Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Τετάρτη από την ημέρα που ο Ούγκο Τσάβες άφηνε ορφανή την βολιβαριανή επανάσταση που ο ίδιος ονειρεύτηκε για τη Βενεζουέλα.
Αρκετούς μήνες προτού χάσει τη μάχη με τον θάνατο, ο Τσάβες είχε δώσει το χρίσμα στον Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους οπαδούς του, κυρίως όμως τα στελέχη του Στρατού και του κόμματός του να τον στηρίξουν.
Οι δώδεκα μήνες που πέρασαν από την ημέρα του θανάτου του ήταν ίσως οι πιο «γεμάτοι» μήνες της τελευταίας δεκαετίας στη Βενεζουέλα.
Η αρχή έγινε από τις εκλογές του Απριλίου του 2013, όταν οι πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν για τον νέο πρόεδρο. Θα ήταν ο Μαδούρο ή ο «αιώνιος δεύτερος» Ενρίκε Καπρίλες;
Ο Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές, αλλά με μία ποσοστιαία μονάδα διαφορά. Οι μισοί πολίτες της χώρας τού γύρισαν την πλάτη. Δεν ήταν και το καλύτερο ξεκίνημα.
Ακολούθησαν ακόμα περισσότερα προβλήματα: Ελλείψεις βασικών αγαθών από τα σούπερ μάρκετ, ακόμα και χαρτιού τουαλέτας γεγονός που έγινε σχεδόν ανέκδοτο.
Ακολούθησε η «άλωση» γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, προκειμένου ο κόσμος να αποκτήσει φθηνά είδη. Υποτίθεται ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα έδινε ένα μάθημα στους επιχειρηματίες που δεν εννοούν να κατεβάσουν τις τιμές.
Επί ώρες χιλιάδες πολίτες περίμεναν υπομονετικά έξω από τα καταστήματα για να πάρουν σε «λογικές τιμές» τηλεοράσεις plasma, ηλεκτρικές συσκευές και ό,τι άλλο είχε μείνει στα ράφια.
Δεν έλειψαν φυσικά και τα παρατράγουδα, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν λεηλασίες. Έγιναν και συλλήψεις, καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε με κανέναν τρόπο τρόπο να ακουστεί η λέξη «πλιάτσικο» που θα θυμίσει τις λεηλασίες στα καταστήματα του Καράκας το Φεβρουάριο του 1989, όταν ο τότε πρόεδρος προσπαθούσε να σώσει τη χώρα με τη βοήθεια του ΔΝΤ…
Ο ίδιος ο Μαδούρο απέκτησε υπερεξουσίες προκειμένου να τιθασεύει την οικονομική κρίση. Αν υποτεθεί ότι η οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός που τρέχει με 57% τιθασεύονται με υπερεξουσίες.
Από κοντά το γνωστό πρόβλημα της εγκληματικότητας: η Βενεζουέλα είναι μία από τις πιο βίαιες χώρες του πλανήτη με σχεδόν 25.000 δολοφονίες το 2013. Οι περισσότερες δολοφονίες γίνονται από ένοπλες ομάδες που κυκλοφορούν με μοτοσικλέτες.
Η χώρα σοκαρίστηκε ακόμα περισσότερο πριν από μερικούς μήνες, όταν η 29χρονη Μόνικα Σπίαρ έπεφτε νεκρή από τα πυρά ληστών στο αυτοκίνητό της. Οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον βρετανό σύζυγό της, ενώ το 5χρονο κοριτσάκι τους τραυματίστηκε.
Το γεγονός αυτό οδήγησε τον πρόεδρο Μαδούρο στην απόφαση να πραγματοποιήσει συνάντηση κορυφής με όλους τους κυβερνήτες της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα της βίας και να αναζητηθούν λύσεις. Ήταν εκεί σύμμαχοι και αντίπαλοι. Έδωσαν τα χέρια, συζήτησαν και αποχώρησαν.
Το αποκορύφωμα ήταν οι φοιτητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ της πολιτείας Τάτσιρα με αφορμή την απόπειρα βιασμού μιας φοιτήτριας.
Για την ιστορία, η συγκεκριμένη πολιτεία βρίσκεται στα σύνορα με την Κολομβία και συχνά αποτελεί πέρασμα ναρκωτικών και παραστρατιωτικών. Η Τάτσιρα είναι το λίκνο της αντίστασης στον Μαδούρο, τον οποίο «μαύρισε» στις προεδρικές εκλογές του 2013 με ποσοστά υψηλότερα από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη χώρα.
Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα και ήδη κλείνουν έναν μήνα. Οι νεκροί έφτασαν τους 17, εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες (μεταξύ αυτών και αστυνομικοί). Στη φυλακή βρίσκεται και ένας από τους σκληρούς της Αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, ενώ τα Μέσα Ενημέρωσης είναι υπό διωγμό. Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Ο πρόεδρος μιλά για απόπειρα πραξικοπήματος, θυμίζοντας τις μέρες του 2002, όταν κάτι ανάλογο αντιμετώπισε και ο Τσάβες.
«Κέρδος» για τον Μαδούρο είναι οι διαφορετικές τάσεις που εμφανίζονται στους κόλπους της Αντιπολίτευσης. Από τη μία ο σκληροπυρηνικός Λόπες ζητά συνέχιση των διαδηλώσεων και από την άλλη ο Καπρίλες, ο οποίος ποντάρει στη φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης.
Ακόμα μεγαλύτερο «κέρδος» για τον ίδιο είναι η αμηχανία με την οποία η Νότιος και Κεντρική Αμερική παρακολουθεί τις εξελίξεις. Κάποιοι ανησυχούν περισσότερο, κάποιοι λιγότερο, κάποιοι άλλοι προσπαθούν να μην μιλούν.
Ο Ούγκο Τσάβες μιλούσε ανέκαθεν για την «όμορφη επανάσταση» (la revolucion bonita). Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, η επανάσταση που κλήθηκε να συνεχίσει ο Νικολάς Μαδούρο, μόνο «όμορφη» δεν είναι.
Η επέτειος θα τιμηθεί δεόντως στη χώρα, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Αντιπολίτευση. Διαδηλώσεις από τη μία πλευρά, παρελάσεις και φόρος τιμής από την άλλη…
Via : www.tanea.gr