Γράφει : ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς συμφώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να γίνουν νέες προσλήψεις ιερωμένων.
Με επιστέγασμα το πρόσφατο δείπνο στην αρχιεπισκοπική κατοικία ανάμεσα στον κ. Ιερώνυμο και τον Αλέξη Τσίπρα, το μισό υπουργικό συμβούλιο είχε προηγουμένως… περάσει από τον πεζόδρομο της οδού Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα, όπου είναι το γραφείο και η κατοικία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. «Να προσεύχεστε για μας» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον κ. Ιερώνυμο κατά την αποχώρησή του από το, σχεδόν τρίωρο, δείπνο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – παραβρέθηκε και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Η νέα κυβέρνηση και η Εκκλησία με το υψηλό επίπεδο σχέσεων που διατηρούν, διαψεύδουν όσους ανέμεναν ρήξη με την πρώτη ευκαιρία σε κρίσιμα ζητήματα. Αρα θέμα διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου από το Δημόσιο δεν τίθεται, συζήτηση για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας δεν πρόκειται να ανοίξει, η διδασκαλία των Θρησκευτικών δεν θα αλλάξει, προσλήψεις ιερωμένων θα γίνουν. Από την άλλη, η Εκκλησία με το κοινωνικό της έργο θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Αλλωστε, κυρίως λόγω του κοινωνικού της έργου που έχει απτά αποτελέσματα (χιλιάδες συμπολίτες μας προσφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας), η δύναμη της Εκκλησίας και η επιρροή της στο σώμα των πιστών έχει αυξηθεί, και άρα «ποια κυβέρνηση δεν θα ήθελε τη στήριξή της;» σχολιάζουν στην «Κ» εκκλησιαστικές πηγές.
Ειδικότερα, η σχέση Τσίπρα – Ιερώνυμου άρχισε να δομείται από το 2011 μέσα από ανεπίσημες συναντήσεις. Πλέον και οι δύο πλευρές μιλούν για μία σχέση που βασίζεται στον σεβασμό. «Ο κ. Τσίπρας βρήκε στον κ. Ιερώνυμο ένα θεσμικό παράγοντα με ισχυρό κύρος, το οποίο ενισχύεται και από το έργο που έχει κάνει η Εκκλησία για την ανθρωπιστική κρίση. Ο κ. Ιερώνυμος διέκρινε στον κ. Αλέξη Τσίπρα έναν πολιτικό που ακόμη κι αν είναι αριστερός δηλώνει σεβασμό στην Εκκλησία, στην ιστορία της και τον ρόλο της στην κοινωνία» περιγράφει, μιλώντας στην «Κ», εκκλησιαστική πηγή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το κλίμα στο πρόσφατο δείπνο Ιερώνυμου – Τσίπρα, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη, αλλά απέκλεισε το Grexit.
Η Ευρώπη
«Η ρήξη με την Ευρώπη είναι εκτός ατζέντας. Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική κοινωνία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και ζητώντας τη βοήθεια του αρχιεπισκόπου -και σαφώς πολιτική στήριξη στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης- τόνισε: «κινδυνεύει να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας». Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικό είναι ότι η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με βασική αρμοδιότητα την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ζήτησε κατά τη συνάντησή της με τον κ. Ιερώνυμο, να συνεχιστεί η διάθεση του προσωπικού και των υποδομών της Εκκλησίας για την υλοποίηση του κοινωνικού έργου της Πολιτείας. Δηλαδή, η Εκκλησία να έρχεται αρωγός όταν οι δομές της Πολιτείας (π.χ. συσσίτια, κέντρα φιλοξενίας αστέγων κ.ά.) δεν επαρκούν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση. Ανάλογη ήταν η θεματική της συνάντησης με τον κ. Ιερώνυμο, του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή, στον οποίο ετέθη και το σχέδιο της Εκκλησίας για δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου ανακούφισης του πόνου.
Με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά συζητήθηκε η ανάγκη να υπάρχει εκκλησιαστική πολιτική στο πλαίσιο της ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν εξετάζεται η διακοπή μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό των περίπου 10.000 κληρικών. Μάλιστα, ο αριθμός τους θα αυξηθεί, αφού με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά συμφωνήθηκε να γίνουν νέες προσλήψεις ιερωμένων, καθώς υπάρχουν πολλά κενά, ιδίως σε ενορίες σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές. Ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς έκανε λόγο για ένα «σοφό αρχιεπίσκοπο».
Via : www.kathimerini.gr