Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων το μόνο που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι ότι το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερλουίτζι Μπερσάνι βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, καθώς είχε υποτιμηθεί η δύναμη του Μπέπε Γκρίλο αλλά και η «νεκρανάσταση» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Για τον λόγο αυτό ο Μπερσάνι επέλεξε να μην εμφανιστεί στους εκπροσώπους του Τύπου, αφήνοντας το δύσκολο αυτό έργο στον εκπρόσωπο του κόμματος Ενρίκο Λέτα.
«Ευχαριστούμε όλους τους ψηφοφόρους που επέτρεψαν στον συνασπισμό να βρίσκεται στην κορυφή της Γερουσίας και της Βουλής. Πέφτει σε εμάς το βάρος των πρώτων προτάσεων στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπορώ να πω ότι αυτή θα είναι μια πολύπλοκη κρίση για να τη διαχειριστούμε και θα πρέπει να κάνουμε ένα-ένα τα βήματα», δήλωσε. Ο ίδιος ο Λέτα είχε πει προηγουμένως ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψουν οι Ιταλοί στις κάλπες για μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ την ίδια ώρα τα υπόλοιπα στελέχη του Pd υποστηρίζουν ότι δεν «καταλάβαμε τις ανάγκες του λαού».
Σύμφωνα με την Stampa «αυτό που ενδέχεται να κάνει το κόμμα του Μπερσάνι είναι να προσπαθήσει για πλειοψηφία στη Γερουσία, προσεγγίζοντας τον Γκρίλο, αλλά πέρα του ότι θα είναι δύσκολη η συναίνεση του ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων, αυτό θα δώσει ένα πολύ συγκεκριμένο στίγμα για τον συνασπισμό αυτού του είδους. Επομένως αυτό το σενάριο μοιάζει, ιδιαίτερα πολύπλοκο».
Αυτό μάλιστα που ενισχύεται ως σενάριο είναι να ανακοινώσει την παραίτησή του ο Μπερσάνι, κάτι που ελπίζουν όσοι στις εσωκομματικές εκλογές υποστήριζαν τον κύριο αντίπαλό του Ματέο Ρέντζι.
Για αυτό το λόγο οι απογοητευμένοι καλούν τον νεαρό δήμαρχο της Φλορεντίας να σώσει το κόμμα. «Ματέο Ρέντζι σώσε μας», «Ρέντζι, τώρα ή ποτέ», «Ματέο σε έχουμε ανάγκη», είναι μερικά από όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες από όσους πιστεύουν ότι αν τελικά στην ηγεσία του Δημοκρατικό Κόμματος ήταν εκείνος, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά τώρα.
Προς το παρόν βέβαια τα στελέχη του κόμματος σωπαίνουν. Το μόνο που ειπώθηκε ήταν μέσω Facebook και της επίσημης σελίδας του Μπερσάνι στην οποία το επιτελείο του έγραψε «η κεντροαριστερά κέρδισε στην Βουλή και για μερικές ψήφους στη Γερουσία. Είναι προφανές ότι ξεκινά μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση για τη χώρα. Θα χειριστούμε με υπευθυνότητα όσα μας έδειξαν αυτές οι εκλογές, για το συμφέρον της Ιταλίας».
Κανείς πάντως δεν είχε προβλέψει το θρίλερ που εκτυλίχθηκε σήμερα. Αντιθέτως όλοι, βασισμένοι στις δημοσκοπήσεις, περίμεναν καθαρή νίκη στη Βουλή και πλειοψηφία στη Γερουσία.
Έπεσαν έξω όμως, όπως και τα πρώτα instant poll που βιάστηκαν να στέψουν βασιλιά τον Μπερσάνι.
Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Βουλή:
•Η κεντροαριστέρα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι 29,55%,
•Ο συνασπισμός της μπερλουσκονικής δεξιάς 29,13%
•Το Κίνημα 5 Αστέρων 25,54%
•Η επιλογή πολιτών του Μόντι 10,56%
Με καταμετρημένες τις ψήφους στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων λαμβάνουν στη Γερουσία:
•Η συμμαχία Μπερσάνι 31,61% έδρες 120
•Ο κεντροδεξιός συνασπισμός Μπερλουσκόνι 30,65% έδρες 115
•Το Κίνημα 5 Αστέρων 23,79% έδρες 58
•Ο πόλος Μόντι για την Ιταλία 9,14% έδρες 16
Σενάρια
Παρότι η νύχτα θα είναι μακρά για τους Ιταλούς, ήδη έχουν ξεκινήσει να συζητούνται πιθανά σενάρια, μετά την ανατρεπτική εκλογική αναμέτρηση. Ένα από αυτά θέλει τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα σε Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι και Μόντι, αν και φαντάζει δύσκολο καθώς τα στελέχη του κεντροαριστερού συνασπισμού το απορρίπτουν.
