REUTERS

Οι δύο εκπρόσωποι της Γερμανίας, που είναι μέλη του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την κάλεσαν χθες να προετοιμαστεί προκειμένου να είναι σε θέση να αρχίσει να ανακαλεί την αναπτυξιακή της πολιτική αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Τα σχόλια του προέδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν και της Ζαμπίνε Λοτενσλάγκερ, που εκπροσωπεί τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ στην εκτελεστική της επιτροπή, σκιαγραφούν την ανυπομονησία της Γερμανίας και την εναντίωσή της στην κατεύθυνση που έχει πάρει η Τράπεζα υπό τον Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, προδίδουν την αντιπαράθεση ανάμεσα στη γερμανική πλευρά και στους υποστηρικτές της τρέχουσας πολιτικής της ΕΚΤ, της πολιτικής των άκρως χαμηλών επιτοκίων και των μαζικών αγορών ομολόγων. Αυτήν την πολιτική την υπερασπίστηκαν τη Δευτέρα ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Τράπεζας, Πίτερ Πράετ και ο διοικητής της Τράπεζας του Βελγίου, Γιαν Σμετς. «Θα ήθελα να δω μια λιγότερο επεκτατική στάση» δήλωσε σε εκδήλωση στο Ντίσελντορφ ο Γενς Βάιντμαν, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Τόσο ο κ. Βάιντμαν όσο και η κ. Λοτενσλάγκερ υποστήριξαν πως η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να εκπονεί σχέδια για την τελική έξοδο από το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας. Προσέθεσαν πως η Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίησή τους αμέσως μόλις εκτιμηθεί ότι είναι βιώσιμη η άνοδος των τιμών που θα προκαλέσουν οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια αλλαγή πολιτικής, ώστε να είμαστε έτοιμοι να την πραγματοποιήσουμε μόλις σταθεροποιηθούν τα μεγέθη και μόλις φανεί μια βιώσιμη πορεία προς τον στόχο μας, τη σταθερότητα των τιμών» τόνισε η κ. Λοτενσλάγκερ στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Η κ. Λοτενσλάγκερ, που είναι γνωστή ως ένθερμη οπαδός της συντηρητικής πολιτικής, τόνισε πως αν το επιτρέπουν τα οικονομικά μεγέθη, η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει και να λάβει αποφάσεις για το επόμενο βήμα της μετά τον Ιούνιο. Ο κ. Πράετ, όμως, στενός σύμμαχος του Ντράγκι, υποστήριξε πως η Ευρωζώνη έχει ακόμη ανάγκη από ένα ουσιαστικό πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης, καθώς μπορεί να ανακοπεί η ανοδική πορεία του πληθωρισμού ή ακόμη και να αντιστραφεί αν η ΕΚΤ βιαστεί να ανακαλέσει τα έκτακτα μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής. «Εξακολουθούμε να εκτιμούμε πως είναι ακόμη αναγκαία μια επαρκώς αναπτυξιακή νομισματική πολιτική ώστε να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να τονωθεί ο δομικός πληθωρισμός» τόνισε ο Πράετ.

Η Τράπεζα έχει υποσχεθεί να αγοράζει ομόλογα μέχρι το τέλος του έτους, να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ή ακόμη και να τα συμπιέσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και πέραν του τέλους του έτους. Εχει επίσης τονίσει ότι μέχρι νεωτέρας η πρόθεσή της είναι να αντικαταστήσει στο χαρτοφυλάκιό της όσα κρατικά ομόλογα λήγουν. Ο διοικητής της Τράπεζας του Βελγίου, Γαν Σμετς, αντέκρουσε τις προτάσεις του ομολόγου του στην Bundesbank για αλλαγή αυτής της γραμμής. Οπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Reuters, «όσες διαφορετικές απόψεις εκφράζονται επί του θέματος, αντανακλούν τη μειονότητα στην ΕΚΤ» . Ο ίδιος προσέθεσε πως «η απόφαση της Τράπεζας είναι σαφής και θα ήθελα να παραμείνουμε πιστοί σε αυτήν την προσέγγιση με σταθερό χέρι». Η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας, στο πλαίσιο της οποίας θα αποφασιστεί η πολιτική της θα είναι στις 27 Απριλίου.

Via : www.kathimerini.gr