τρεις νέες δημόσιες βρύσες με πόσιμο νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ απέκτησε το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, δίνοντας τη δυνατότητα στους περαστικούς και τους τουρίστες να δροσιστούν. Πρόκειται για τρεις βρύσες που τοποθετήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι από τον Δήμο Αθηναίων. Η μία βρύση βρίσκεται στο Σύνταγμα στις αρχές της Ερμού, η δεύτερη στην πλατεία Ασωμάτων (Μοναστηράκι) και η τρίτη στην είσοδο του μετρό «Κεραμεικός».

Η κίνηση αυτή είναι ενταγμένη σε μια γενικότερη πρωτοβουλία, που έχει πάρει εδώ και πέντε χρόνια το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, για την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού και του δικαιώματος ύδρευσης στους δημόσιους χώρους. Σήμερα, μετά πολύχρονη εγκατάλειψη των δημόσιων κρηνών και την αλλαγή της κουλτούρας στην παροχή νερού, ο βασικός τρόπος να ξεδιψάσει κάποιος είναι η αγορά εμφιαλωμένου νερού, σε πλαστικό μπουκάλι. Πρόκειται για μια επιλογή με οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Το ίδιο συμβαίνει στα περισσότερα εστιατόρια, όπου το εμφιαλωμένο νερό σερβίρεται χωρίς να αποτελεί επιλογή του πελάτη.

«Εχουμε υπολογίσει πως για να καλυφθεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας απαιτούνται 100 δημόσιες βρύσες. Σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τον Δήμο Αθηναίων έχουμε προτείνει τα σημεία που πρέπει και μπορούν να τοποθετηθούν. Σήμερα λειτουργούν ήδη 17 δημόσιες βρύσες, ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για να αποκτήσουμε περισσότερες. Ας σημειωθεί πως υπάρχουν αρκετές παλιές δημόσιες βρύσες που είναι εκτός λειτουργίας, είναι σπασμένες κ.λπ. Είναι σημαντικό να επιδιορθωθούν, καθώς είναι ήδη συνδεδεμένες με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ», λέει στην «Κ» η κυρία Χριστίνα Κονταξή, διευθύντρια του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Από το 2017, το Δίκτυο σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και την ΕΔΕΥΑ (Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης) παρουσίασε την πρωτοβουλία «Επι-στροφή στη Βρύση», για να αναδειχθεί η άποψη πως το νερό είναι ένας μοναδικός και ιδιαίτερος φυσικός πόρος, ένα περιβαλλοντικό αγαθό.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας δραστηριοποιούνται και άλλοι δήμοι πανελλαδικά. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, έθεσε σε λειτουργία δύο βρύσες στο πάρκο «Κήποι του Πασά» και σχεδιάζει επαναλειτουργία παλιών κρηνών στην Ανω Πόλη. Αντίστοιχα, στην Αλεξανδρούπολη η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης θα κατασκευάσει έναν καλαίσθητο κρουνό (βρύση) παραδοσιακού τύπου σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Σημαντική ώθηση στην όλη διαδικασία θα δώσει η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα «Επι-στροφή στη Βρύση» (δημιουργίας του Δικτύου), όπου οι πολίτες μέσω ενός διαδραστικού χάρτη θα μπορούν να εντοπίσουν την πλησιέστερη δημόσια βρύση ή επιχείρηση όπου παρέχεται δωρεάν φρέσκο νερό βρύσης. «Στόχος είναι πλέον οι επιχειρήσεις εστίασης να γίνουν σύμμαχοι της προσπάθειας, δεσμευόμενες να σερβίρουν και να παρέχουν δωρεάν νερό βρύσης στους πολίτες-καταναλωτές», τονίζει το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Via : www.kathimerini.gr