Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως, μεταξύ άλλων, η αδιάκοπη ηχορύπανση από τα βαριά εξορυκτικά μηχανήματα θα διαταράσσει τις συχνότητες στις οποίες επικοινωνούν τα κητώδη.
Οι εξορύξεις σε μεγάλα βάθη των θαλασσών μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη σε γαλάζιες φάλαινες και άλλα σπάνια θαλάσσια πλάσματα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Marine Science, διαπιστώνει πως συγκεκριμένα η ηχορύπανση μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επιζήμια για τα ευαίσθητα, ευφυή αυτά πλάσματα.
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για διαρκή ενόχληση από την οποία δεν μπορούν να αποδράσουν τα θαλάσσια πλάσματα, παραλληλίζοντάς τη μάλιστα με τις θορυβώδεις εργασίες συνεργείων ή οικοδόμων σε μια ανθρώπινη γειτονιά.
Οπως σημειώνουν επιστήμονες και οργανώσεις, ο ήχος των βαρέων εξορυκτικών μηχανημάτων θα παράγει θόρυβο που θα εκτείνεται σε διαφορετικά βάθη, διαταράσσοντας τις συχνότητες στις οποίες επικοινωνούν τα κητώδη. Μάλιστα, η μελέτη καταλήγει πως η διαρκής ενόχληση μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.
Μέχρι σήμερα, οι μελέτες των εξορυκτικών επιπτώσεων περιορίζονταν στα είδη που ζουν στον βυθό, καθώς αυτή είναι η άμεση περιοχή που πλήττεται. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι συνέπειες σε κητοειδή και άλλα μεγάλα θαλάσσια ζώα που ενδέχεται να κινδυνεύουν από την ηχορύπανση, πρέπει να αξιολογούνται πριν τις αδειοδοτήσεις για την εκάστοτε εξόρυξη.
Τα δελφίνια και οι φάλαινες φυσητήρες περιλαμβάνονται στα 25 είδη κητοειδών που απαντώνται στη Ζώνη Clarion-Clipperton Zone μεταξύ Μεξικού και Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό, μιας θαλάσσιας περιοχής που φέρεται να είναι πλούσια σε ορυκτά και μέταλλα.
Ωστόσο, οι εξορυκτικές εταιρείες, με σταθερό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη ζώνη, έχουν εξασφαλίσει έως τώρα 17 ερευνητικές συμβάσεις εξόρυξης στα βάθη του συγκεκριμένου τμήματος τού Ειρηνικού.
Αν και οι εταιρείες δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια για να ξεκινήσουν την εμπορική εξόρυξη, ζητούν από τις κυβερνήσεις το πράσινο φως για να το κάνουν αυτόν τον Ιούλιο.
«Η εξόρυξη βαθέων υδάτων μπορεί να προξενήσει προβλήματα στους ωκεανούς με τρόπους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως – και σε βάρος ειδών όπως η γαλάζια φάλαινα που βρίσκεται στο επίκεντρο προσπαθειών προστασίας εδώ και χρόνια» σημειώνει η Λουίζα Κάσον, μέλος της Greenpeace.
Πηγή : https://www.kathimerini.gr