του Στάθη Λουκά *
Οι ευροεκλογές με τα αποτελεσματά τους έθεσαν με τον ένα ή τον άλλο βαθμό σε αμφισβήτηση την μερκελιστική αντίληψη της «βιώσιμης λιτότητας». Ηαμφισβήτηση αυτή ενισχύεται με τις καταστάσεις «ύφεσης-αρνητικού πληθωρισμού» που τείνει να επικρατήσει στην Ευρωζώνη και που, έστω και με αντιφατικές ενέργειες, αμφισβητείται.
Ενδείξεις αυτής της κατάστασης είναι:
-α. Η έκρηξη της κυβερνητικής κρίσης στην Γαλλία.
-β. Η προσπάθεια του Ολάντ και του Ρέντσι να δημιουργήσουν «μια σύγκληση» για αλλαγές ορισμένων χαρακτηρηστικών σημείων της οικονομικής πολιτικής, χωρίς αυτή να λαμβάνει «αντιγερμανικό» χαρακτήρα.
-γ. Γνωστοί πια οικονομολόγοι που ανήκουν στη main stream οικονομική σκέψη αρχίζουν και εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις του δίδυμου συνδυασμού «ύφεση- αρνητικός πληθωρισμός».
Επόμενα, την περίοδο αυτή πρέπει να αναπτυχθούν με μεγαλύτερη ένταση οι πολιτικές προτωβουλίες που αυξάνουν την πολιτική πίεση στην ασκούμενη πολιτική της «μερκελιστικής βιώσιμης λιτότητας». Ακόμη μέχρι και την επιδίωξη αλλαγών κυβερνήσεων ή κυβερνητικών πολιτικών.
Είναι δε γνωστό και από την ελληνική παράδοση και από εκείνη σε μεγάλες ευρωπαίκές χώρες – όπου ο πρόεδρος της δημοκρατίας εκλέγεται από τη βουλή – ότι η εκλογή του δεν είναι ανεξάρτητη από την κρατούσα κυβερνητική πολιτική ή από το σχεδιασμό της για τη μελλοντική προοπτική.
Αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω, η «έρπουσα» αποδοχή της κυβερνητικής πρωτοβουλίας – από τη μεριά της κυρίαρχης ηγετικής ομάδας της Δημ. Αριστεράς που «επιχορηγείται» και από το μαγικό της κύκλο – είναι το λιγότερο « αυτοκτονική». Το δε προσεχές συνέδριο κυνδυνεύει εκ των πραγμάτων να καταντήσει παρωδία.
*Ο Σταθης Λουκάς είναι μέλος της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