του Στάθη Λουκά
Tις τελευταίες ημέρες άκουγα – μέσω διαδικτύου – «πρωτοκλασάτα» κυβερνητικά στελέχη και μιά πληθώρα από δημοσιογράφους «παπαγαλάκια» – όπως σωστά τους γελοιογράφει ο Γ. Καλαϊντζής – να διηγούνται διάφορους «μητροπολιτικούς μύθους» για τις θετικές επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων και απελευθερώσεων στην Ιταλία.
Δυστυχώς – όμως – έρχεται να τους διαψεύσει το Γραφείο Μελετών της CGIA του Μέστρε (πρόκειται για το Σύνδεσμο των Βιοτεχνών της περιοχής της Βενετίας, μιας περιοχής με τεράστια βιομηχανική και επιχειρηματική πυκνότητα). Η CGIA είναι γνωστή για την συμμετοχή της – με τεκμεριομένες μελέτες – στην συζήτηση για τα οικονομικοκοινωνικά προβλήματα.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη μελέτη, που βασίζεται στην επεξεργασία στοιχείων των τελευταίων 10 χρόνων, «παρά τις απελευθερώσεις, τα τιμολόγια βασικών αγαθών αντί να μειωθούν, όπως αναμενόταν, αυξήθηκαν».
Και συγκεκριμένα: τα τιμολόγια που σχετίζονται με το νερό αυξήθηκαν κατά 85%, ενώ για τα σκουπίδια αυξήθηκαν κατά 81,1%, για τους αυτοκινητόδρομους κατά 50%, για φυσικό αέριο και μεταφορές κατά 58%, με τις ασφαλίσεις να διεκδικούν την πρωτιά με το 200%. Αριθμοί που προκαλούν πονοκέφαλό, αν αναλογισθεί κανείς ότι στα ίδια 10 χρόνια, ο πληθωρισμός ήταν μόνον 23,1%.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι αυξήσεις που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία είναι αυτές που σχετίζονται με την ενέργεια, δηλ. φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Και αυτό εξηγείται λόγω της σχέσης τους με το παραγωγιγό σύστημα και την ποιότητα της ζωής, ενώ για τις οικογένειες είναι ακατανόητο εκείνο που σχετίζεται με τα σκουπίδια.
Και για ικανοποίηση των «παπαγαλακιών» η μόνη μείωση παρουσιάστηκε στα τιμολόγια της τηλεφωνίας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης της CGIA μεταδόθηκαν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς και παρουσιάσθηκαν από τους δημοσιογράφους των μεγαλύτερων ιταλικών εφημερίδων.