Την ίδια ώρα έντονο είναι και το ενδεχόμενο μιας νέας προσφυγής στις κάλπες, αφού πρώτα όμως αλλάξει ο πολύπλοκος εκλογικός νόμος που στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό, αλλά περιφερειακό επίπεδο.
Όπως και να έχει πάντως αυτή η εκλογική αναμέτρηση απέδειξε ότι ο μπερλουσκονισμός ζει και βασιλεύει, παρότι πολλοί Ιταλοί αρνούνται ότι υποστηρίζουν, ίσως από ντροπή, τον Καβαλιέρε.
Μπέπε Γκρίλο ο μεγάλος νικητής
Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και τα πρώτα instant poll οι υποστηρικτές του Μπέπε Γκρίλο και του Κινήματος Πέντε Αστέρων, είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν.
Τα ποσοστά που φερόταν να συγκεντρώνει το κίνημα του Γενοβέζουν κωμικού ήταν πολύ υψηλά σε Γερουσία αλλά και Βουλή, κάνοντας τους «γκριλίνι» να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης, από όπου άλλωστε ξεκίνησε αυτό το πείραμα του Γκρίλο το οποίο τελικά πέτυχε.
Για αυτό μάλιστα πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο ίσως δίνοντας μια λύση στην κατάσταση ακυβερνησίας που προβλέπεται ότι θα επικρατήσει. Βέβαια τα στελέχη του πεντάστερου κινήματος αφήνουν να εννοηθεί πως δεν είναι διατεθειμένοι να σχηματίσουν συνασπισμό, ωστόσο «είναι έτοιμοι να στηρίξουν κάποιες προτάσεις αν θεωρηθούν σωστές».
«Διάλογος με τον Μπερλουσκόνι θα υπάρξει;», αναρωτιέται ο ιταλικός Τύπος και οι «γκριλίνοι» απαντούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο καθώς «ο Μπερλουσκόνι δύσκολα θα προτείνει χρήσιμες ιδέες για το κοινωνικό σύνολο. Δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα, αν όμως συμβεί ένα θαύμα, τότε θα ακούσουμε τους υποστηρικτές μας», όπως αναφέρει το στέλεχος Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα.
Είναι σαφές ότι ο Γκρίλο κατόρθωσε με τον χειμαρρώδη λόγο του και τις επαναστατικές του θέσεις για μια Ιταλία έξω από το ευρώ και μια κυβέρνηση χωρίς διεφθαρμένους εκπροσώπους, κέρδισε τους Ιταλούς και «έκλεψε» ψηφοφόρους από την κεντροαριστερά. Παρόλα αυτά οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι «δεν κλέψαμε ψήφους από κανέναν, εκείνοι τις έχασαν».
Μάλιστα εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι μπροστά στο ενδεχόμενο νέας εκλογικής αναμέτρησης λέγοντας πως θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία!
Μόντι: «Tο αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό»
«Tο αποτέλεσμά μας είναι ικανοποιητικό», δήλωσε ο Μάριο Μόντι, σχολιάζοντας την επίδοσή του «Κινήματος Πολιτών» του οποίου ηγείται.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, λαμβάνοντας υπόψιν το ότι η λίστα και η συμμαχία μας δημιουργήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου. Πέρασαν πενήντα ημέρες και κερδίσαμε τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ψηφοφόρους, χωρίς να διαθέτουμε μέσα και υποδομές», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Ο Μάριο Μόντι τόνισε, επίσης, ότι «με το πρόγραμμά του, δεν έκανε υποσχέσεις στους εκλογείς, αλλά παρουσίασε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, για να συνεχιστεί μια πορεία που ξεκίνησε, με την συμβολή όλων, τον Νοέμβριο του 2011, με την οικονομική εξυγίανση και τον καθορισμό νέων προοπτικών».
Η πρόταση μας αυτή, διαμορφώθηκε μετά την κυβερνητική εμπειρία μας, η οποία, σίγουρα, δεν οικοδομήθηκε με σημείο αναφοράς την αναζήτηση της δημοτικότητας», υπογράμμισε, τέλος, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.
Via : www.protothema.gr